Vorig jaar 3.137 klachten over e-commerce bij Economische Inspectie

Vorig jaar 3.137 klachten over e-commerce bij Economische Inspectie

De Economische Inspectie, onderdeel van de FOD Economie, ontving vorig jaar 3.137 klachten over oneerlijke handelspraktijken door webshops. De helft van de betrokken ondernemingen was echter niet in ons land gevestigd.

Meeste klachten over consumentengoederen

De sector die vorig jaar het grootste aantal klachten genereerde, is die van de consumentengoederen: informaticaproducten nemen 7,94% van de klachten voor hun rekening, kleding en schoeisel 5,29%, speelgoed 5,13% telecomproducten 4,98% en cosmetica 4,59%. Daarnaast waren er ook nog flink wat klachten over webshops die culturele diensten zoals tickets verkopen (7,68%) en over verkopers van pakketreizen (3,41%).

 

Opvallend: de helft van de betrokken ondernemingen waarover klachten binnenkwamen, was niet in ons land gevestigd. Als de Economische Inspectie oneerlijke handelspraktijken vaststelt door ondernemingen die niet in ons land maar wel binnen de EU gevestigd zijn, vraagt ze de territoriaal bevoegde autoriteit om op te treden.

 

Consumenten die klachten hebben over buitenlandse aanbieders krijgen ook het advies om aan te kloppen bij het Europees Centrum voor de Consument, dat conflicten op een informele manier tracht op te lossen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Is gratis thuislevering met uitsterven bedreigd?

15/12/2017

Met het stijgend aantal online bestellingen, groeit ook de druk op de logistieke sector. Gratis thuislevering is niet lang meer vol te houden, meent onderzoeksbureau ECC Köln. In plaats daarvan moeten meer flexibele opties komen. 

 

Amazon brengt zijn huismerken naar Europa

14/12/2017

Nu Amazon Prime in steeds meer Europese landen beschikbaar is, haalt Amazon ook zijn FMCG-huismerken naar boven. De voorbije weken lanceerde het online warenhuis een aantal nieuwe producten onder private label in Europa en meer is op komst. 

Storesquare zet zijn zinnen op Nederland, met steun van ING

14/12/2017

Storesquare, het Belgische e-commerceplatform voor en door lokale handelaars, gaat binnenkort ook in Nederland van start. Het platform verwelkomt daartoe ook een nieuwe aandeelhouder: ING.

Directie Bol.com weer voltallig met Google-marketeer

11/12/2017

Op 1 maart 2018 start Boukje Taphoorn als de nieuwe marketingdirecteur van Bol.com. De vorige CMO, Margaret Versteden, heeft haar functie ingewisseld voor een rol als directeur winkels bij het online warenhuis.

 

Amazon Echo nu ook verkrijgbaar in Benelux

11/12/2017

Amazon heeft bekend gemaakt dat het zijn slimme luidspreker Amazon Echo voortaan gaat leveren aan 28 nieuwe landen, waaronder België en Nederland. Ook de eigen muziekstreamingdienst wordt hier gelanceerd.

Luxeproducenten mogen handelaars verbieden op Amazon te verkopen

07/12/2017

Producenten van luxeproducten mogen handelaars verbieden om hun waren aan te bieden op online marktplaatsen als Amazon. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist, na een rechtszaak door cosmeticaproducent Coty.

Back to top