Sociaal overleg nachtwerk in e-commerce mislukt | RetailDetail

Sociaal overleg nachtwerk in e-commerce mislukt

Sociaal overleg nachtwerk in e-commerce mislukt

De gesprekken tussen de sociale partners rond de invoering van nachtarbeid voor de logistieke organisatie van e-commerce in de distributiesector zijn mislukt. Meteen belandt het heikele dossier op de tafel van Minister van Werk, Kris Peeters.

Bonden leggen schuld bij werkgevers

Het overleg tussen vakbonden en werkgevers over de invoering van nachtarbeid in de e-commerce is mislukt. Dat overleg werd opgestart na de tweede rondetafel over e-commerce bij minister van Economie en Werk Kris Peeters (CD&V). Daar hadden de sociale partners zich geëngageerd om tegen eind dit jaar zelf een akkoord uit te werken.

 

In de sector van het transport, de logistiek en de internationale handel, waar er al langer een sectorakkoord rond nachtwerk bestaat, lopen de onderhandelingen voor de uitbreiding naar e-commerce nog wel, maar voor de distributiesector zijn de gesprekken mislukt. "De vakbonden blijven openstaan voor dialoog rond de problematiek van elektronische handel en nachtwerk maar eisen een duidelijke omkadering op sectorvlak, zodat ontsporingen vermeden kunnen worden. De werkgevers hebben daar een andere kijk op en weigeren elk overleg", zeggen de bonden LBC, BBTK en VSOA in een gezamenlijk persbericht.

 

Ze vragen zich af waar de werkgevers naartoe willen. "We weigeren niet te praten, ook niet over nachtwerk, maar dan wel binnen een kader van kwaliteitsvol werk voor de werknemers, een goede combinatie tussen werk en privéleven, vastheid van betrekking en een correcte verloning voor die ongemakkelijke prestaties. Alleen een sectorale omkadering zorgt ervoor dat alle ondernemingen op gelijke voet behandeld worden wat e-commerce betreft." Maar volgens de bonden vindt Comeos dat er geen sectorkader nodig is en dat alles op het niveau van de onderneming kan worden geregeld.

 

Kabinet blijft hopen op akkoord

Handelsfederatie Comeos blijft vragende partij om nachtarbeid voor de logistiek binnen online handel mogelijk te maken. "Door het huidige verbod op nachtarbeid wordt de concurrentiepositie van onze handelaars verzwakt", zegt Dominique Michel, de topman van Comeos.

 

"We willen nachtwerk mogelijk maken om te vermijden dat er nog meer jobs uit de e-commerce naar het buitenland verhuizen. Op vraag van de Minister van Werk hebben we daarover onderhandelingen opgestart met de sociale partners", gaat Michel voort. "Er is binnen dat overleg echter geen akkoord bereikt, zodat het dossier nu weer bij de Minister van Werk terechtkomt." Op de redenen van de mislukking wil Comeos niet dieper ingaan.

 

Het kabinet van Kris Peeters herhaalt dat vakbonden en werkgevers zich geëngageerd hebben om tegen eind dit jaar een onderhandeld akkoord te hebben. Door bilaterale contacten tussen sociale partners en het kabinet, die momenteel aan de gang zijn, "wil de minister het bereiken van een akkoord mee mogelijk maken", klinkt het op het kabinet. De komende weken worden daarbij cruciaal.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Chinese e-commerce kent opnieuw sterke groei

09/02/2018

De Chinese online markt is vorig jaar opnieuw sterk gestegen: ten opzichte van 2016 is er sprake van een groei van maar liefst 32%. China blijft zo een uitschieter op vlak van e-commerce.

Europese Unie schaft geoblocking af

07/02/2018

Consumenten mogen niet meer automatisch worden omgeleid of geblokkeerd als ze naar een buitenlandse site surfen. Het Europees Parlement heeft daarover overeenstemming bereikt, het verbod treedt wellicht dit jaar in werking.

JD.com lonkt naar Europa

06/02/2018

Het Chinese JD.com heeft plannen om de komende jaren ook Europa te veroveren en zo een te duchten concurrent te worden voor Amazon. Frankrijk moet de eerste Europese markt worden voor de webshop.

Sofie Geeroms nieuwe algemeen directrice van Becommerce

31/01/2018

Wissel van de macht aan de top van Becommerce, de Belgische beroepsvereniging voor online retailers: Sofie Geeroms volgt Carine Moitier, oprichtster van Bivolino.com, op als algemeen directrice.

Rocket Internet wil met Home24 naar de beurs

19/01/2018

Rocket Internet wil komende zomer zijn meubelwebwinkel Home24 naar de beurs brengen. De komende maanden zal er dan ook hard gewerkt worden aan het opkuisen van de cijfers van de webshop.

Carrefour gaat in zee met Showroomprivé

12/01/2018

Carrefour neemt een minderheidsbelang van 17% in flashsale-aanbieder Showroomprivé. De Franse supermarktgroep wil zo zijn digitale bereik en non-foodaandeel vergroten. Ex-aandeelhouder Conforama scheurt er wel flink de broek aan.

Back to top