Vierde staking bij Amazon Duitsland in vijf weken tijd | RetailDetail

Vierde staking bij Amazon Duitsland in vijf weken tijd

Vierde staking bij Amazon Duitsland in vijf weken tijd

Het sociaal conflict bij Amazon in Duitsland blijft maar voortduren. Gisteren en vandaag legt het personeel van twee Duitse logistieke centra alweer het werk neer om hogere lonen af te dwingen. Het is meteen de vierde staking sinds half mei.

Van 'logistiek' naar 'detailhandel/postorder'

De nieuwe staking treft de vestigingen in Bad Hersfeld en Leipzig en wordt georganiseerd door de grote vakbond Verdi. In het verzendcentrum van Bad Hersfeld, waar alles samen zo'n 3.300 mensen werken in een ploegensysteem, waren er gisteren volgens de vakbond meer dan 600 stakers. In Leipzig, waar circa 2.000 mensen werken, gingen dan weer 450 werknemers niet aan de slag.

 

Verdi eist dat Amazon de arbeidsvoorwaarden en lonen van de detailhandel en de postordersector toepast, maar Europa's grootste e-tailer wil kost wat kost in de 'voordeligere' logistieke sector blijven.

 

In een reactie aan de Duitse TV-zender DW zei Amazon dat de werknemers goed betaald worden naar de normen uit de logistieke sector en dat deze sector ook het best aansluit bij het takenpakket van de arbeiders.

 

Flinke stijging uurloon

In Duitsland liggen de minimumuurlonen in de logistieke sector een stuk lager. Zo betaalt Amazon 9,33 euro per uur, maar dat tarief zou stijgen tot 10,66 euro in Leipzig en zelfs 12,18 euro in Bad Hersfeld als de vakbond zijn slag thuis haalt. Ook op het vlak van overuren, nachtwerk en vakantiedagen zijn arbeiders in de logistieke sector minder goed af dan in de detailhandel.

 

Amazon telt in Duitsland acht vestigingen, goed voor 9.000 medewerkers. Het is al de vierde staking die de e-commercereus treft sinds 14 mei laatstleden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.