Wittebroodsweken internetreus Alibaba lijken voorbij | RetailDetail

Wittebroodsweken internetreus Alibaba lijken voorbij

Wittebroodsweken internetreus Alibaba lijken voorbij

Voor het eerst sinds zijn spectaculaire beursgang heeft de Chinese internetreus Alibaba de wind tegen: onweerswolken pakken zich samen boven stichter en grootaandeelhouder Jack Ma.

Binnen het half jaar opkrassen uit Taiwan?

Alibaba is door de Taiwanese overheid aangemaand om binnen de zes maanden het land te verlaten. De Chinese e-commercegigant zou een rist plaatselijke investeringsregels hebben geschonden. Zo zou Alibaba zich in Taiwan hebben gevestigd via een tussenholding in Singapore, maar die zou nooit de formele toestemming hebben gekregen om in Taiwan actief te worden.

 

Volgens sommige waarnemers zou Taiwan via Alibaba een eitje willen pellen met Peking: China heeft zijn voormalige provincie namelijk nooit willen erkennen als onafhankelijke staat. Of Alibaba een nieuwe vergunning kan krijgen, is dan ook niet duidelijk.

 

Omstreden eigendomsstructuur binnenkort onwettig?

Ook in eigen land ligt Alibaba echter onder vuur: begin dit jaar werd de groep nog beschuldigd van omkoping, en de Chinese overheid werkt volop aan een wetswijziging die Alibaba (en andere Chinese bedrijven) kan verplichten hun eigendomsstructuur te wijzigen.

 

De Chinese wetgeving verbiedt immers dat Chinese bedrijven buitenlands kapitaal aantrekken in sectoren waar de Chinese overheid buitenlandse investeerders liever kwijt dan rijk is. Het gaat dan onder meer om de media, de telecom en de internetsector. Jack Ma omzeilde dat probleem via een speciale holding op de Kaaimaneilanden en een zogeheten VIE-constructie die het mogelijk maakt dat buitenlanders indirect investeren in Chinese bedrijven: een "onaanvaardbare omzeiling van de wet", zo vinden de machtshebbers in Peking.

 

Overigens staat die 'speciale constructie' van Alibaba & Co ook internationaal al vanaf het begin ter discussie. Toezichthouders wereldwijd en aandeelhouders discussiëren al langer over de rechtsgeldigheid van deze structuur, en zelfs de Chinese bedrijven zélf waarschuwden er al voor in hun prospectus en in andere officiële documenten.

 

Gevolg: beurskoers neemt flinke duik

Al dat slechte nieuws zorgt meteen ook voor de nodige zenuwachtigheid bij de beleggers op de beurs van New York. Het Alibaba-aandeel dook begin deze week in New York naar zijn laagste peil sinds de beursgang van september vorig jaar.

 

Alibaba haalde toen 25 miljard dollar op - de grootste beursgang ooit - en leek niet te stuiten: bij de eerste notering schoot de koers meteen 36% hoger om gezwind door te klimmen tot 120 dollar per aandeel, maar deze week viel de koers terug tot 81 dollar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.