CoolCat maakt comeback bij America Today

Foto: DutchMen / Shutterstock.com

MS Mode en America Today boekten vorig jaar minder omzet. Toch investeert CoolInvestments, de groep achter de Nederlandse merken, verder in vernieuwing. Ook het failliete CoolCat komt in oktober terug.

 

MS Mode krijgt nieuw kapitaal

2018 was een moeilijk jaar voor CoolInvestments, de moederholding achter America Today, CoolCat, MS Mode en Sapph. Niet alleen ging die tweede failliet, maar de modegroep had ook te kampen met uitzonderlijk warm zomerweer en voor MS Mode een extra lang boekjaar 2017 als vergelijkingsbasis.

 

Voor MS Mode was er eind 2016 namelijk een doorstart, waardoor het laatste kwartaal van dat jaar aan boekjaar 2017 werd toegevoegd. Zo komt het dat de omzet van de plussizeketen terugviel van 134,3 miljoen euro naar 126,1 miljoen euro in 2018. Moest 2017 een normaal boekjaar zijn geweest, zou er echter sprake zijn van een omzetstijging van 9,4%.

 

De keten voor dames met een maatje meer heeft vorig jaar wel tien miljoen euro aan nieuw kapitaal aangetrokken, bovenop een financiering van twintig miljoen. Met dat geld wil MS Mode investeren in verdere expansie, vooral online. Vandaag is het retailmerk in zeven landen fysiek actief en nog eens twee (Duitsland en Oostenrijk) via de webshop.

 

Winkels geen doel op zich meer

CoolInvestments wil van zijn winkelketens 'retailplatformen' maken, die gebruikmaken van big data en omnichannel-combinaties. "Het exploiteren van modewinkels zit ons in het bloed, maar is voor ons concern allang geen doel op zich meer", zegt Jonathan Kahn, zoon van oprichter Roland Kahn. "Coolinvestments investeert daarom sterk in vernieuwde en nieuwe verkoopkanalen, in digitale technologie zoals RFID en software op basis van artificial intelligence, in logistiek en in onze medewerkers, en zal dat blijven doen."

 

Zo maakt CoolCat in oktober een online comeback, met een jeugdcollectie die is ondergebracht bij zusterformule America Today. Ook de voormalige warenhuisketen V&D wil Kahn online een tweede leven geven: die moet een digitale outletwinkel worden, gesteund door de recente overname van online merkkleding- en schoenenoutlet ToBeDressed.

 

America Today naar Duitsland

Bij America Today bleef de omzet in 2018 steken op 58,2 miljoen euro ten opzichte van 58,6 miljoen euro een jaar eerder, terwijl ook de winstgevendheid terugvalt. Er wordt bij de modeketen dan ook flink gesleuteld aan het winkelportfolio: in 2018 sloten vier winkels in Nederland en ook de vestiging in Gent.

 

Niettemin gingen ook winkels open: van de openingen in outletcentrum Rosada in Roosendaal en op de twee grootste stations van Nederland (Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal) heeft topman Peter van Kampen naar eigen zeggen hoge verwachtingen. Verder zijn er ook drie shop-in-shops geopend in De Bijenkorf.

 

Dit jaar is America Today van start gegaan in Duitsland, met een eerste winkel in winkelcentrum CentrO in Oberhausen. Nog dit jaar volgen er ook shop-in-shops. "De optimalisering wordt in 2019 gecontinueerd. Dit leidt tot sluitingen en nieuwe winkels, zoals in Gent op een nieuwe en betere locatie en in Luxemburg", aldus Van Kampen.