Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking | RetailDetail

Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking

Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking

Een gevangenisstraf van drie jaar waarvan twee met uitstel en een boete van één miljoen euro, dat is de straf die de 73-jarige Arlette Ricci heeft gekregen wegens jarenlange belastingontduiking. De kleindochter van Nina Ricci overweegt beroep aan te tekenen.

Erfenis 20 jaar lang in Zwitserland geparkeerd

Volgens de rechter in Parijs heeft Arlette Ricci gedurende meer dan twintig jaar blijk gegeven van een "bijzondere vastberadenheid" door een slordige 18,7 miljoen euro uit de erfenis van haar vader al die tijd op een Zwitserse bankrekening verborgen te hebben gehouden voor de Franse fiscus. Ook de pogingen van Arlette Ricci om via allerlei fiscale constructies haar eigen insolvabiliteit te proberen organiseren, vielen bij de rechtbank in slechte aarde.

 

Bovenop de drie jaar gevangenis - waarvan één jaar effectief - en de geldboete van 1 miljoen euro liet de rechtbank ook een herenhuis in Parijs en een buitenverblijf op Corsica in beslag nemen. Franse media schatten de waarde van die panden op zo'n 4 miljoen euro. Margot Vignat, de 51-jarige dochter van Arlette Ricci, werd eveneens veroordeeld voor belastingontduiking. Zij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden.

 

Wellicht in beroep

Meteen is Arlette Ricci de eerste grote naam die wordt veroordeeld op basis van het veelbesproken Swissleaks-dossier rond de 'uitgelekte' gegevens van de HSBC-bank. Zelf ontkent de erfgename, die niet aanwezig was bij de uitspraak, alle beschuldigingen. Ze blijft erbij dat al haar acties legaal zijn en vindt dat ze wordt gebruikt om "een afschrikwekkend voorbeeld" te stellen. Ricci en haar advocaten overwegen dan ook om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

 

Arlette Ricci is de kleindochter van Maria Nielli, die als 'Nina Ricci' in 1932 het gelijknamige hautecouturehuis oprichtte in Parijs. Begin jaren 1950 stopte Nina met ontwerpen en nam haar zoon Robert de touwtjes in handen. Hij was het ook die in 1941 de parfumtak van het huis opstartte en die in 1948 het bekende parfum L'Air Du Temps (foto) lanceerde. Zijn dochter Arlette erfde het vermogen van haar vader toen die in 1988 stierf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zara opent nieuwe flagshipstore met hologrammen en robots

18/05/2018

In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen. 

Komono wil nog dit jaar 10 fysieke winkels

17/05/2018

Het Belgische accessoirelabel Komono wil nog dit jaar zijn aantal fysieke winkels verdubbelen tot tien. “De winkels zijn belangrijk om ons verhaal te vertellen”, zeggen Anton Janssens en Raf Maes aan De Standaard.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

Expansie duwt Suitsupply de rode cijfers in

15/05/2018

Forse investeringen in expansie brachten Suitsupply vorig jaar een mooie omzetgroei, maar ook een flink nettoverlies. Toch is dat de enige weg voorwaarts, meent de Nederlandse keten, die het oog strak op de Verenigde Staten gericht houdt.

Belgian Friday is nieuw Belgisch online koopjesweekend

15/05/2018

Na Black Friday is er nu ook de eerste Belgian Friday: de ketens Kiabi, La RedouteSarenza, Veritas, Jack & Jones en Tape à l'Oeil lanceren op vrijdag 18 mei een nieuw winkelevenement, met kortingen en acties voor wie online shopt.

.NU: een luxeconcept voor de zoekende man

15/05/2018

Terwijl grote retailers vechten voor hun leven, duiken vernieuwende kleine boetieks overal op in de winkelstraten. .NU in Gent is zo’n nieuw concept, dat het tekort aan luxueuze herenboetieks wil opvangen.