Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken'

Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken'

De Franse minister van cultuur Aurélie Filipetti heeft zwaar uitgehaald naar internetwarenhuis Amazon. Het botert echt niet tussen de socialistische regering in Parijs en de (Amerikaanse) internetspelers, want eerder kregen ook al Yahoo en Microsoft het aan de stok met Parijs - en de fameuze "taks op smartphones" die er later dit jaar staat aan te komen, gaat daar weinig aan verbeteren...

"Doodgraver van de boekenwinkels"

Filippetti was niet bepaald mals voor 's werelds grootste internetwarenhuis. "Vandaag heeft iedereen de buik vol van Amazon, dat via dumpingpraktijken de prijzen drukt om een markt te veroveren en vervolgens die prijzen weer opdrijft eens ze een situatie van bijna-monopolie heeft", liet ze optekenen. De minister van cultuur overweegt zelfs een verbod op "gratis verzending" en dreigt met een opschorting van het huidige regime, dat kortingen tot 5% op de (vaste) boekenprijs toelaat.

 

Aurélie Filippetti sprak in Bordeaux, waar de socialistische regering een steunplan van negen miljoen euro voor de uitgevers en boekenwinkels ontvouwde. "Dit is een nooit eerder geziene inspanning ten gunste van het boek en het lezen, want zonder onafhankelijke boekenwinkels zullen er minder uitgevers en minder auteurs zijn, en dus ook minder keuze voor de lezer en minder sociale netwerken in de steden", zei de minister.

 

Internet(bedrijven) als publieke vijand?

De uithaal van Filippetti is niet de eerste en wellicht ook niet de laatste aanval vanuit Parijs richting internet(bedrijven). Zo was er onlangs nog het veelbesproken plan om een taks op digitale toestellen en diensten te heffen, tot groot ongenoegen van Apple en Samsung.

 

Nog geen maand geleden gebruikte economieminister Montebourg dan weer zijn veto toen France Telecom zijn snelgroeiende Franse videowebsite DailyMotion voor driekwart wou verkopen aan Yahoo, nadat hij eerder Apple al had omschreven als "extreem brutaal" en "onethisch" omdat een Franse start-up toegang was geweigerd tot de App Store.

 

Ook president Hollande laat zich trouwens niet onbetuigd: eerder dit jaar oefende hij hoogst persoonlijk druk uit op Google om 60 miljoen euro te pompen in de noodlijdende Franse pers. Zoniet zou Google verplicht worden om een deel van de inkomsten af te staan die het binnenrijft via links naar Franse media.


Ook Skype, de telefoondienst van Microsoft, is momenteel voorwerp van onderzoek, omdat de Amerikanen weigeren zich te laten registreren als telecomoperator.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Meer dan helft Amerikaanse huishoudens in de ban van Amazon

21/10/2017

Liefst 90 miljoen Amerikanen zijn lid van Amazon Prime, het getrouwheidsprogramma van Amazon. Op een totaal van 126 miljoen geschatte huishoudens in de VS heeft Amazon zijn thuismarkt stevig in de greep. Wat kunnen we daar in Europa van leren?

 

Bol.com komt met herhaalservice voor dagelijkse producten

17/10/2017

Webwinkel Bol.com heeft Bespaar Continu gelanceerd, een dienst waarmee klanten bepaalde producten om de zoveel tijd opnieuw aan huis kunnen laten leveren.

Safe.Shop is nieuw wereldwijd e-commercekeurmerk

16/10/2017

Met Safe.Shop is het eerste wereldwijde keurmerk voor de e-commercesector gelanceerd. Momenteel zijn er nog maar twaalf landen aangesloten, maar dat aantal moet in de toekomst flink uitgebreid worden.

Modeplatform About You van start in Nederland en België

11/10/2017

Dinsdag is de Duitse modewebshop About You officieel gelanceerd in België en Nederland. About You, de tweede grootste online moderetailer in Europa, was eerder al wel onofficieel actief in Nederland.

Parcify levert met kajaks in Amsterdam

26/09/2017

Het Belgische koerierbedrijf Parcify probeert in Amsterdam pakketjes te leveren met kajaks en paddle boards. Het wil er de 'last mile' van de levering over het water voeren, omdat dit ecologischer en betrouwbaarder zou zijn.

Euro Shoe Group heeft al sinds 2004 akkoord over nachtwerk

11/09/2017

De Belgische Euro Shoe Group, het bedrijf achter winkelketen Bristol, zegt de heisa rond nachtwerk niet helemaal te begrijpen, aangezien het zelf al sinds 2004 een akkoord heeft met de vakbonden op dat vlak.

Back to top