Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking | RetailDetail

Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking

Erfgename Nina Ricci veroordeeld wegens belastingontduiking

Een gevangenisstraf van drie jaar waarvan twee met uitstel en een boete van één miljoen euro, dat is de straf die de 73-jarige Arlette Ricci heeft gekregen wegens jarenlange belastingontduiking. De kleindochter van Nina Ricci overweegt beroep aan te tekenen.

Erfenis 20 jaar lang in Zwitserland geparkeerd

Volgens de rechter in Parijs heeft Arlette Ricci gedurende meer dan twintig jaar blijk gegeven van een "bijzondere vastberadenheid" door een slordige 18,7 miljoen euro uit de erfenis van haar vader al die tijd op een Zwitserse bankrekening verborgen te hebben gehouden voor de Franse fiscus. Ook de pogingen van Arlette Ricci om via allerlei fiscale constructies haar eigen insolvabiliteit te proberen organiseren, vielen bij de rechtbank in slechte aarde.

 

Bovenop de drie jaar gevangenis - waarvan één jaar effectief - en de geldboete van 1 miljoen euro liet de rechtbank ook een herenhuis in Parijs en een buitenverblijf op Corsica in beslag nemen. Franse media schatten de waarde van die panden op zo'n 4 miljoen euro. Margot Vignat, de 51-jarige dochter van Arlette Ricci, werd eveneens veroordeeld voor belastingontduiking. Zij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden.

 

Wellicht in beroep

Meteen is Arlette Ricci de eerste grote naam die wordt veroordeeld op basis van het veelbesproken Swissleaks-dossier rond de 'uitgelekte' gegevens van de HSBC-bank. Zelf ontkent de erfgename, die niet aanwezig was bij de uitspraak, alle beschuldigingen. Ze blijft erbij dat al haar acties legaal zijn en vindt dat ze wordt gebruikt om "een afschrikwekkend voorbeeld" te stellen. Ricci en haar advocaten overwegen dan ook om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

 

Arlette Ricci is de kleindochter van Maria Nielli, die als 'Nina Ricci' in 1932 het gelijknamige hautecouturehuis oprichtte in Parijs. Begin jaren 1950 stopte Nina met ontwerpen en nam haar zoon Robert de touwtjes in handen. Hij was het ook die in 1941 de parfumtak van het huis opstartte en die in 1948 het bekende parfum L'Air Du Temps (foto) lanceerde. Zijn dochter Arlette erfde het vermogen van haar vader toen die in 1988 stierf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Burberry ziet 100 miljoen euro in rook opgaan

20/07/2018

Niet iedereen ziet de noodzaak van duurzaamheid in: het Britse modemerk Burberry stookte vorig jaar voor meer dan dertig miljoen euro aan merkproducten op "om te vermijden dat ze in verkeerde handen zouden vallen".

Overnemer voor Belgische winkels Men at Work

20/07/2018

De drie Belgische vestigingen van de failliete modeketen Men at Work en de Antwerpse kledingzaak Fish & Chips zouden een nieuwe eigenaar hebben. Op meer details is het wel nog even wachten…

Postorder-icoon 3 Suisses legt in België de boeken neer

19/07/2018

De Belgische afdeling van 3 Suisses is failliet verklaard, na een rampzalig begin van de soldenperiode: de webshop verkocht al in de eerste soldendagen 30% minder. Elf banen staan op de tocht.

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.