Vierde staking bij Amazon Duitsland in vijf weken tijd | RetailDetail

Vierde staking bij Amazon Duitsland in vijf weken tijd

Vierde staking bij Amazon Duitsland in vijf weken tijd

Het sociaal conflict bij Amazon in Duitsland blijft maar voortduren. Gisteren en vandaag legt het personeel van twee Duitse logistieke centra alweer het werk neer om hogere lonen af te dwingen. Het is meteen de vierde staking sinds half mei.

Van 'logistiek' naar 'detailhandel/postorder'

De nieuwe staking treft de vestigingen in Bad Hersfeld en Leipzig en wordt georganiseerd door de grote vakbond Verdi. In het verzendcentrum van Bad Hersfeld, waar alles samen zo'n 3.300 mensen werken in een ploegensysteem, waren er gisteren volgens de vakbond meer dan 600 stakers. In Leipzig, waar circa 2.000 mensen werken, gingen dan weer 450 werknemers niet aan de slag.

 

Verdi eist dat Amazon de arbeidsvoorwaarden en lonen van de detailhandel en de postordersector toepast, maar Europa's grootste e-tailer wil kost wat kost in de 'voordeligere' logistieke sector blijven.

 

In een reactie aan de Duitse TV-zender DW zei Amazon dat de werknemers goed betaald worden naar de normen uit de logistieke sector en dat deze sector ook het best aansluit bij het takenpakket van de arbeiders.

 

Flinke stijging uurloon

In Duitsland liggen de minimumuurlonen in de logistieke sector een stuk lager. Zo betaalt Amazon 9,33 euro per uur, maar dat tarief zou stijgen tot 10,66 euro in Leipzig en zelfs 12,18 euro in Bad Hersfeld als de vakbond zijn slag thuis haalt. Ook op het vlak van overuren, nachtwerk en vakantiedagen zijn arbeiders in de logistieke sector minder goed af dan in de detailhandel.

 

Amazon telt in Duitsland acht vestigingen, goed voor 9.000 medewerkers. Het is al de vierde staking die de e-commercereus treft sinds 14 mei laatstleden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Aan de slag met ‘marketing automation’ op het Omnichannel Congress 2018

27/02/2018

Hoe kan je beginnen aan ‘marketing automation’? Hou vooral goed je doel voor ogen, tipt e-mailmarketingexpert Elise Breban van marketingdienstverlener Flexmail. Op het Omnichannel Congress hoor je hoe die Belisol aan een slimme mailflow hielp.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Back to top