Vlaamse overheid helpt 600 zelfstandigen aan webwinkel | RetailDetail

Vlaamse overheid helpt 600 zelfstandigen aan webwinkel

Vlaamse overheid helpt 600 zelfstandigen aan webwinkel

De Vlaamse regering wil 600 zelfstandigen helpen bij het opstarten van een webwinkel. Ze zullen daartoe gedurende vier jaar worden begeleid. Aangezien in 2011 al 44% van de Vlamingen een aankoop deed via het internet en dat aantal de komende jaren alsmaar zal toenemen, vindt de overheid dat klassieke handelaars niet de ogen mogen sluiten voor e-tail.

Online, social en mobile commerce voor beginners

De Vlaamse overheid wil handelaars de kans geven op de online trein te springen: vanaf 1 juli 2013 zullen minstens 600 van hen hulp krijgen bij het opstarten van een webwinkel. Ook zullen ze leren hoe ze moeten inspelen op de toenemende aankopen via smartphones en hoe ze zaken kunnen doen via sociale media.

 

“Het doel van deze maatregel is om bij de detailhandelaar een proces op gang te brengen die hem doet stilstaan bij de rol van de fysieke winkel en het winkelen in de toekomst. De winkel is niet langer de enige plaats waar de consument zich oriënteert en koopt. De informatie-, verkoop- en servicefunctie van de detailhandel wijzigt drastisch”, aldus de Vlaamse regering.

 

In het project moet dan ook bijzondere aandacht gaan naar de online aanwezigheid van de detailhandelszaak, de digitale mogelijkheden ‘instore’ en ‘outstore’, de inzet van sociale media, multichannel, e-commerce, m-commerce en mobiele mogelijkheden.

 

Project Commerciële Inspiratie

Het aanbod van de Vlaamse overheid loopt via de gemeenten. Geïnteresseerde besturen kunnen intekenen op het project Commerciële Inspiratie, dat deel uitmaakt van de beleidsnota ‘Winkelen in Vlaanderen 2.0’.

 

Eerder pakte de Vlaamse regering ook al uit met het proefproject Commerciële Innovaties, waarbij handelaars steun konden krijgen voor nieuwe initiatieven om het winkelen te promoten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.