Sociaal overleg nachtwerk in e-commerce mislukt

Sociaal overleg nachtwerk in e-commerce mislukt

De gesprekken tussen de sociale partners rond de invoering van nachtarbeid voor de logistieke organisatie van e-commerce in de distributiesector zijn mislukt. Meteen belandt het heikele dossier op de tafel van Minister van Werk, Kris Peeters.

Bonden leggen schuld bij werkgevers

Het overleg tussen vakbonden en werkgevers over de invoering van nachtarbeid in de e-commerce is mislukt. Dat overleg werd opgestart na de tweede rondetafel over e-commerce bij minister van Economie en Werk Kris Peeters (CD&V). Daar hadden de sociale partners zich geëngageerd om tegen eind dit jaar zelf een akkoord uit te werken.

 

In de sector van het transport, de logistiek en de internationale handel, waar er al langer een sectorakkoord rond nachtwerk bestaat, lopen de onderhandelingen voor de uitbreiding naar e-commerce nog wel, maar voor de distributiesector zijn de gesprekken mislukt. "De vakbonden blijven openstaan voor dialoog rond de problematiek van elektronische handel en nachtwerk maar eisen een duidelijke omkadering op sectorvlak, zodat ontsporingen vermeden kunnen worden. De werkgevers hebben daar een andere kijk op en weigeren elk overleg", zeggen de bonden LBC, BBTK en VSOA in een gezamenlijk persbericht.

 

Ze vragen zich af waar de werkgevers naartoe willen. "We weigeren niet te praten, ook niet over nachtwerk, maar dan wel binnen een kader van kwaliteitsvol werk voor de werknemers, een goede combinatie tussen werk en privéleven, vastheid van betrekking en een correcte verloning voor die ongemakkelijke prestaties. Alleen een sectorale omkadering zorgt ervoor dat alle ondernemingen op gelijke voet behandeld worden wat e-commerce betreft." Maar volgens de bonden vindt Comeos dat er geen sectorkader nodig is en dat alles op het niveau van de onderneming kan worden geregeld.

 

Kabinet blijft hopen op akkoord

Handelsfederatie Comeos blijft vragende partij om nachtarbeid voor de logistiek binnen online handel mogelijk te maken. "Door het huidige verbod op nachtarbeid wordt de concurrentiepositie van onze handelaars verzwakt", zegt Dominique Michel, de topman van Comeos.

 

"We willen nachtwerk mogelijk maken om te vermijden dat er nog meer jobs uit de e-commerce naar het buitenland verhuizen. Op vraag van de Minister van Werk hebben we daarover onderhandelingen opgestart met de sociale partners", gaat Michel voort. "Er is binnen dat overleg echter geen akkoord bereikt, zodat het dossier nu weer bij de Minister van Werk terechtkomt." Op de redenen van de mislukking wil Comeos niet dieper ingaan.

 

Het kabinet van Kris Peeters herhaalt dat vakbonden en werkgevers zich geëngageerd hebben om tegen eind dit jaar een onderhandeld akkoord te hebben. Door bilaterale contacten tussen sociale partners en het kabinet, die momenteel aan de gang zijn, "wil de minister het bereiken van een akkoord mee mogelijk maken", klinkt het op het kabinet. De komende weken worden daarbij cruciaal.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Meer dan helft Amerikaanse huishoudens in de ban van Amazon

21/10/2017

Liefst 90 miljoen Amerikanen zijn lid van Amazon Prime, het getrouwheidsprogramma van Amazon, op een totaal van 126 miljoen geschatte huishoudens in de VS. Amazon heeft zijn thuismarkt dus stevig in de greep. Wat kunnen we daar in Europa van leren?

 

Bol.com komt met herhaalservice voor dagelijkse producten

17/10/2017

Webwinkel Bol.com heeft Bespaar Continu gelanceerd, een dienst waarmee klanten bepaalde producten om de zoveel tijd opnieuw aan huis kunnen laten leveren.

Safe.Shop is nieuw wereldwijd e-commercekeurmerk

16/10/2017

Met Safe.Shop is het eerste wereldwijde keurmerk voor de e-commercesector gelanceerd. Momenteel zijn er nog maar twaalf landen aangesloten, maar dat aantal moet in de toekomst flink uitgebreid worden.

Modeplatform About You van start in Nederland en België

11/10/2017

Dinsdag is de Duitse modewebshop About You officieel gelanceerd in België en Nederland. About You, de tweede grootste online moderetailer in Europa, was eerder al wel onofficieel actief in Nederland.

Parcify levert met kajaks in Amsterdam

26/09/2017

Het Belgische koerierbedrijf Parcify probeert in Amsterdam pakketjes te leveren met kajaks en paddle boards. Het wil er de 'last mile' van de levering over het water voeren, omdat dit ecologischer en betrouwbaarder zou zijn.

Euro Shoe Group heeft al sinds 2004 akkoord over nachtwerk

11/09/2017

De Belgische Euro Shoe Group, het bedrijf achter winkelketen Bristol, zegt de heisa rond nachtwerk niet helemaal te begrijpen, aangezien het zelf al sinds 2004 een akkoord heeft met de vakbonden op dat vlak.

Back to top