Toenadering tussen AliPay en Apple Pay? | RetailDetail

Toenadering tussen AliPay en Apple Pay?

Toenadering tussen AliPay en Apple Pay?

Bloeit er iets moois tussen Alibaba en Apple? Daar lijkt het toch op, nadat hun CEO's Jack Ma en Tim Cook elkaar alle lof toewuifden tijdens een technologieconferentie in Californië. Een mogelijke toenadering houdt vanuit zakelijk oogpunt alvast steek, voor beide bedrijven.

"Wederzijds respect"

Jack Ma, mede-oprichter en topman van Alibaba, wond er tijdens de technologieconferentie in Laguna Beach geen doekjes om: hij hoopt dat zijn eigen betaalfirma AliPay en Apple's nieuwe systeem voor mobiele betalingen, Apple Pay, elkaar kunnen versterken.

 

"Ik ben ten zeerste geïnteresseerd in een samenwerking", zei Jack Ma. "Een goed huwelijk veronderstelt dat beide partijen hard werken. Ik respecteer Apple en ik respecteer Tim (Cook) heel, heel hard, uit het diepste van mijn hart. Ik hoop dat we samen iets moois kunnen doen", klonk het.

 

Enkele minuten later kaatste Tim Cook, die aanwezig was in de zaal en na de Alibaba-topman op het podium werd geïnterviewd, de bal meteen terug. "Ik heb het grootste respect voor Jack. Wij bij Apple werken graag nauw samen met mensen die geweldig slim zijn, die met flexibele teams werken, die vertrekken vanuit producten en die ons vooruit kunnen duwen. Ik denk dat Jack een bedrijf runt dat daaraan perfect beantwoordt. Als we elkaar op een aantal domeinen kunnen vinden, dan zou ik dat graag zien gebeuren." De Apple-topman liet zelfs uitschijnen dat beiden deze week eens samen zouden gaan zitten.

 

Win-win voor allebei

AliPay nam het voorbije jaar voor zo'n 200 miljard dollar aan transacties voor zijn rekening. Daarmee is het na Visa en Mastercard het grootste betaalsysteem ter wereld, groter dus dan PayPal (vooralsnog van eBay), dat in 2013 strandde op 180 miljard dollar.

 

AliPay staat echter vooral sterk in China waar het zo'n 800 miljoen klanten telt en 70% van alle Chinese online transacties regelt. Dat Jack Ma naar een deal met Apple lonkt om ook de Amerikaanse markt open te breken, hoeft dan ook niet te verbazen - zeker in de wetenschap dat Apple Pay in de eerste 72 uur na zijn lancering ruim 1 miljoen kredietkaarten activeerde.

 

Daardoor profileerde het zich meteen als een sterke uitdager op de markt van de digitale betalingen. Omgekeerd heeft Apple Alibaba nodig voor zijn verovering van China. Kortom, een win-win ligt voor handen...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.