Vierde staking bij Amazon Duitsland in vijf weken tijd

Vierde staking bij Amazon Duitsland in vijf weken tijd

Het sociaal conflict bij Amazon in Duitsland blijft maar voortduren. Gisteren en vandaag legt het personeel van twee Duitse logistieke centra alweer het werk neer om hogere lonen af te dwingen. Het is meteen de vierde staking sinds half mei.

Van 'logistiek' naar 'detailhandel/postorder'

De nieuwe staking treft de vestigingen in Bad Hersfeld en Leipzig en wordt georganiseerd door de grote vakbond Verdi. In het verzendcentrum van Bad Hersfeld, waar alles samen zo'n 3.300 mensen werken in een ploegensysteem, waren er gisteren volgens de vakbond meer dan 600 stakers. In Leipzig, waar circa 2.000 mensen werken, gingen dan weer 450 werknemers niet aan de slag.

 

Verdi eist dat Amazon de arbeidsvoorwaarden en lonen van de detailhandel en de postordersector toepast, maar Europa's grootste e-tailer wil kost wat kost in de 'voordeligere' logistieke sector blijven.

 

In een reactie aan de Duitse TV-zender DW zei Amazon dat de werknemers goed betaald worden naar de normen uit de logistieke sector en dat deze sector ook het best aansluit bij het takenpakket van de arbeiders.

 

Flinke stijging uurloon

In Duitsland liggen de minimumuurlonen in de logistieke sector een stuk lager. Zo betaalt Amazon 9,33 euro per uur, maar dat tarief zou stijgen tot 10,66 euro in Leipzig en zelfs 12,18 euro in Bad Hersfeld als de vakbond zijn slag thuis haalt. Ook op het vlak van overuren, nachtwerk en vakantiedagen zijn arbeiders in de logistieke sector minder goed af dan in de detailhandel.

 

Amazon telt in Duitsland acht vestigingen, goed voor 9.000 medewerkers. Het is al de vierde staking die de e-commercereus treft sinds 14 mei laatstleden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat in zee met Showroomprivé

12/01/2018

Carrefour neemt een minderheidsbelang van 17% in flashsale-aanbieder Showroomprivé. De Franse supermarktgroep wil zo zijn digitale bereik en non-foodaandeel vergroten. Ex-aandeelhouder Conforama scheurt er wel flink de broek aan.

Bpost koopt Nederlandse verslogistieker Leen Menken

11/01/2018

Belgisch postbedrijf Bpost verstevigt zijn greep op de Nederlandse markt met de overname van Leen Menken, een logistiekverlener gespecialiseerd in vers en voeding. Onder meer HelloFresh en Bloomon doen beroep op het logistiekbedrijf.

Online meubelwinkel Flinders groeit naar 15 miljoen euro

04/01/2018

De omzet van online meubelverkoper Flinders, die ook een winkel heeft in Zaandam, heeft het voorbije boekjaar de grens van 15 miljoen euro doorbroken. Dat is een groei van 39 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Amazon neemt startup Blink over

26/12/2017

Amazon heeft de Amerikaanse startup Blink overgenomen. Die begon in 2014 als een bedrijf dat via wifi verbonden bewakingscamera’s maakt, maar het lanceerde vorige week ook een deurbel met ingebouwde camera.

Belgische app wil duty-free winkelen eenvoudiger maken

26/12/2017

De Brusselse startup ZappTax wil met de hulp van een nieuwe app duty-free winkelen eenvoudiger maken voor niet-Europese consumenten, zodat die sneller de btw kunnen terugbetaald krijgen aan het einde van hun reis.

Kerstboodschap Belgische retailers: "Koop Belgisch"

19/12/2017

Koop Belgisch, roepen enkele Belgische retailkleppers in hun ‘kerstboodschap’. Zo zorg je voor je eigen land en buurt, klinkt het. Al nuanceren anderen, zoals Media Markt-CEO Sven Degezelle, dat meteen. 

Back to top