Economische inspectie houdt Groupon in de gaten | RetailDetail

Economische inspectie houdt Groupon in de gaten

Economische inspectie houdt Groupon in de gaten

GrouponDit jaar ontving de Economische Inspectie al tachtig klachten tegen de populaire kortingbonnensite Groupon, terwijl dat er in heel 2010 amper vijf waren. Ook consumentenorganisatie Test-Aankoop ontving al een soortgelijk aantal klachten. Met het groeiende aantal leden - Groupon zou in ons land de kaap van het miljoen leden hebben gerond - neemt blijkbaar ook het aantal ontevredenen toe.

 


Oneerlijke praktijken

Flink wat van die klachten gaan over klanten die reeds betaalde aankoopbonnen niet ontvangen hebben. Ook de klantendienst van Groupon moet het bij de klagers vaak ontgelden wegens te lange wachttijden aan de telefoon en geen antwoord op herhaalde e-mails. Als resultaat is de Economische Inspectie een dossier aan het voorbereiden tegen Groupon wegens "oneerlijke praktijken jegens de consument", dat wellicht aan het Parket zal worden overgemaakt.

 

In een reactie aan de krant ontkent topman Pieter-Jan Van De Pitte van Groupon Benelux de cijfers niet, maar hij relativeert ze wel: "We sluiten dagelijks duizenden verkoopdeals. Wat zijn dan een tachtigtal klachten? Onze bedrijfspolitiek is duidelijk: als een verkoopdeal niet kan doorgaan, krijgt de klant zijn geld terug." Volgens de Economische Inspectie is dat echter lang niet altijd het geval en ook Test-Aankoop vindt dat de website zijn handen te vaak in onschuld wast als er iets fout loopt.

Ook officiële klacht van reisbureaus

Nauwelijks een maand geleden werd Groupon ook al aangeklaagd door de VVR, de Vlaamse Vereniging van Reisbureaus. Die diende toen een klacht in bij de Economische Inspectie tegen een actie waarbij Groupon reisvouchers aanbod tegen een prijs exclusief luchthaventaksen, brandstoftoelagen en andere extra's. Volgens de reisbureaus een "flagrante overtreding van de wet op de marktpraktijken".

 

De reisbureaus hebben het al langer gemunt op Groupon. Nog half juli jongstleden heeft de VVR een proces in eerste aanleg gewonnen tegen Groupon, toen omdat de website reizen aanbood zonder over de vereiste licentie te beschikken.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Aan de slag met ‘marketing automation’ op het Omnichannel Congress 2018

27/02/2018

Hoe kan je beginnen aan ‘marketing automation’? Hou vooral goed je doel voor ogen, tipt e-mailmarketingexpert Elise Breban van marketingdienstverlener Flexmail. Op het Omnichannel Congress hoor je hoe die Belisol aan een slimme mailflow hielp.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Back to top