Brantano krimpt winkelnetwerk in | RetailDetail

Brantano krimpt winkelnetwerk in

Brantano krimpt winkelnetwerk in

Schoenenverkoper Brantano slankt af. Er worden zeven winkels gesloten en vijf worden omgevormd tot een outlet, waar eindereeksen met korting worden verkocht.

Rentabiliteit wordt bekeken

Welke winkels worden getroffen, wil de directie nog niet kwijt, al wil topman Stefaan Van Weyenbergh wel toegeven dat de Vlaamse filialen beter stand houden dan de Waalse. “Als de huurcontracten moeten worden vernieuwd, zullen we voor elke winkel de rentabiliteit bekijken. Dat is gezond ondernemen". De verkoop in de Brantano-winkels staat onder druk door de doorbraak van de online handel. Bovendien zorgt ook het uitblijven van de winter niet voor een extra vraag naar aangepaste schoenen.

 

Na het eerste halfjaar toonde eigenaar Macintosh zich nochtans tevreden: uit een presentatie van operationeel directeur Eric Coorens bleek dat Brantano Belux het beter deed dan de markt, met een omzetstijging van 4,2%. Brantano is bovendien al jaren marktleider in België op gebied van schoenen: "Het marktaandeel ligt boven de 11 procent en blijft stabiel." Offline is Brantano naar eigen zeggen nummer één, online is alleen Zalando groter.

 

Niettemin stelde Macintosh een sterkere positionering voorop voor zijn Belgische dochterbedrijf, waarbij het eigen Britse merk Jones Bootmaker een shop-in-shop zou krijgen bij de keten en er tevens meer externe topmerken zouden worden aangeboden. Voorts moesten de winkels meer attractiever worden gemaakt voor vrouwelijke klanten en moest er 3D-meetapparatuur zijn in elke winkel, zodat iedere klant gepast schoeisel kon worden aangeboden. Ten slotte zou ook meer moeten worden ingezet op een integratie van on- en offline verkoop.

 

Macintosh reorganiseert volop

Brantano telt vandaag 130 winkels in België en 4 winkels in het Groothertogdom Luxemburg. De keten maakt sinds begin 2008 deel uit van de Macintosh Retail Group. Die besloot eerder dit jaar al haar Scapino-outletmerk van de Belgische markt terug te trekken en de 24 Nederlandse winkels te verkopen aan het Nederlandse DFM Participaties, dat ze ombouwt tot 'The Fashion Market', een discountformule van dames-, heren- en kinderkleding, schoenen en accessoires.

 

De voorgenomen afslankingoperatie van het netwerk zal gevolgen hebben voor zo'n 35 personeelsleden. Een aantal van hen zal wellicht aan de slag kunnen in andere verkooppunten, toch worden naakte ontslagen niet meteen uitgesloten. Voorts wordt ook een efficiëntie-oefening voor de hoofdzetel uitgevoerd, al zou de impact daarvan beperkt blijven.

 

De druk op de schoenendistributie is overigens geen louter Belgisch fenomeen. Ook bij de Nederlandse Macintosh-ketens Manfield en Invito loopt het moeizamer. “Belangrijk is dat jullie ervan bewust zijn dat we alle klanten met twee paar schoenen de deur uit willen laten gaan”, stelde verkoopdirecteur Ryan van Os in een interne mail aan de filialen, die via De Telegraaf uitlekte.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Thuismarkt drukt resultaten Nike

23/03/2018

Het Amerikaanse sportmerk Nike heeft in het derde kwartaal een omzetstijging gekend van 7%, maar het moest daarbij wel toekijken hoe de resultaten in de Verenigde Staten terugvielen ten opzichte van een jaar eerder.

Winkels Supertrash blijven voorlopig open

23/03/2018

De winkels van het failliete Supertrash blijven open, terwijl de curator op zoek gaat naar geïnteresseerde partijen die werk willen maken van een doorstart. Supertrash heeft twaalf winkels in België en Nederland.

H&M opent webshop op Tmall

22/03/2018

Het Zweedse H&M heeft er een moeilijk jaar opzitten, waarbij het de omzet zag dalen. Daarbij werd een nieuwe strategie naar voren gebracht, met meer focus op e-commerce. Een eerste stap binnen die strategie is een webshop op het Chinese Tmall.

Guess krikt omzet op, maar maakt verlies

22/03/2018

Modebedrijf Guess is er in geslaagd om in 2017 de omzet op te krikken, maar het leed wel een verlies van net geen 8 miljoen dollar. Een jaar eerder werd er nog bijna 25 miljoen dollar winst gemaakt.

Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet

22/03/2018

Terwijl 68% van de Vlaamse handelaars de sperperiode wil behouden, denkt slechts 35% van hun Waalse collega’s er ook zo over. Ook in Brussel is 61% vóór, blijkt uit een enquête in opdracht van economieminister Kris Peeters.

C&A rolt webshop uit in 11 nieuwe landen

22/03/2018

Kledingketen C&A heeft haar webshop uitgerold naar elf nieuwe landen. Daarmee wordt het aantal landen waarin de keten online actief is, in één klap meer dan verdubbeld.

Back to top