Koerierdienst lekt gegevens klanten Coolblue | RetailDetail

Koerierdienst lekt gegevens klanten Coolblue

Koerierdienst lekt gegevens klanten Coolblue

Door een gat in de beveiliging bij een koerierdienst was het tijdelijk bijzonder eenvoudig om de gegevens van een aantal klanten van Coolblue en wellicht nog andere bedrijven te achterhalen. Het probleem zou inmiddels voorlopig opgelost zijn.

Systeem voorlopig offline

Coolblue geeft zijn klanten de mogelijkheid om pakketjes te volgen na een aankoop en het werkt daarvoor onder andere samen met het Nederlandse bedrijf Exchange Logistics. Bij dat bedrijf was er echter een gat in de beveiliging, waardoor gegevens van klanten heel eenvoudig los te peuteren waren.

 

"Om mijn bestelling te volgen, moest ik enkel mijn postcode en mijn huisnummer ingeven", vertelt een klant van Coolblue aan de Gazet van Antwerpen. "Toen ik het systeem raadpleegde, stonden mijn gegevens er nog niet in. Maar ik kreeg wel een lijst met alle andere mensen die in mijn postcode wonen en hetzelfde huisnummer hebben."

 

Exchange Logistics is één van de kleinere logistieke partners van Coolblue en werkt ook nog samen met andere webshops. Zo staan onder andere Witgoedhuis.nl en Bestekeus.nl vermeld op de website van het bedrijf. Ook bij hen zouden de gegevens van klanten op dezelfde manier eenvoudig te achterhalen geweest zijn.

 

Klein deel van de pakjes

Coolblue zegt verveeld te zitten met het probleem en heeft Exchange Logistics gevraagd om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Dat wilde binnen de drie weken met een oplossing komen, maar Coolblue eist dat het probleem sneller in orde gebracht wordt. Tot die tijd wordt het systeem offline gehaald.

 

"We willen benadrukken dat we slechts een klein deel van de Coolblue-bestellingen via deze koerier versturen, en dat dit dus slechts voor een klein deel van toepassing is. We nemen de beveiliging van klantdata zeer serieus, en hebben daarom Exchange aangesproken en gevraagd dit zo snel mogelijk te verbeteren - zowel voor onze klanten als die van andere aangesloten webwinkels. Sinds 9.23u vanochtend is de track & trace-site daarom offline gehaald, in afwachting van een structurele oplossing", aldus een woordvoerder van Coolblue.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Aan de slag met ‘marketing automation’ op het Omnichannel Congress 2018

27/02/2018

Hoe kan je beginnen aan ‘marketing automation’? Hou vooral goed je doel voor ogen, tipt e-mailmarketingexpert Elise Breban van marketingdienstverlener Flexmail. Op het Omnichannel Congress hoor je hoe die Belisol aan een slimme mailflow hielp.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Back to top