Helft webwinkels in overtreding met garantieregels | RetailDetail

Helft webwinkels in overtreding met garantieregels

Helft webwinkels in overtreding met garantieregels

De helft van de in België gecontroleerde webwinkels die elektronische producten verkopen, hebben bij testen in het kader van Internet Sweep Day inbreuken gepleegd op de garantiewetgeving. Ook in de rest van Europa zijn er heel wat overtredingen vastgesteld.

Geen of onduidelijke informatie

In totaal werden in het kader van de jaarlijkse Internet Sweep Day 437 websites gecontroleerd op de correcte toepassing van de garantiewetgeving. Daarvan waren maar liefs 235 websites niet in orde. In België ging het om 27 van de 59 websites.


174 websites gaven geen vermelding van het bestaan van wettelijke garantie, 87 websites gaven dan weer misleidende informatie over de commerciële garantie. 76 websites vermeldden niet dat de wettelijke garantie niet beïnvloed wordt door de commerciële garantie.


België controleerde het meeste websites van alle lidstaten. "Er werden problemen vastgesteld bij 27 van de 59 Belgische websites. Achttien websites brachten alles intussen in orde", zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie aan de Standaard.


De meest voorkomende inbreuk in België was het onduidelijk vermelden van de wettelijke garantie. Dat werd bij 21 websites vastgesteld.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.