"iPad 3 kreeg voor 187.598 euro gratis reclame bij lancering" | RetailDetail

"iPad 3 kreeg voor 187.598 euro gratis reclame bij lancering"

"iPad 3 kreeg voor 187.598 euro gratis reclame bij lancering"

Dat de lancering van een nieuwigheid bij Apple steevast op flink wat media-aandacht kan rekenen, dat weet iedereen... Apple is immers een meester in het afdwingen van die gratis reclame. Het leek Radio1-presentatoren Peeters en Pichal wel eens leuk om het rekenmachientje boven te halen en te zien hoeveel dat nu juist opbrengt.

Deze week ging de iPad 3 in première, met alle mediaheisa vandien. De redactie van Peeters & Pichal kwam op het idee om alle berichtgeving daarover bij te houden. Ze maten de omvang van de artikels in de geschreven pers en chronometreerden de zendtijd op radio & tv. Die resultaten werden dan gewoon afgezet tegen de reclametarieven voor soortgelijke advertenties.

 

Fenomenaal bedrag

Een stukje van 40 seconden op het Radio1-avondnieuws: als een bedrijf op de VRT-zender op dat moment een spot van die lengte zou willen laten horen, kost dat 500 euro. Een reportage van 1 minuut en  17 seconden tijdens Het Nieuws op VTM: goed voor 25.000 euro in prime time. Een volledige pagina in een krant: alweer goed voor enkele duizenden euro's.

 

In de 24 uur na de lancering van de iPad 3 kreeg Apple op de nationale media alles samen voor een bedrag van 187.598 euro aan "gratis" reclame. Bovendien liep de hype al sinds de aankondiging van de lancering, maar dat is in deze som niet meegerekend. Net zomin als de aandacht die Annemie Peeters en Sven Pichal er zelf aan hebben besteed, overigens.

 

Hype zonder reden?

Toch is niet al die aandacht positief: ook de concurrentie kent immers de trucjes om de (social) media te bespelen. De mediahype van vandaag komt namelijk van Samsung: een droog vergelijkingstabelletje van hun Galaxy Note 10.1 met de nieuwe iPad. Dat valt uiteraard nauwelijks origineel te noemen (getuige de vergelijkingstabel tussen een iPhone en... een steen), maar het is opmerkelijk dat het dit keer Samsung zelf is dat een rechtstreekse aanval inzet. Of dit de Applecultus ook maar enigszins kan verminderen, is echter maar zeer de vraag...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Aan de slag met ‘marketing automation’ op het Omnichannel Congress 2018

27/02/2018

Hoe kan je beginnen aan ‘marketing automation’? Hou vooral goed je doel voor ogen, tipt e-mailmarketingexpert Elise Breban van marketingdienstverlener Flexmail. Op het Omnichannel Congress hoor je hoe die Belisol aan een slimme mailflow hielp.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Back to top