Gap produceert als eerste kleding in Myanmar | RetailDetail

Gap produceert als eerste kleding in Myanmar

Gap produceert als eerste kleding in Myanmar

Modeketen Gap zal als eerste Amerikaanse retailer kleding verkopen 'made in Myanmar'. Dat moet de textielindustrie van het vroegere Birma zogezegd nieuw leven inblazen, nadat de militaire dictatuur het land van de rest van de wereld had afgesneden.

Eerste Amerikaanse retailer in Myanmar

Dat Gap zijn oog laat vallen op Myanmar, is niet zo vreemd. Voor de militaire junta er de macht greep, was het land een groot exporteur van textielproducten. In 2001 ging het zelfs om bijna 625 miljoen euro. Maar de sancties tegen het land, na het huisarrest voor oppositieleidster Aung San Suu Kyi, gaven de sector de doodsteek.

 

"De textielindustrie heeft het in zich om een belangrijke motor voor jobcreatie, export en ontwikkeling voor de inwoners van dit land te worden", klinkt het op de Amerikaanse ambassade, die de komst van Gap als eerste Amerikaanse retailer dan ook als meer dan symbolisch omschrijft. Volgens een lokale krant zouden zo'n 700 extra textielarbeiders worden aangeworven.

 

Twee fabrieken produceren jassen

Gap zal kleding laten produceren in twee fabrieken in Yangon, in nauwe samenwerking met het US Agency for International Development (USAID). "Door actief te worden in Myanmar hopen we de economische en sociale groei van het land te versnellen, alsook onze bijdrage te verhogen tot het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het opbouwen van lokale productiecapaciteit in de textielsector wereldwijd", zegt Wilma Wallace, vicepresident Global Responsibility bij Gap. De kledingstukken, vooral jassen en vesten voor Old Navy en Banana Republic, zullen deze zomer al in de winkels liggen.

 

Sinds Myanmar in 2011 verregaande democratische hervormingen begon, waren een aantal Amerikaanse bedrijven – bij wie Coca-Cola en Pepsi – al teruggekeerd naar het vroegere Birma. Sindsdien steeg de export vanuit de VS naar Myanmar van 9,8 miljoen dollar in 2010 tot 145,7 miljoen in 2013. Ter vergelijking: de invoer vanuit Myanmar bedraagt hooguit 30 miljoen dollar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nieuwe CEO van Esprit komt van New Look

21/03/2018

Modeketen Esprit krijgt een nieuwe CEO: Jose Manuel Martínez verlaat het bedrijf en geeft de fakkel door aan Anders Kristiansen. De voormalige topman van New Look moet Esprit in een nieuwe groeifase brengen, met vooral ambitieuze plannen in China.

Supertrash nu toch failliet

21/03/2018

Het Nederlandse modebedrijf Supertrash, opgericht door ontwerpster Olcay Gulsen, heeft dan toch het faillissement aangevraagd. Een jaar geleden leek het nog dat het bedrijf gered was dankzij een nieuwe groep investeerders.

Dior ruilt Belgisch creatief directeur in voor Brit

19/03/2018

De Belg Kris Van Assche was elf jaar lang creatief directeur van Dior Homme, maar verlaat nu het modehuis om nieuwe uitdagingen aan te gaan. In zijn plaats komt Brits ontwerper Kim Jones.

Koffermerk Rimowa zet alle dealercontracten stop

19/03/2018

Het koffermerk Rimowa, onderdeel van luxeconcern LVMH, heeft alle dealercontracten stopgezet. Het gaat binnenkort een volledig nieuwe procedure opstarten, waarbij slechts een deel van de dealers opnieuw een contract krijgt.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Back to top