Maakt Google online shoppen duurder? | RetailDetail

Maakt Google online shoppen duurder?

Maakt Google online shoppen duurder?

Een artikel in The Financial Times stelt dat online shoppers die via Google op zoek gaan, vaak duurder uitkomen. Het eerste zoekresultaat dat de zoekmachine hen aanbiedt, zou immers meestal een gesponsorde link of advertenties zijn. Niet alle kenners zijn het daar echter mee eens.

Verwarring bij de klant

Wie wel eens via het internet winkelt, weet dat vergelijkend onderzoek heel belangrijk is. Veel online shoppers zijn echter online veel minder fanatiek op zoek naar de goedkoopste prijzen, dan wanneer ze gewoon in de winkelstraat gaan winkelen.  Op het internet is het vaak de eerste relevante link die het pleit wint en sommige bedrijven betalen grof geld om met een gesponsorde link helemaal bovenaan te staan in de zoekresultaten of daar vlak naast. 

 

Die betaalde links zijn te herkennen aan hun gele achtergrond, maar niet elke surfer weet dat of staat daarbij stil. "Zelfs ervaren gebruikers klikken nog wel eens mis", zegt Google-kenner Henk van Ess aan De Morgen. "Recent onderzoek wijst uit dat 40 procent van de gebruikers geen verschil ziet tussen de advertenties en de zoekresultaten."

 

Dat wil echter niet zomaar zeggen dat het de schuld van Google is: de zoekgigant heeft onlangs zelfs nog een extra aanpassing gedaan die advertenties nog duidelijker moeten maken. Bovendien wijzen analisten erop dat Google als doel heeft de beste resultaten naar voor te brengen, niet (per se) de goedkoopste.

 

Google houdt algoritme geheim

Waarom bepaalde advertenties of zoekresultaten bovenaan verschijnen, is niet helemaal geweten. Google werkt voor de rangschikking van hun zoekresultaten met een ingewikkeld en geheim algoritme. "Indien Google dit volledig bekend zou maken, zou het door concurrerende zoekmachines als Bing, Yahoo, Ask en Baidu (China) makkelijk nagebouwd kunnen worden en zou Google zichzelf voor een deel inwisselbaar maken met die andere zoekmachines", weet Joris Roebben van Bakermen.

 

"Wat we wel weten is welke factoren allemaal invloed hebben op dat befaamde algoritme dat Google zo groot gemaakt heeft en ervoor zorgt dat tot vandaag geen enkel ander bedrijf erin geslaagd is even goede zoekresultaten aan te bieden aan zijn gebruikers." Daarbij houdt Google rekening met links op je website, betrouwbaarheid en relevantie van de inhoud ten opzichte van de zoekopdracht.


Ook je zoekgeschiedenis wordt in rekening gebracht, zodat resultaten van persoon tot personen kunnen veranderen. Het is die combinatie van factoren die bepaalt of een link bovenaan staat. Omdat vrijwel niemand weet hoe Google exact werkt, is het ook moeilijk te bewijzen dat Google er foute praktijken op nahoudt.

 

Niet altijd best betalende bovenaan

"Welke advertenties we tonen hangt af van een heleboel zaken. Naast prijs gaat het ook over relevantie, ratings en aantal kliks", zegt het bedrijf zelf aan The Financial Times. Een stelling die wordt bijgestaan door socialmedia-expert Roebben: "In tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt is het niet het bedrijf met de meeste centen (lees: dat het meest kan betalen om jouw klik te krijgen) dat automatisch bovenaan de betalende zoekresultaten getoond wordt".

 

"Er bestaat ook zoiets als een kwaliteitsscore die afhankelijk is van hoe je campagne opgebouwd is, hoe gebruikers omgaan met je advertenties, of ze erop klikken enzovoort. De combinatie van kwaliteitsscore en het bod dat je als bedrijf uitbrengt bepaalt de volgorde."

 

Uiteindelijk blijkt het er dus op neer te komen dat je je als consument online op dezelfde manier moet gedragen, zoals je dat in de winkelstraat zou doen. Prijzen vergelijken en uitzoeken welke informatie eigenlijk enkel reclame is hoort daar zeker bij: "Gezond boerenverstand brengt je online ook een stap verder", besluit Roebben.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Aan de slag met ‘marketing automation’ op het Omnichannel Congress 2018

27/02/2018

Hoe kan je beginnen aan ‘marketing automation’? Hou vooral goed je doel voor ogen, tipt e-mailmarketingexpert Elise Breban van marketingdienstverlener Flexmail. Op het Omnichannel Congress hoor je hoe die Belisol aan een slimme mailflow hielp.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Back to top