Vorig jaar 3.137 klachten over e-commerce bij Economische Inspectie | RetailDetail

Vorig jaar 3.137 klachten over e-commerce bij Economische Inspectie

Vorig jaar 3.137 klachten over e-commerce bij Economische Inspectie

De Economische Inspectie, onderdeel van de FOD Economie, ontving vorig jaar 3.137 klachten over oneerlijke handelspraktijken door webshops. De helft van de betrokken ondernemingen was echter niet in ons land gevestigd.

Meeste klachten over consumentengoederen

De sector die vorig jaar het grootste aantal klachten genereerde, is die van de consumentengoederen: informaticaproducten nemen 7,94% van de klachten voor hun rekening, kleding en schoeisel 5,29%, speelgoed 5,13% telecomproducten 4,98% en cosmetica 4,59%. Daarnaast waren er ook nog flink wat klachten over webshops die culturele diensten zoals tickets verkopen (7,68%) en over verkopers van pakketreizen (3,41%).

 

Opvallend: de helft van de betrokken ondernemingen waarover klachten binnenkwamen, was niet in ons land gevestigd. Als de Economische Inspectie oneerlijke handelspraktijken vaststelt door ondernemingen die niet in ons land maar wel binnen de EU gevestigd zijn, vraagt ze de territoriaal bevoegde autoriteit om op te treden.

 

Consumenten die klachten hebben over buitenlandse aanbieders krijgen ook het advies om aan te kloppen bij het Europees Centrum voor de Consument, dat conflicten op een informele manier tracht op te lossen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Colruyt stapt in boodschappendienst van PostNL

20/02/2018

Tweewekelijks brengt de postbode voortaan boodschappen aan huis: in samenwerking met PostNL gaat in Nederland de nieuwe boodschappendienst Stockon van start. De huismerkproducten zijn van Boni (van het Belgische Colruyt).

Chinese e-commerce kent opnieuw sterke groei

09/02/2018

De Chinese online markt is vorig jaar opnieuw sterk gestegen: ten opzichte van 2016 is er sprake van een groei van maar liefst 32%. China blijft zo een uitschieter op vlak van e-commerce.

Europese Unie schaft geoblocking af

07/02/2018

Consumenten mogen niet meer automatisch worden omgeleid of geblokkeerd als ze naar een buitenlandse site surfen. Het Europees Parlement heeft daarover overeenstemming bereikt, het verbod treedt wellicht dit jaar in werking.

JD.com lonkt naar Europa

06/02/2018

Het Chinese JD.com heeft plannen om de komende jaren ook Europa te veroveren en zo een te duchten concurrent te worden voor Amazon. Frankrijk moet de eerste Europese markt worden voor de webshop.

Sofie Geeroms nieuwe algemeen directrice van Becommerce

31/01/2018

Wissel van de macht aan de top van Becommerce, de Belgische beroepsvereniging voor online retailers: Sofie Geeroms volgt Carine Moitier, oprichtster van Bivolino.com, op als algemeen directrice.

Back to top