Italiaans gerecht start onderzoek naar Prada-top

Italiaans gerecht start onderzoek naar Prada-top

De Italiaanse justitie is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude in de persoonlijke belastingaangiftes van Miuccia Prada en Patrizio Bertelli (foto), de toplui van het beursgenoteerde modehuis Prada. Het bedrijf zelf noch zijn filialen zouden betrokken zijn.

Persoonlijke belastingaangiftes

Het nieuws dat de Italiaanse justitie de persoonlijke belastingaangiftes van Miuccia Prada en Patrizio Bertelli aan het uitvlooien is, werd gisteren door Prada zelf de wereld ingestuurd. Volgens het modehuis, dat noteert op de beurs van Hongkong, wil het gerecht achterhalen of "bepaalde aangiftes uit het verleden al dan niet juist waren".

 

In januari al meldde persbureau Reuters dat het Italiaanse Openbaar Ministerie de Prada-oprichtster en haar man verdacht van mogelijke belastingontduiking. Het concern bevestigt nu dat de twee in december 2013 vrijwillig openheid van zaken hebben gegeven aan de Italiaanse belastingdienst en voegt eraan toe dat de fiscus daar toen genoegen mee zou hebben genomen. Het nieuwe onderzoek komt dan ook als een verrassing.

 

Modehuizen in het vizier

Het modeconcern benadrukt dat het bedrijf noch de filialen van Prada betrokken zijn bij de zaak. Eerder sloot het concern wel al een deal met de Italiaanse fiscus: het betaalde een schikking van 400 miljoen euro en verhuisde zijn Luxemburgse holdingmaatschappij terug naar Italië.

 

Prada is niet het enige Italiaanse modehuis dat het aan de stok heeft gekregen met de belastinginspectie. Eerder mochten ook al de ontwerpers van Dolce & Gabbana het gaan uitleggen voor de fiscale rechtbank.

Tags: