Abercrombie & Fitch koopt proces af voor 71.000 dollar

Abercrombie & Fitch koopt proces af voor 71.000 dollar

Teneinde een pijnlijk proces te vermijden, heeft Abercrombie & Fitch een regeling getroffen met twee moslima's die de keten beschuldigen van discriminatie. A&F betaalt beide dames 71.000 dollar (ruim 50.000 euro) en past ook zijn controversiële 'look policy' aan, zodat moslima's voortaan wél hun hoofddoek mogen dragen.

Dubbele hoofddoekenkwestie

De feiten dateren van enkele jaren terug. In 2011 werd Hani Khan na vier maanden ontslagen omdat ze haar hoofddoek niet wilde afleggen wanneer ze klanten in de Hollister-winkel van San Mateo (Californie), te woord stond. Nochtans had haar plaatselijke manager haar de toestemming gegeven, maar een regiomanager vond die hoofddoek in tegenspraak met de fameuze 'look policy' van A&F, waarop de jongedame werd ontslagen.

 

Een jaar eerder was er ook al een incident geweest rond een hoofddoek. Toen werd ene Halla Banafa bij een sollicitatie geweigerd omwille van haar hoofddoek.

 

Beide zaken werden voor de rechter gebracht door de U.S. Equal Employment Opportunity Commission, een commissie die toeziet op gelijke kansen op het werk. De commissie en andere waarnemers hadden A&F er al meermaals op gewezen dat de 'look policy' van het bedrijf veel te ver ging wanneer het om religieuze symbolen gaat.

 

Fikse schadevergoeding

Abercrombie heeft met beide vrouwen nu een regeling getroffen, waarbij het bedrijf een gezamenlijke schadevergoeding van zo'n 71.000 dollar betaalt en de advocatenkosten voor zijn rekening neemt. Daardoor ontloopt A&F een proces dat eind deze maand van start zou gaan onder een ongunstig gesternte.

 

Recent stelde een rechter immers dat A&F meerdere federale en regionale wetten had overtreden door Hani Khan het recht te ontzeggen haar religieuze hoofddoek te dragen. Het ziet er dus naar uit dat ze bij A&F, dat al meermaals in opspraak kwam maar telkens weer de dans leek te ontspringen, de bui hebben zien hangen en dit keer maar vlug eieren voor hun geld hebben gekozen.

 

In een verklaring laat het bedrijf weten "blij te zijn dat we deze oude zaken nu geregeld hebben en achter ons kunnen laten. Abercrombie & Fitch discrimineert niet op religieuze gronden en wij komen onze mensen in de mate van het mogelijke tegemoet wanneer zij daarom vragen. Met betrekking tot de hoofddoeken hebben we drie jaar geleden al beslist dat we onze policy zouden wijzigen zodat dergelijke hoofdtooi toegelaten zou worden."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Lagere omzet en nieuwe CEO voor Geox

19/01/2018

De omzet bij het Italiaanse schoenenmerk Geox is in het voorbije boekjaar licht gedaald. Daarnaast werd voormalig CEO Gregorio Borgo vervangen door Matteo Mascazzini, die overkomt van het Italiaanse modemerk Gucci.

Primark ziet groei vertragen

18/01/2018

In het eerste kwartaal van het boekjaar is de omzet bij de Ierse modeketen Primark bij constante wisselkoersen met 7% gestegen, inclusief wisselkoerseffecten was dat zelfs met 9%. Dat is wel lager dan wat analisten verwacht hadden.

Winst blijft net onder verwachtingen bij Zalando

17/01/2018

De Duitse modewebshop Zalando is het voorbije boekjaar met bijna een kwart gegroeid, terwijl ook de bedrijfswinst met bijna 5% steeg. Dat laatste was wel net onder de verwachtingen van Zalando zelf.

Yoox Net-a-Porter haalt recordomzet in 2017

16/01/2018

Online retailer Yoox Net-a-Porter (YNAP) heeft in 2017 een recordomzet gehaald van meer dan 2 miljard euro. Dat is een groei van meer dan 10% ten opzichte van een jaar eerder, toen die grens net niet werd gehaald.

Hugo Boss haalt groeidoelen in 2017

16/01/2018

Het Duitse modemerk Hugo Boss heeft in 2017 zijn doelen weten te behalen, onder andere dankzij een sterke groei in het vierde kwartaal. Voor het volledige boekjaar ging de omzet voor wisselkoersen met 3% de hoogte in.

Eigenaars C&A denken aan verkoop aan Chinese investeerders

15/01/2018

De Nederlandse familie Brenninkmeijer bekijkt volgens het Duitse weekblad Der Spiegel de mogelijkheid om kledingketen C&A van de hand te doen. Daarbij komt het bedrijf mogelijk in Chinese handen.

Back to top