Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken' | RetailDetail

Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken'

Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken'

De Franse minister van cultuur Aurélie Filipetti heeft zwaar uitgehaald naar internetwarenhuis Amazon. Het botert echt niet tussen de socialistische regering in Parijs en de (Amerikaanse) internetspelers, want eerder kregen ook al Yahoo en Microsoft het aan de stok met Parijs - en de fameuze "taks op smartphones" die er later dit jaar staat aan te komen, gaat daar weinig aan verbeteren...

"Doodgraver van de boekenwinkels"

Filippetti was niet bepaald mals voor 's werelds grootste internetwarenhuis. "Vandaag heeft iedereen de buik vol van Amazon, dat via dumpingpraktijken de prijzen drukt om een markt te veroveren en vervolgens die prijzen weer opdrijft eens ze een situatie van bijna-monopolie heeft", liet ze optekenen. De minister van cultuur overweegt zelfs een verbod op "gratis verzending" en dreigt met een opschorting van het huidige regime, dat kortingen tot 5% op de (vaste) boekenprijs toelaat.

 

Aurélie Filippetti sprak in Bordeaux, waar de socialistische regering een steunplan van negen miljoen euro voor de uitgevers en boekenwinkels ontvouwde. "Dit is een nooit eerder geziene inspanning ten gunste van het boek en het lezen, want zonder onafhankelijke boekenwinkels zullen er minder uitgevers en minder auteurs zijn, en dus ook minder keuze voor de lezer en minder sociale netwerken in de steden", zei de minister.

 

Internet(bedrijven) als publieke vijand?

De uithaal van Filippetti is niet de eerste en wellicht ook niet de laatste aanval vanuit Parijs richting internet(bedrijven). Zo was er onlangs nog het veelbesproken plan om een taks op digitale toestellen en diensten te heffen, tot groot ongenoegen van Apple en Samsung.

 

Nog geen maand geleden gebruikte economieminister Montebourg dan weer zijn veto toen France Telecom zijn snelgroeiende Franse videowebsite DailyMotion voor driekwart wou verkopen aan Yahoo, nadat hij eerder Apple al had omschreven als "extreem brutaal" en "onethisch" omdat een Franse start-up toegang was geweigerd tot de App Store.

 

Ook president Hollande laat zich trouwens niet onbetuigd: eerder dit jaar oefende hij hoogst persoonlijk druk uit op Google om 60 miljoen euro te pompen in de noodlijdende Franse pers. Zoniet zou Google verplicht worden om een deel van de inkomsten af te staan die het binnenrijft via links naar Franse media.


Ook Skype, de telefoondienst van Microsoft, is momenteel voorwerp van onderzoek, omdat de Amerikanen weigeren zich te laten registreren als telecomoperator.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Colruyt stapt in boodschappendienst van PostNL

20/02/2018

Tweewekelijks brengt de postbode voortaan boodschappen aan huis: in samenwerking met PostNL gaat in Nederland de nieuwe boodschappendienst Stockon van start. De huismerkproducten zijn van Boni (van het Belgische Colruyt).

Chinese e-commerce kent opnieuw sterke groei

09/02/2018

De Chinese online markt is vorig jaar opnieuw sterk gestegen: ten opzichte van 2016 is er sprake van een groei van maar liefst 32%. China blijft zo een uitschieter op vlak van e-commerce.

Europese Unie schaft geoblocking af

07/02/2018

Consumenten mogen niet meer automatisch worden omgeleid of geblokkeerd als ze naar een buitenlandse site surfen. Het Europees Parlement heeft daarover overeenstemming bereikt, het verbod treedt wellicht dit jaar in werking.

JD.com lonkt naar Europa

06/02/2018

Het Chinese JD.com heeft plannen om de komende jaren ook Europa te veroveren en zo een te duchten concurrent te worden voor Amazon. Frankrijk moet de eerste Europese markt worden voor de webshop.

Back to top