Maakt Google online shoppen duurder?

Maakt Google online shoppen duurder?

Een artikel in The Financial Times stelt dat online shoppers die via Google op zoek gaan, vaak duurder uitkomen. Het eerste zoekresultaat dat de zoekmachine hen aanbiedt, zou immers meestal een gesponsorde link of advertenties zijn. Niet alle kenners zijn het daar echter mee eens.

Verwarring bij de klant

Wie wel eens via het internet winkelt, weet dat vergelijkend onderzoek heel belangrijk is. Veel online shoppers zijn echter online veel minder fanatiek op zoek naar de goedkoopste prijzen, dan wanneer ze gewoon in de winkelstraat gaan winkelen.  Op het internet is het vaak de eerste relevante link die het pleit wint en sommige bedrijven betalen grof geld om met een gesponsorde link helemaal bovenaan te staan in de zoekresultaten of daar vlak naast. 

 

Die betaalde links zijn te herkennen aan hun gele achtergrond, maar niet elke surfer weet dat of staat daarbij stil. "Zelfs ervaren gebruikers klikken nog wel eens mis", zegt Google-kenner Henk van Ess aan De Morgen. "Recent onderzoek wijst uit dat 40 procent van de gebruikers geen verschil ziet tussen de advertenties en de zoekresultaten."

 

Dat wil echter niet zomaar zeggen dat het de schuld van Google is: de zoekgigant heeft onlangs zelfs nog een extra aanpassing gedaan die advertenties nog duidelijker moeten maken. Bovendien wijzen analisten erop dat Google als doel heeft de beste resultaten naar voor te brengen, niet (per se) de goedkoopste.

 

Google houdt algoritme geheim

Waarom bepaalde advertenties of zoekresultaten bovenaan verschijnen, is niet helemaal geweten. Google werkt voor de rangschikking van hun zoekresultaten met een ingewikkeld en geheim algoritme. "Indien Google dit volledig bekend zou maken, zou het door concurrerende zoekmachines als Bing, Yahoo, Ask en Baidu (China) makkelijk nagebouwd kunnen worden en zou Google zichzelf voor een deel inwisselbaar maken met die andere zoekmachines", weet Joris Roebben van Bakermen.

 

"Wat we wel weten is welke factoren allemaal invloed hebben op dat befaamde algoritme dat Google zo groot gemaakt heeft en ervoor zorgt dat tot vandaag geen enkel ander bedrijf erin geslaagd is even goede zoekresultaten aan te bieden aan zijn gebruikers." Daarbij houdt Google rekening met links op je website, betrouwbaarheid en relevantie van de inhoud ten opzichte van de zoekopdracht.


Ook je zoekgeschiedenis wordt in rekening gebracht, zodat resultaten van persoon tot personen kunnen veranderen. Het is die combinatie van factoren die bepaalt of een link bovenaan staat. Omdat vrijwel niemand weet hoe Google exact werkt, is het ook moeilijk te bewijzen dat Google er foute praktijken op nahoudt.

 

Niet altijd best betalende bovenaan

"Welke advertenties we tonen hangt af van een heleboel zaken. Naast prijs gaat het ook over relevantie, ratings en aantal kliks", zegt het bedrijf zelf aan The Financial Times. Een stelling die wordt bijgestaan door socialmedia-expert Roebben: "In tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt is het niet het bedrijf met de meeste centen (lees: dat het meest kan betalen om jouw klik te krijgen) dat automatisch bovenaan de betalende zoekresultaten getoond wordt".

 

"Er bestaat ook zoiets als een kwaliteitsscore die afhankelijk is van hoe je campagne opgebouwd is, hoe gebruikers omgaan met je advertenties, of ze erop klikken enzovoort. De combinatie van kwaliteitsscore en het bod dat je als bedrijf uitbrengt bepaalt de volgorde."

 

Uiteindelijk blijkt het er dus op neer te komen dat je je als consument online op dezelfde manier moet gedragen, zoals je dat in de winkelstraat zou doen. Prijzen vergelijken en uitzoeken welke informatie eigenlijk enkel reclame is hoort daar zeker bij: "Gezond boerenverstand brengt je online ook een stap verder", besluit Roebben.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Euro Shoe Group heeft al sinds 2004 akkoord over nachtwerk

11/09/2017

De Belgische Euro Shoe Group, het bedrijf achter winkelketen Bristol, zegt de heisa rond nachtwerk niet helemaal te begrijpen, aangezien het zelf al sinds 2004 een akkoord heeft met de vakbonden op dat vlak.

Cook & Serve komt met eigen webshop

30/08/2017

Kookwinkelketen Cook & Serve heeft een eigen webshop opgestart, die klanten de keuze geeft tussen afhalen in één van de zeven winkels of levering aan huis.

Alibaba zet miljarden in op fysieke winkels

28/08/2017

De Chinese e-commerceholding Alibaba heeft de afgelopen twee jaar bijna zeven miljard euro geïnvesteerd in fysieke retail. Met Hema Xiansheng heeft ze al dertien eigen supermarkten en in januari kocht ze ook luxewarenhuis Intime.

Belgische webshop Wehkamp komt voorlopig niet terug

18/08/2017

Het Nederlandse Wehkamp had van 2014 tot eind vorig jaar een webshop in België, maar sloot die "tijdelijk". Nu laat het online warenhuis echter verstaan dat het voorlopig gaat focussen op de Nederlandse markt.

Alibaba overstijgt de verwachtingen

17/08/2017

Het Chinese Alibaba heeft in het eerste kwartaal de verwachtingen van de analisten kunnen overtreffen, zowel op vlak van omzet als van winst. Die laatste verdubbelde zelfs ten opzichte van een jaar eerder.

Aldi gaat in de Verenigde Staten aan huis leveren

16/08/2017

De Duitse discounter Aldi gaat vanaf deze maand via Instacart online bestellingen binnen het uur aan huis leveren in de Verenigde Staten. De reactie van Amazon? "Bij ons kan je vanaf nu binnen de twee minuten bestellingen komen ophalen."

Back to top