Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken'

Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken'

De Franse minister van cultuur Aurélie Filipetti heeft zwaar uitgehaald naar internetwarenhuis Amazon. Het botert echt niet tussen de socialistische regering in Parijs en de (Amerikaanse) internetspelers, want eerder kregen ook al Yahoo en Microsoft het aan de stok met Parijs - en de fameuze "taks op smartphones" die er later dit jaar staat aan te komen, gaat daar weinig aan verbeteren...

"Doodgraver van de boekenwinkels"

Filippetti was niet bepaald mals voor 's werelds grootste internetwarenhuis. "Vandaag heeft iedereen de buik vol van Amazon, dat via dumpingpraktijken de prijzen drukt om een markt te veroveren en vervolgens die prijzen weer opdrijft eens ze een situatie van bijna-monopolie heeft", liet ze optekenen. De minister van cultuur overweegt zelfs een verbod op "gratis verzending" en dreigt met een opschorting van het huidige regime, dat kortingen tot 5% op de (vaste) boekenprijs toelaat.

 

Aurélie Filippetti sprak in Bordeaux, waar de socialistische regering een steunplan van negen miljoen euro voor de uitgevers en boekenwinkels ontvouwde. "Dit is een nooit eerder geziene inspanning ten gunste van het boek en het lezen, want zonder onafhankelijke boekenwinkels zullen er minder uitgevers en minder auteurs zijn, en dus ook minder keuze voor de lezer en minder sociale netwerken in de steden", zei de minister.

 

Internet(bedrijven) als publieke vijand?

De uithaal van Filippetti is niet de eerste en wellicht ook niet de laatste aanval vanuit Parijs richting internet(bedrijven). Zo was er onlangs nog het veelbesproken plan om een taks op digitale toestellen en diensten te heffen, tot groot ongenoegen van Apple en Samsung.

 

Nog geen maand geleden gebruikte economieminister Montebourg dan weer zijn veto toen France Telecom zijn snelgroeiende Franse videowebsite DailyMotion voor driekwart wou verkopen aan Yahoo, nadat hij eerder Apple al had omschreven als "extreem brutaal" en "onethisch" omdat een Franse start-up toegang was geweigerd tot de App Store.

 

Ook president Hollande laat zich trouwens niet onbetuigd: eerder dit jaar oefende hij hoogst persoonlijk druk uit op Google om 60 miljoen euro te pompen in de noodlijdende Franse pers. Zoniet zou Google verplicht worden om een deel van de inkomsten af te staan die het binnenrijft via links naar Franse media.


Ook Skype, de telefoondienst van Microsoft, is momenteel voorwerp van onderzoek, omdat de Amerikanen weigeren zich te laten registreren als telecomoperator.

Tags: