Abercrombie & Fitch koopt proces af voor 71.000 dollar | RetailDetail

Abercrombie & Fitch koopt proces af voor 71.000 dollar

Abercrombie & Fitch koopt proces af voor 71.000 dollar

Teneinde een pijnlijk proces te vermijden, heeft Abercrombie & Fitch een regeling getroffen met twee moslima's die de keten beschuldigen van discriminatie. A&F betaalt beide dames 71.000 dollar (ruim 50.000 euro) en past ook zijn controversiële 'look policy' aan, zodat moslima's voortaan wél hun hoofddoek mogen dragen.

Dubbele hoofddoekenkwestie

De feiten dateren van enkele jaren terug. In 2011 werd Hani Khan na vier maanden ontslagen omdat ze haar hoofddoek niet wilde afleggen wanneer ze klanten in de Hollister-winkel van San Mateo (Californie), te woord stond. Nochtans had haar plaatselijke manager haar de toestemming gegeven, maar een regiomanager vond die hoofddoek in tegenspraak met de fameuze 'look policy' van A&F, waarop de jongedame werd ontslagen.

 

Een jaar eerder was er ook al een incident geweest rond een hoofddoek. Toen werd ene Halla Banafa bij een sollicitatie geweigerd omwille van haar hoofddoek.

 

Beide zaken werden voor de rechter gebracht door de U.S. Equal Employment Opportunity Commission, een commissie die toeziet op gelijke kansen op het werk. De commissie en andere waarnemers hadden A&F er al meermaals op gewezen dat de 'look policy' van het bedrijf veel te ver ging wanneer het om religieuze symbolen gaat.

 

Fikse schadevergoeding

Abercrombie heeft met beide vrouwen nu een regeling getroffen, waarbij het bedrijf een gezamenlijke schadevergoeding van zo'n 71.000 dollar betaalt en de advocatenkosten voor zijn rekening neemt. Daardoor ontloopt A&F een proces dat eind deze maand van start zou gaan onder een ongunstig gesternte.

 

Recent stelde een rechter immers dat A&F meerdere federale en regionale wetten had overtreden door Hani Khan het recht te ontzeggen haar religieuze hoofddoek te dragen. Het ziet er dus naar uit dat ze bij A&F, dat al meermaals in opspraak kwam maar telkens weer de dans leek te ontspringen, de bui hebben zien hangen en dit keer maar vlug eieren voor hun geld hebben gekozen.

 

In een verklaring laat het bedrijf weten "blij te zijn dat we deze oude zaken nu geregeld hebben en achter ons kunnen laten. Abercrombie & Fitch discrimineert niet op religieuze gronden en wij komen onze mensen in de mate van het mogelijke tegemoet wanneer zij daarom vragen. Met betrekking tot de hoofddoeken hebben we drie jaar geleden al beslist dat we onze policy zouden wijzigen zodat dergelijke hoofdtooi toegelaten zou worden."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Donatella Versace zweert bont af

15/03/2018

Het Italiaanse modemerk Versace stopt met het gebruik van bont. Ontwerpster Donatella Versace wil geen dieren meer doden voor mode, zegt ze in een interview met The Economist.

FNG wil terugkeren naar België

15/03/2018

De Belgisch-Nederlandse modegroep FNG wil zijn statutaire zetel weer van Nederland naar België verplaatsen. Ook plant de groep achter Brantano, Claudia Sträter en Miss Etam zich op de beurs in Brussel te laten noteren.

"Beste jaar ooit" voor Deens schoenenmerk Ecco

14/03/2018

Ecco kijkt terug op 2017 als zijn beste financiële jaar ooit. Het Deense schoenenmerk, bekend om zijn 'volg-de-voet'-filosofie, overtrof met een groei van 8% de eigen verwachtingen.

Adidas sluit 2017 sterk af

14/03/2018

Het Duitse sportmerk Adidas heeft 2017 afgesloten met een omzetstijging van 16% bij gelijke wisselkoersen. Daarbij groeide de winst met bijna een derde. Voor 2018 verwacht Adidas opnieuw een groei van ongeveer 10%.

Back to top