Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken'

Frans minister beschuldigt Amazon van 'dumpingpraktijken'

De Franse minister van cultuur Aurélie Filipetti heeft zwaar uitgehaald naar internetwarenhuis Amazon. Het botert echt niet tussen de socialistische regering in Parijs en de (Amerikaanse) internetspelers, want eerder kregen ook al Yahoo en Microsoft het aan de stok met Parijs - en de fameuze "taks op smartphones" die er later dit jaar staat aan te komen, gaat daar weinig aan verbeteren...

"Doodgraver van de boekenwinkels"

Filippetti was niet bepaald mals voor 's werelds grootste internetwarenhuis. "Vandaag heeft iedereen de buik vol van Amazon, dat via dumpingpraktijken de prijzen drukt om een markt te veroveren en vervolgens die prijzen weer opdrijft eens ze een situatie van bijna-monopolie heeft", liet ze optekenen. De minister van cultuur overweegt zelfs een verbod op "gratis verzending" en dreigt met een opschorting van het huidige regime, dat kortingen tot 5% op de (vaste) boekenprijs toelaat.

 

Aurélie Filippetti sprak in Bordeaux, waar de socialistische regering een steunplan van negen miljoen euro voor de uitgevers en boekenwinkels ontvouwde. "Dit is een nooit eerder geziene inspanning ten gunste van het boek en het lezen, want zonder onafhankelijke boekenwinkels zullen er minder uitgevers en minder auteurs zijn, en dus ook minder keuze voor de lezer en minder sociale netwerken in de steden", zei de minister.

 

Internet(bedrijven) als publieke vijand?

De uithaal van Filippetti is niet de eerste en wellicht ook niet de laatste aanval vanuit Parijs richting internet(bedrijven). Zo was er onlangs nog het veelbesproken plan om een taks op digitale toestellen en diensten te heffen, tot groot ongenoegen van Apple en Samsung.

 

Nog geen maand geleden gebruikte economieminister Montebourg dan weer zijn veto toen France Telecom zijn snelgroeiende Franse videowebsite DailyMotion voor driekwart wou verkopen aan Yahoo, nadat hij eerder Apple al had omschreven als "extreem brutaal" en "onethisch" omdat een Franse start-up toegang was geweigerd tot de App Store.

 

Ook president Hollande laat zich trouwens niet onbetuigd: eerder dit jaar oefende hij hoogst persoonlijk druk uit op Google om 60 miljoen euro te pompen in de noodlijdende Franse pers. Zoniet zou Google verplicht worden om een deel van de inkomsten af te staan die het binnenrijft via links naar Franse media.


Ook Skype, de telefoondienst van Microsoft, is momenteel voorwerp van onderzoek, omdat de Amerikanen weigeren zich te laten registreren als telecomoperator.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Directie Bol.com weer voltallig met Google-marketeer

11/12/2017

Op 1 maart 2018 start Boukje Taphoorn als de nieuwe marketingdirecteur van Bol.com. De vorige CMO, Margaret Versteden, heeft haar functie ingewisseld voor een rol als directeur winkels bij het online warenhuis.

 

Amazon Echo nu ook verkrijgbaar in Benelux

11/12/2017

Amazon heeft bekend gemaakt dat het zijn slimme luidspreker Amazon Echo voortaan gaat leveren aan 28 nieuwe landen, waaronder België en Nederland. Ook de eigen muziekstreamingdienst wordt hier gelanceerd.

Luxeproducenten mogen handelaars verbieden op Amazon te verkopen

07/12/2017

Producenten van luxeproducten mogen handelaars verbieden om hun waren aan te bieden op online marktplaatsen als Amazon. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist, na een rechtszaak door cosmeticaproducent Coty.

Directie Neckermann.com aangehouden op verdenking van witwaspraktijken

05/12/2017

De Nederlandse opsporingsdienst FIOD is gisteren ingevallen bij webwinkel Neckermann.com en moederbedrijf Readen. De directie is aangehouden, wellicht op verdenking van witwaspraktijken.

 

Coolblue opent nieuw Belgisch hoofdkantoor

01/12/2017

Het nieuws was een tijdje geleden al gelekt, maar nu is het officieel: Coolblue heeft in Berchem een nieuw Belgisch hoofdkantoor geopend. De Nederlandse online retailer neemt er zijn intrek in het kantorencomplex Post X.

Mobiele opmars in de Verenigde Staten tijdens Black Friday en Cyber Monday

29/11/2017

Tijdens het voorbije weekend met Black Friday en Cyber Monday is er in de Verenigde Staten sprake geweest van een flinke opmars in verkopen via mobiele toestellen. Toch blijft de gemiddelde verkoopwaarde op mobiel flink achter.

Back to top