Groupon stelt teleur met beursgang

Groupon stelt teleur met beursgang

Groupon, het bedrijf dat wereldwijd groepskortingbonnen aanbiedt via het internet, heeft een mooie start genomen op de beurs van New York. Het aandeel sloot de eerste dag af op 26,11 dollar (19 euro), een winst van liefst 31%.

 


525 miljoen euro opgehaald...

Groupon bracht 35 miljoen aandelen naar de Nasdaq aan 20 dollar (15 euro) per stuk. Die prijs steeg in de loop van de beursdag door tot  31,14 dollar (23 euro), maar vielen later dus terug tot 26,11 dollar. Dat geeft de onderneming een totale beurswaarde van 16 miljard dollar (11,5 miljard euro). Er werd al wel duchtig handel gedreven met de Groupon-aandelen: het aantal transacties (43 miljoen) overschreed het aantal beschikbare aandelen.

 

Analisten reageerden teleurgesteld: zo zei David Menlow, president van IPOfinancial, dat "zeer ontgoocheld" het overheersende gevoel is. "Zo'n klein aanbod en een potentieel oneindige vraag, ik had meer verwacht. Dat is niet gebeurd, dus zullen mensen de fundamenten van het bedrijf nog eens goed bestuderen". En die zien er niet goed uit: in de aanloop naar de beursgang kwam het bedrijf namelijkmeermaals negatief in het nieuws. Het bedrijf had geknoeid met zijn omzetcijfers en heeft tot nu toe ook nog geen dollar winst gemaakt. 

Hopen op LinkedIn-scenario

Toch is deze beursgang de grootste van een internetbedrijf sinds Google in 2004 naar de beurs ging. Het technologiebedrijf haalde toen 1,67 miljard dollar (1,4 miljard euro) binnen. Het is nu afwachten of Groupon even positief gaat evolueren als sociaalnetwerksite LinkedIn, die in mei succesvol naar de beurs ging. Op de eerste dag verdubbelde LinkedIn van 45 naar 94,15 dollar per aandeel (33 naar 68 euro), en ondanks een recente daling staat het aandeel nog steeds op een mooie 82 dollar (60 euro). Gezien de mindere eerste dag én de dubieuze bedrijfsresultaten is het nog maar de vraag of Groupon dat succes kan herhalen.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Coolblue lanceert Blue Friday, als antwoord op Black Friday

17/11/2017

Volgende week vrijdag is het weer Black Friday en dan wordt er flink met kortingen gestrooid bij heel wat retailers. Coolblue wil die drukte echter voorblijven en lanceert vandaag Blue Friday.

Last mile e-commerce kost samenleving handenvol geld

07/11/2017

Uit een doctoraatsonderzoek van economisch geograaf Joris Beckers van de Universiteit Antwerpen blijkt dat de ‘last mile’ binnen e-commerce onze samenleving heel wat geld kost, onder andere door hun bijdrage aan de files.

Rakuten slaat brug naar Japanse onlineconsument

30/10/2017

In de schaduw van Alibaba en Amazon ontwikkelt het Japanse Rakuten Ichiba zich voorspoedig. Verschillende westerse ketens gebruiken het platform om hun spullen richting de Japanse onlineshopper te krijgen.

Whole Foods zorgt mee voor forse omzetstijging bij Amazon

27/10/2017

Het Amerikaanse Amazon heeft in het derde kwartaal opnieuw een forse omzetstijging gekend. Dat was voor een stuk te danken aan Whole Foods, aangezien de omzet van die keten voor het eerst werd meegerekend.

Coolblue lanceert Belgische app

25/10/2017

Coolblue heeft vandaag een app gelanceerd voor de Belgische markt, en dat meteen in het Nederlands én het Frans. Volgens de Nederlandse webshop is de app de snelste manier om bij hen te winkelen. Voorlopig is de app wel enkel beschikbaar voor iOS.

Meer dan helft Amerikaanse huishoudens in de ban van Amazon

21/10/2017

Liefst 90 miljoen Amerikanen zijn lid van Amazon Prime, het getrouwheidsprogramma van Amazon, op een totaal van 126 miljoen geschatte huishoudens in de VS. Amazon heeft zijn thuismarkt dus stevig in de greep. Wat kunnen we daar in Europa van leren?

Back to top