Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking

Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking

Een gevangenisstraf van drie jaar waarvan twee met uitstel en een boete van één miljoen euro, dat is de straf die de 73-jarige Arlette Ricci heeft gekregen wegens jarenlange belastingontduiking. De kleindochter van Nina Ricci overweegt beroep aan te tekenen.

Erfenis 20 jaar lang in Zwitserland geparkeerd

Volgens de rechter in Parijs heeft Arlette Ricci gedurende meer dan twintig jaar blijk gegeven van een "bijzondere vastberadenheid" door een slordige 18,7 miljoen euro uit de erfenis van haar vader al die tijd op een Zwitserse bankrekening verborgen te hebben gehouden voor de Franse fiscus. Ook de pogingen van Arlette Ricci om via allerlei fiscale constructies haar eigen insolvabiliteit te proberen organiseren, vielen bij de rechtbank in slechte aarde.

 

Bovenop de drie jaar gevangenis - waarvan één jaar effectief - en de geldboete van 1 miljoen euro liet de rechtbank ook een herenhuis in Parijs en een buitenverblijf op Corsica in beslag nemen. Franse media schatten de waarde van die panden op zo'n 4 miljoen euro. Margot Vignat, de 51-jarige dochter van Arlette Ricci, werd eveneens veroordeeld voor belastingontduiking. Zij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden.

 

Wellicht in beroep

Meteen is Arlette Ricci de eerste grote naam die wordt veroordeeld op basis van het veelbesproken Swissleaks-dossier rond de 'uitgelekte' gegevens van de HSBC-bank. Zelf ontkent de erfgename, die niet aanwezig was bij de uitspraak, alle beschuldigingen. Ze blijft erbij dat al haar acties legaal zijn en vindt dat ze wordt gebruikt om "een afschrikwekkend voorbeeld" te stellen. Ricci en haar advocaten overwegen dan ook om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

 

Arlette Ricci is de kleindochter van Maria Nielli, die als 'Nina Ricci' in 1932 het gelijknamige hautecouturehuis oprichtte in Parijs. Begin jaren 1950 stopte Nina met ontwerpen en nam haar zoon Robert de touwtjes in handen. Hij was het ook die in 1941 de parfumtak van het huis opstartte en die in 1948 het bekende parfum L'Air Du Temps (foto) lanceerde. Zijn dochter Arlette erfde het vermogen van haar vader toen die in 1988 stierf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zo verbetert JBC de winkelervaring

14/12/2017

JBC opent vandaag haar Innovation Lab op de Corda Campus in Hasselt. De kledingketen experimenteert er momenteel met bewegingssensoren, gepersonaliseerde in-store boodschappen, een pop-up printshop en een feedbacktotem.

Hunkemöller is Europees Retailer van het Jaar

14/12/2017

De Nederlandse lingerieketen Hunkemöller is verkozen tot ‘Retail of the Year Europe 2017-2018’. De verkiezing werd voor de derde keer georganiseerd door Q&A, dat ook in België en Nederland de Retailer van het Jaar verkiest.

Amancio Ortega neemt afscheid van Inditex met grote kwartaalgroei

14/12/2017

In de eerste drie kwartalen van het boekjaar 2017 is de omzet van Inditex met 10% gegroeid naar 17,96 miljard euro. Dat maakte het Spaanse modebedrijf bekend in de schaduw van het afscheid van de grote man achter Inditex, Amancio Ortega.

Hunkemöller levert binnen twee uur aan de deur

12/12/2017

Lingerieketen Hunkemöller biedt in aanloop naar de feestdagen een deel van zijn klanten een nieuwe service. Wie binnen de ring van Amsterdam of Antwerpen woont, kan zijn aankoop immers binnen twee uur laten leveren.

Glinstertje hoop voor de moderetail in 2018

08/12/2017

Het moeilijkste is voorbij voor de modesector, zegt studiebureau McKinsey. Al blijft niks zoals het was: de meeste groei is voortaan in het Zuiden en het Oosten te vinden, fast-fashion wordt sneller en de groten worden nog groter.

Weekday in de lente ook naar Brussel

06/12/2017

Na twee vestigingen in Antwerpen maakt Weekday, een van de merken van de Zweedse H&M Group, volgend jaar ook de sprong naar Brussel. In de lente moet een winkel openen aan de Kapitein Crespelstraat, vlakbij de Guldenvlieslaan

Back to top