Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken' | RetailDetail

Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken'

Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken'

De Franse minister van cultuur Aurélie Filipetti heeft zwaar uitgehaald naar internetwarenhuis Amazon. Het botert echt niet tussen de socialistische regering in Parijs en de (Amerikaanse) internetspelers, want eerder kregen ook al Yahoo en Microsoft het aan de stok met Parijs - en de fameuze "taks op smartphones" die er later dit jaar staat aan te komen, gaat daar weinig aan verbeteren...

"Doodgraver van de boekenwinkels"

Filippetti was niet bepaald mals voor 's werelds grootste internetwarenhuis. "Vandaag heeft iedereen de buik vol van Amazon, dat via dumpingpraktijken de prijzen drukt om een markt te veroveren en vervolgens die prijzen weer opdrijft eens ze een situatie van bijna-monopolie heeft", liet ze optekenen. De minister van cultuur overweegt zelfs een verbod op "gratis verzending" en dreigt met een opschorting van het huidige regime, dat kortingen tot 5% op de (vaste) boekenprijs toelaat.

 

Aurélie Filippetti sprak in Bordeaux, waar de socialistische regering een steunplan van negen miljoen euro voor de uitgevers en boekenwinkels ontvouwde. "Dit is een nooit eerder geziene inspanning ten gunste van het boek en het lezen, want zonder onafhankelijke boekenwinkels zullen er minder uitgevers en minder auteurs zijn, en dus ook minder keuze voor de lezer en minder sociale netwerken in de steden", zei de minister.

 

Internet(bedrijven) als publieke vijand?

De uithaal van Filippetti is niet de eerste en wellicht ook niet de laatste aanval vanuit Parijs richting internet(bedrijven). Zo was er onlangs nog het veelbesproken plan om een taks op digitale toestellen en diensten te heffen, tot groot ongenoegen van Apple en Samsung.

 

Nog geen maand geleden gebruikte economieminister Montebourg dan weer zijn veto toen France Telecom zijn snelgroeiende Franse videowebsite DailyMotion voor driekwart wou verkopen aan Yahoo, nadat hij eerder Apple al had omschreven als "extreem brutaal" en "onethisch" omdat een Franse start-up toegang was geweigerd tot de App Store.

 

Ook president Hollande laat zich trouwens niet onbetuigd: eerder dit jaar oefende hij hoogst persoonlijk druk uit op Google om 60 miljoen euro te pompen in de noodlijdende Franse pers. Zoniet zou Google verplicht worden om een deel van de inkomsten af te staan die het binnenrijft via links naar Franse media.


Ook Skype, de telefoondienst van Microsoft, is momenteel voorwerp van onderzoek, omdat de Amerikanen weigeren zich te laten registreren als telecomoperator.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.