Sociaal overleg nachtwerk in e-commerce mislukt

Sociaal overleg nachtwerk in e-commerce mislukt

De gesprekken tussen de sociale partners rond de invoering van nachtarbeid voor de logistieke organisatie van e-commerce in de distributiesector zijn mislukt. Meteen belandt het heikele dossier op de tafel van Minister van Werk, Kris Peeters.

Bonden leggen schuld bij werkgevers

Het overleg tussen vakbonden en werkgevers over de invoering van nachtarbeid in de e-commerce is mislukt. Dat overleg werd opgestart na de tweede rondetafel over e-commerce bij minister van Economie en Werk Kris Peeters (CD&V). Daar hadden de sociale partners zich geëngageerd om tegen eind dit jaar zelf een akkoord uit te werken.

 

In de sector van het transport, de logistiek en de internationale handel, waar er al langer een sectorakkoord rond nachtwerk bestaat, lopen de onderhandelingen voor de uitbreiding naar e-commerce nog wel, maar voor de distributiesector zijn de gesprekken mislukt. "De vakbonden blijven openstaan voor dialoog rond de problematiek van elektronische handel en nachtwerk maar eisen een duidelijke omkadering op sectorvlak, zodat ontsporingen vermeden kunnen worden. De werkgevers hebben daar een andere kijk op en weigeren elk overleg", zeggen de bonden LBC, BBTK en VSOA in een gezamenlijk persbericht.

 

Ze vragen zich af waar de werkgevers naartoe willen. "We weigeren niet te praten, ook niet over nachtwerk, maar dan wel binnen een kader van kwaliteitsvol werk voor de werknemers, een goede combinatie tussen werk en privéleven, vastheid van betrekking en een correcte verloning voor die ongemakkelijke prestaties. Alleen een sectorale omkadering zorgt ervoor dat alle ondernemingen op gelijke voet behandeld worden wat e-commerce betreft." Maar volgens de bonden vindt Comeos dat er geen sectorkader nodig is en dat alles op het niveau van de onderneming kan worden geregeld.

 

Kabinet blijft hopen op akkoord

Handelsfederatie Comeos blijft vragende partij om nachtarbeid voor de logistiek binnen online handel mogelijk te maken. "Door het huidige verbod op nachtarbeid wordt de concurrentiepositie van onze handelaars verzwakt", zegt Dominique Michel, de topman van Comeos.

 

"We willen nachtwerk mogelijk maken om te vermijden dat er nog meer jobs uit de e-commerce naar het buitenland verhuizen. Op vraag van de Minister van Werk hebben we daarover onderhandelingen opgestart met de sociale partners", gaat Michel voort. "Er is binnen dat overleg echter geen akkoord bereikt, zodat het dossier nu weer bij de Minister van Werk terechtkomt." Op de redenen van de mislukking wil Comeos niet dieper ingaan.

 

Het kabinet van Kris Peeters herhaalt dat vakbonden en werkgevers zich geëngageerd hebben om tegen eind dit jaar een onderhandeld akkoord te hebben. Door bilaterale contacten tussen sociale partners en het kabinet, die momenteel aan de gang zijn, "wil de minister het bereiken van een akkoord mee mogelijk maken", klinkt het op het kabinet. De komende weken worden daarbij cruciaal.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Storesquare mikt op 1 miljoen bezoekers

21/08/2017

Sinds de start in februari 2016 is Storesquare uitgegroeid tot de grootste Vlaamse start-up in e-commerce. Met een nieuwe look & feel, een aangepaste prijsstructuur en doorgedreven data-analytics zet het bedrijf nieuwe stappen. 

Belgische webshop Wehkamp komt voorlopig niet terug

18/08/2017

Het Nederlandse Wehkamp had van 2014 tot eind vorig jaar een webshop in België, maar sloot die "tijdelijk". Nu laat het online warenhuis echter verstaan dat het voorlopig gaat focussen op de Nederlandse markt.

Alibaba overstijgt de verwachtingen

17/08/2017

Het Chinese Alibaba heeft in het eerste kwartaal de verwachtingen van de analisten kunnen overtreffen, zowel op vlak van omzet als van winst. Die laatste verdubbelde zelfs ten opzichte van een jaar eerder.

Aldi gaat in de Verenigde Staten aan huis leveren

16/08/2017

De Duitse discounter Aldi gaat vanaf deze maand via Instacart online bestellingen binnen het uur aan huis leveren in de Verenigde Staten. De reactie van Amazon? "Bij ons kan je vanaf nu binnen de twee minuten bestellingen komen ophalen."

Mobiele opmars stuwt Yoox-Net-a-Porter

03/08/2017

Online retailer Yoox-Net-a-Porter wist in het voorbije halfjaar de verwachtingen van analisten te overtreffen dankzij de opmars van de mobiele verkoop, die voor het eerst goed was voor meer dan de helft van de omzet.

Amazon Shopping app nu ook in het Nederlands

02/08/2017

Amazon heeft het Nederlands toegevoegd als taal voor de Duitse mobiele app. Dat wil zeggen dat Nederlandstalige consumenten nu eenvoudiger hun weg moeten kunnen vinden via de app. Momenteel is wel nog niet alles vertaald.

Back to top