Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking | RetailDetail

Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking

Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking

Een gevangenisstraf van drie jaar waarvan twee met uitstel en een boete van één miljoen euro, dat is de straf die de 73-jarige Arlette Ricci heeft gekregen wegens jarenlange belastingontduiking. De kleindochter van Nina Ricci overweegt beroep aan te tekenen.

Erfenis 20 jaar lang in Zwitserland geparkeerd

Volgens de rechter in Parijs heeft Arlette Ricci gedurende meer dan twintig jaar blijk gegeven van een "bijzondere vastberadenheid" door een slordige 18,7 miljoen euro uit de erfenis van haar vader al die tijd op een Zwitserse bankrekening verborgen te hebben gehouden voor de Franse fiscus. Ook de pogingen van Arlette Ricci om via allerlei fiscale constructies haar eigen insolvabiliteit te proberen organiseren, vielen bij de rechtbank in slechte aarde.

 

Bovenop de drie jaar gevangenis - waarvan één jaar effectief - en de geldboete van 1 miljoen euro liet de rechtbank ook een herenhuis in Parijs en een buitenverblijf op Corsica in beslag nemen. Franse media schatten de waarde van die panden op zo'n 4 miljoen euro. Margot Vignat, de 51-jarige dochter van Arlette Ricci, werd eveneens veroordeeld voor belastingontduiking. Zij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden.

 

Wellicht in beroep

Meteen is Arlette Ricci de eerste grote naam die wordt veroordeeld op basis van het veelbesproken Swissleaks-dossier rond de 'uitgelekte' gegevens van de HSBC-bank. Zelf ontkent de erfgename, die niet aanwezig was bij de uitspraak, alle beschuldigingen. Ze blijft erbij dat al haar acties legaal zijn en vindt dat ze wordt gebruikt om "een afschrikwekkend voorbeeld" te stellen. Ricci en haar advocaten overwegen dan ook om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

 

Arlette Ricci is de kleindochter van Maria Nielli, die als 'Nina Ricci' in 1932 het gelijknamige hautecouturehuis oprichtte in Parijs. Begin jaren 1950 stopte Nina met ontwerpen en nam haar zoon Robert de touwtjes in handen. Hij was het ook die in 1941 de parfumtak van het huis opstartte en die in 1948 het bekende parfum L'Air Du Temps (foto) lanceerde. Zijn dochter Arlette erfde het vermogen van haar vader toen die in 1988 stierf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Maken Chinese gevangenen kleren voor H&M en C&A?

20/02/2018

De Britse ex-journalist Peter Humphrey beticht C&A en H&M van dwangarbeid. Met eigen ogen zou hij gezien hebben hoe gevangenen in Shanghai moesten werken voor Westerse ketens. De retailers onderzoeken de zaak.

Chanel neemt aandeel in online retailer Farfetch

19/02/2018

Het Franse modemerk Chanel heeft een minderheidsaandeel genomen in het Britse Farfetch. Chanel wil de kennis van de online retailer gebruiken om zelf meer digitale innovaties te ontwikkelen voor de eigen klanten.

Monoprix wil webshop Sarenza overnemen

19/02/2018

Winkelketen Monoprix, onderdeel van de Franse Groupe Casino, heeft gesprekken opgestart rond een overname van online schoenverkoper Sarenza. Sarenza is een van de belangrijkste online merken in Frankrijk.

Zalando breidt samenwerking met Duitse retailers uit

16/02/2018

Zalando heeft de samenwerking met fysieke retailers in Duitsland verder uitgebreid. Schoenwinkels konden al bestellingen versturen via Zalando en nu is dat ook het geval voor winkels die kleding verkopen.

Kiabi opent grootste Belgische winkel in Westland Shopping Center

15/02/2018

De Franse kledingketen Kiabi opent zijn vijfde Belgische winkel in het Westland Shopping Center in Anderlecht. Het is meteen de grootste vestiging van de familieketen in ons land, met een oppervlakte van ruim 1.800 m².

H&M waarschuwt voor moeilijk 2018

15/02/2018

De Zweedse modegroep H&M waarschuwt dat ook 2018 nog een moeilijk jaar kan worden voor het bedrijf. Het maakt dan wel werk van de online verkoop, de omzet in de winkels zal het komende jaar waarschijnlijk verder dalen.

Back to top