Kledingtak Marks & Spencer zakt 9e kwartaal op rij

Kledingtak Marks & Spencer zakt 9e kwartaal op rij

De Britse voeding- en kledingketen Marks & Spencer heeft over de eerste zes maanden van haar boekjaar 2013/2014 een omzet geboekt van 4,889 miljard pond (5,8 miljard euro). Dat is 3,6% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de hogere omzet in de voedingstak zorgde daarvoor, want in de kledingtak gaat de verkoop nu al negen kwartalen op een rij omlaag.

Helen Mirren kan non-food niet redden

De voedingstak zag zijn omzet 5,3% hoger uitkomen. Hoewel een deel van die toename van een uitbreiding van het netwerk kwam, was er niettemin nog altijd een stijging van de omzet met 2,5% in winkels die minstens twaalf maanden open waren.

 

In de non-food, die vooral bestaat uit kleding en huishoudartikelen, zag het plaatje er anders uit: daar steeg de globale omzet weliswaar nog 0,4%, maar lagen ze op vergelijkbare basis 1,5% onder het peil van vorig boekjaar. Het inzetten van een beroemdheid als Helen Mirren en het bijsturen van het aanbod naar een hogere kwaliteit kon het bedrijf dus opnieuw niet boven de nullijn tillen.

 

Die verschillende evolutie was ook merkbaar in de winstgevendheid: in de voedingstak steeg de brutomarge met 50 basispunten, in de non-food lag ze 100 basispunten lager. Op financieel vlak leidde dat globaal tot een brutowinst van 280,6 miljoen pond (334 miljoen euro) op, licht boven het niveau van vorig jaar.

 

Marc Bolland, de Nederlandse topman van het concern, toonde zich desondanks relatief positief over de toekomst. Dat de cijfers in de kledingtak nu minder rooskleurig zijn, wijt hij aan de bijsturing die het bedrijf bezig is. Hij zegt ook de eerste tekenen van een herstel te zien.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Hunkemöller levert binnen twee uur aan de deur

12/12/2017

Lingerieketen Hunkemöller biedt in aanloop naar de feestdagen een deel van zijn klanten een nieuwe service. Wie binnen de ring van Amsterdam of Antwerpen woont, kan zijn aankoop immers binnen twee uur laten leveren.

Glinstertje hoop voor de moderetail in 2018

08/12/2017

Het moeilijkste is voorbij voor de modesector, zegt studiebureau McKinsey. Al blijft niks zoals het was: de meeste groei is voortaan in het Zuiden en het Oosten te vinden, fast-fashion wordt sneller en de groten worden nog groter.

Weekday in de lente ook naar Brussel

06/12/2017

Na twee vestigingen in Antwerpen maakt Weekday, een van de merken van de Zweedse H&M Group, volgend jaar ook de sprong naar Brussel. In de lente moet een winkel openen aan de Kapitein Crespelstraat, vlakbij de Guldenvlieslaan

Essentiel Antwerp breidt verder uit in Nederland

06/12/2017

Het Belgische modemerk Essentiel Antwerp zet zijn veroveringstocht in Nederland verder en wil er volgend jaar drie nieuwe vestigingen openen. Eerder opende het al winkels in Amsterdam, Haarlem en ’s Hertogenbosch.

Barbiepop Tommy x Gigi in de winkelrekken

05/12/2017

In februari van dit jaar kreeg supermodel Gigi Hadid de eer om een Barbiepop naar haar gelijkenis te ontvangen. Die werd gemaakt om de samenwerking tussen Hadid en modemerk Tommy Hilfiger te vieren. Nu komt de Barbie ook in de winkelrekken.

Onderzoek naar belastingontduiking bij Gucci

04/12/2017

Op de kantoren van Gucci in Milaan en Firenze heeft de Italiaanse politie huiszoekingen gehouden omwille van mogelijke belastingontduiking. Gucci geeft toe dat er een onderzoek gaande is en zegt zijn volledige medewerking te verlenen.

Back to top