Mooie groei voor eBay, heibel rond PayPal | RetailDetail

Mooie groei voor eBay, heibel rond PayPal

Mooie groei voor eBay, heibel rond PayPal

De Amerikaanse internetreus eBay ziet zijn winst en omzet mooi stijgen dankzij een sterke mobiele groei. Toch baren de prestaties van betalingsdochter PayPal sommigen zorgen.

Sterke mobiele groei

De e-commercegigant presenteerde gisteren mooie cijfers voor zijn vierde kwartaal: de nettowinst steeg tot 850 miljoen dollar (620 miljoen euro, +13%) en de omzet klokte af op 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro, ook al +13%). Dat brengt de totale omzet voor heel 2013 op dik 16 miljard dollar (12 miljard euro, +14%), goed voor een nettowinst van 2,86 miljard dollar (2,1 miljard dollar, +9%).

 

"De eindejaarsaankopen hebben duidelijk aangetoond in welke mate online, mobile en omnichannel de wijze waarop consumenten shoppen en betalen wijzigen", zegt CEO John Donahoe. "Vooral de mobiele activiteiten overschreden de verwachtingen op jaarbasis. Ons totale volume in m-commerce groeide 88% en we verwelkomden meer dan 14 miljoen nieuwe m-consumenten. PayPal en eBay creëren samen een ongelooflijk sterk, wereldwijd handelsplatform en we blijven enorme groeimogelijkheden zien."

 

Voor het lopende kwartaal rekent eBay Inc. op 4,15 à 4,25 miljard dollar omzet en voor heel 2014 op zo'n 18 tot 18,5 miljard dollar, dat is ongeveer 3,1 miljard euro voor het eerste kwartaal en 13 miljard euro voor het hele jaar.

 

Gebekvecht om PayPal

Hoewel PayPal in 2013 een omzetgroei liet optekenen van +19% (tot 6,6 miljard dollar of 4,9 miljard euro), is de betaaldochter in het oog van de storm terechtgekomen. Miljardair Carl Icahn vindt immers dat het huidige management PayPal verwaarloost en wil nu dat het bedrijf wordt verkocht. Volgens hem kan PayPal veel beter presteren als het op eigen benen staat. Zelfs topman David Marcus moest onlangs toegeven dat PayPal marktaandeel kwijt speelt aan concurrenten als Square (van Twitter-medeoprichter Jack Dorsey).


eBay, dat PayPal in 2002 voor ongeveer een miljard euro kocht, is echter totaal niet van plan om zijn betalingsdochter te verkopen: "De raad van bestuur heeft al diepgaand een afsplitsing van PayPal bestudeerd. De conclusie was dat de belangen van het bedrijf het best gediend zijn met de huidige strategie", klinkt het vol overtuiging.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Aan de slag met ‘marketing automation’ op het Omnichannel Congress 2018

27/02/2018

Hoe kan je beginnen aan ‘marketing automation’? Hou vooral goed je doel voor ogen, tipt e-mailmarketingexpert Elise Breban van marketingdienstverlener Flexmail. Op het Omnichannel Congress hoor je hoe die Belisol aan een slimme mailflow hielp.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Back to top