Abercrombie & Fitch koopt proces af voor 71.000 dollar

Abercrombie & Fitch koopt proces af voor 71.000 dollar

Teneinde een pijnlijk proces te vermijden, heeft Abercrombie & Fitch een regeling getroffen met twee moslima's die de keten beschuldigen van discriminatie. A&F betaalt beide dames 71.000 dollar (ruim 50.000 euro) en past ook zijn controversiële 'look policy' aan, zodat moslima's voortaan wél hun hoofddoek mogen dragen.

Dubbele hoofddoekenkwestie

De feiten dateren van enkele jaren terug. In 2011 werd Hani Khan na vier maanden ontslagen omdat ze haar hoofddoek niet wilde afleggen wanneer ze klanten in de Hollister-winkel van San Mateo (Californie), te woord stond. Nochtans had haar plaatselijke manager haar de toestemming gegeven, maar een regiomanager vond die hoofddoek in tegenspraak met de fameuze 'look policy' van A&F, waarop de jongedame werd ontslagen.

 

Een jaar eerder was er ook al een incident geweest rond een hoofddoek. Toen werd ene Halla Banafa bij een sollicitatie geweigerd omwille van haar hoofddoek.

 

Beide zaken werden voor de rechter gebracht door de U.S. Equal Employment Opportunity Commission, een commissie die toeziet op gelijke kansen op het werk. De commissie en andere waarnemers hadden A&F er al meermaals op gewezen dat de 'look policy' van het bedrijf veel te ver ging wanneer het om religieuze symbolen gaat.

 

Fikse schadevergoeding

Abercrombie heeft met beide vrouwen nu een regeling getroffen, waarbij het bedrijf een gezamenlijke schadevergoeding van zo'n 71.000 dollar betaalt en de advocatenkosten voor zijn rekening neemt. Daardoor ontloopt A&F een proces dat eind deze maand van start zou gaan onder een ongunstig gesternte.

 

Recent stelde een rechter immers dat A&F meerdere federale en regionale wetten had overtreden door Hani Khan het recht te ontzeggen haar religieuze hoofddoek te dragen. Het ziet er dus naar uit dat ze bij A&F, dat al meermaals in opspraak kwam maar telkens weer de dans leek te ontspringen, de bui hebben zien hangen en dit keer maar vlug eieren voor hun geld hebben gekozen.

 

In een verklaring laat het bedrijf weten "blij te zijn dat we deze oude zaken nu geregeld hebben en achter ons kunnen laten. Abercrombie & Fitch discrimineert niet op religieuze gronden en wij komen onze mensen in de mate van het mogelijke tegemoet wanneer zij daarom vragen. Met betrekking tot de hoofddoeken hebben we drie jaar geleden al beslist dat we onze policy zouden wijzigen zodat dergelijke hoofdtooi toegelaten zou worden."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


JBC haalt e-commercemagazijn terug naar België

17/11/2017

JBC verhuist zijn e-commercemagazijn weer van Nederland naar België. Voortaan stockeert de Belgische kledingketen zijn kleding bij Bleckmann in Grobbendonk. Dat is een onverwachte opsteker voor de Belgische e-commercesector.

H&M-dochter Monki geeft Antwerpen Belgische primeur

17/11/2017

Vandaag is in Antwerpen de eerste Belgische vestiging van het modemerk Monki geopend. Dat maakt deel uit van de Zweedse H&M Group en heeft in Europa en Azië al ongeveer 115 winkels.

Minstens 30 jobs op de helling bij Euro Shoe Group

17/11/2017

Bij Euro Shoe Group, het schoenen- en kledingconcern achter Bristol en Avance, verdwijnen ten minste dertig jobs. “De sanering zou gebeuren zonder naakte ontslagen”, zegt de 'nieuwe' topman Philippe Vanaudenhove.

Clouds of Fashion: van modeblog tot heuse retailonderneming

16/11/2017

Als jonge blogger een eigen retailonderneming uit de grond stampen, faut le faire. Laurentine Van Landeghem heeft zelfs haar studies stopgezet om zich te focussen op haar Clouds of Fashion. Op de RetailDetail Night vertelt ze haar verhaal. 

Lubach: “Eerlijke kleding is een kwestie van prioriteiten”

15/11/2017

Sinds de ramp bij Rana Plaza klinkt binnen de kledingindustrie de roep naar transparantie rond de productie van kleding, maar zondag bewees Arjen Lubach in Zondag met Lubach dat die transparantie er nog niet helemaal is.

Modeketen Canada Goose opent eerste Europese winkel

14/11/2017

De Canadese modeketen Canada Goose heeft in Londen zijn eerste Europese winkel geopend. De kleding van het merk is al langer te vinden in Europa, maar voorheen was dat enkel het geval bij multimerkenwinkels.

Back to top