Zalando voor het eerst winstgevend | RetailDetail

Zalando voor het eerst winstgevend

Zalando voor het eerst winstgevend

Het Duitse internetwarenhuis Zalando heeft in het tweede kwartaal van 2014 voor het eerst op groepsniveau winst geboekt. Zalando zette sinds zijn oprichting vooral in op een snelle groei en het bezetten van de markt. De winst zou later wel komen, oordeelden de investeerders.

Omzet boven miljard euro in eerste semester

De omzetgroei kwam er trouwens ook in het tweede kwartaal: volgens voorlopige cijfers werd er tussen begin maart en eind juni voor 520 miljoen euro à 560 miljoen euro aan verkopen geboekt. De ondergrens ligt 18,9% hoger dan in dezelfde periode van 2013, toen de meter op 437 miljoen euro bleef staan.

 

Voor het eerste semester komt de omzet zo uit op 1,020 à 1,060 miljard euro, wat minstens een kwart hoger ligt dan de 809 miljoen euro uit dezelfde periode van vorig jaar. Een succes daarbij was de lancering van de mobiele app in alle internationale markten. Op het einde van het tweede kwartaal was die al 3,8 miljoen keer gedownload. Het aandeel van het mobiele gebeuren klom daardoor tot 41%.

 

Volledig jaar dicht bij breakeven

Zalando zegt bovendien dat het in het tweede kwartaal winstgevend was. De bedrijfsmarge draaide rond het breakeven, waar die vorig jaar nog 9% negatief was. De onderneming schrijft de verbetering onder meer toe aan een striktere beheersing van de marketing- en verkoopkosten. Ook de logistieke kosten werden in de hand gehouden, mede door het efficiëntere werk in het nieuwe distributiecentrum in Mönchengladbach.

 

Toch betekent dit nog niet dat Zalando voor het hele jaar positieve cijfers zal behalen: “De ontwikkeling in het tweede kwartaal was zeer positief, omdat ze een sterke groei combineerde met een significante verbetering van de marges. Gebaseerd op deze situatie bevestigen we ons plan om een significante stap te zetten naar breakeven, maar het nog niet volledig bereiken ervan, op groepsniveau voor het hele jaar”, liet medetopman Rubin Ritter optekenen.

 

Vorig jaar boekte Zalando een verlies van 118 miljoen euro. In de kernmarkten Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland werd wel een break-even bedrijfsresultaat gehaald. In andere markten nog niet. Zalando is in 15 landen actief.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Aan de slag met ‘marketing automation’ op het Omnichannel Congress 2018

27/02/2018

Hoe kan je beginnen aan ‘marketing automation’? Hou vooral goed je doel voor ogen, tipt e-mailmarketingexpert Elise Breban van marketingdienstverlener Flexmail. Op het Omnichannel Congress hoor je hoe die Belisol aan een slimme mailflow hielp.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Back to top