LBC: "WE Fashion wil 1 op 5 jobs weg"

LBC: "WE Fashion wil 1 op 5 jobs weg"

Volgens de christelijke vakbond LBC-NVK staat het komende halfjaar tot 20% van de Belgische banen bij WE Fashion op de helling. Het Nederlandse hoofdkantoor ontkent in alle toonaarden en betreurt de speculatie die nu de kop opsteekt.

20% minder personeelsbudget

WE Fashion telt in ons land een dertigtal vestigingen en zo'n 300 werknemers, maar de Nederlandse modeketen heeft het lastig: "Het middensegment in de modesector staat onder druk. Er is enerzijds het succes van goedkopere ketens als H&M en Primark, en anderzijds de concurrentie van duurdere boetieks", zegt vakbondsecretaris Lieveke Norga in Het Laatste Nieuws.

 

Norga vreest dat WE Fashion in ons land dezelfde weg opgaat als het ter ziele gegane Mexx. De modegroep heeft sinds begin dit jaar een nieuwe topman, de 46-jarige Joris Aperghis, en die is flink aan het besparen: "WE Fashion heeft in ons landvoor de komende zes maanden 10 tot 20% minder personeelsbudget voorzien, terwijl er nu al sprake was van een minimale bezetting. Dat wil dus zo goed als zeker zeggen dat er ook 10 tot 20% van het personeel moet afvloeien."

 

"Winkelomzet onder druk"

De directie in Utrecht ontkent echter in alle toonaarden dat er ontslagen staan aan te komen. "Het klopt dat de retailmarkt onder druk staat. Onze winkelomzet in België is in bepaalde winkels dan ook iets teruggelopen, in lijn met de markt. Maar onze online omzet stijgt met meerdere tientallen procenten", zegt een woordvoerder van WE Fashion in dezelfde krant.

 

In een persbericht, later deze namiddag, zet de directie de puntjes op de i: "WE Fashion wil haar aanwezigheid op de Belgische markt in stand houden en verder versterken. Hiervoor investeert het bedrijf momenteel in het merk, de optimalisatie van de bedrijfsprocessen, winkels én een nieuw e-commerce platform."

 

"Dit houdt echter niet in dat er op het niveau van de winkels in België plannen bestaan voor een ingrijpende herstructurering, sluiting van winkels of structurele afvloeiing van medewerkers. Wel bekijkt WE Fashion continu hoe het de productiviteit van het personeel in de winkels beter in lijn kan brengen met andere landen en de veranderende markt", aldus WE.

 

"Al 5% banen afgebouwd"

Volgens de vakbond is er echter meer aan de hand: in januari sloot WE Fahsion al zijn Belgische zetel in Wijnegem - waarbij tien banen verloren gingen - en vorige week werden drie filiaalhoudsters aan de deur gezet. LBC-NVK beschuldigt de directie ervan een strategie te hanteren "die elke verplichting tot collectieve onderhandelingen tracht te ontlopen. Alle ingrepen in het personeelsbestand bij elkaar opgeteld, werd sinds begin 2015 ondertussen 5% van de tewerkgestelde hoeveelheid personeel afgebouwd, op twee maanden tijd. Door zo onopvallend mogelijk mensen te ontslaan, proberen ze de kritische drempel voor collectief ontslag en dus ook de daarmee samenhangende gesprekken te ontlopen", aldus Norga.

 

De directie van WE Fashion betreurt "de speculatie door recente persberichten over de vrees voor de werkgelegenheid in België. Deze vertalen de rendabiliteitsdoelstellingen van het bedrijf naar naakte ontslagen en winkelsluitingen en stroken niet met de werkelijkheid. Ook het verband tussen vermeende nakende ontslagen en de recente overplaatsing van een tiental administratieve functies vanuit de kantoren te Wommelgem naar de hoofdzetel te Utrecht is onterecht. Deze maatregel kadert in het versterken van de efficiëntie van de administratieve diensten waarbij alle operationele functies in België behouden bleven."

 

"Deze maatregel heeft dus verder geen impact op de tewerkstelling van de bijna 400 werknemers in België. Het is dus volstrekt onjuist om hieruit af te leiden dat het globale personeelsbestand in België sterk zal inkrimpen of dat winkels zouden worden gesloten", aldus nog de directie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


McGregor maakt opnieuw doorstart

25/09/2017

Nadat het voor de tweede keer op korte tijd failliet ging, zal McGregor, samen met zusterketens Gaastra en Adam, opnieuw een doorstart maken. De doorstart komt er onder leiding van Rens van der Schoor, die eerder ook Miss Etam en Promiss saneerde.

Zara-moeder Inditex ziet omzetgroei vertragen

21/09/2017

Het Spaanse modeconcern Inditex, bekend van ketens als Zara en Massimo Dutti, heeft de verwachtingen voor het tweede trimester niet kunnen inlossen. Dat is een gevolg van de vertragende organische groei en van de dure euro, zo blijkt.

Esprit verdrievoudigt nettowinst in 2017

20/09/2017

Modeketen Esprit is er in het boekjaar 2016-2017 in geslaagd om de nettowinst te verdrievoudigen. De omzet daalde nochtans met bijna 9%, maar dat had voornamelijk te maken met het terugdringen van het aantal winkels.

Hema maakt geen onderscheid meer tussen jongens en meisjes

20/09/2017

Hema laat eind dit jaar de geslachtsaanduidingen op zijn kinderkleding vallen: op de verpakkingen en labels zal je dan niet meer vinden of de kleding voor jongens of meisjes is. Hema pikt daarmee in op een duidelijke trend.

Fred & Ginger en GINGER vloeien samen in Fred + Ginger

19/09/2017

Winkelconcepten Fred & Ginger en GINGER, allebei onderdeel van de FNG Group, vloeien samen onder de naam Fred + Ginger. Zo komen de kindercollecties van Fred & Ginger en de dameskleding van GINGER onder één dak terecht.

Vernieuwing Brantano werpt vruchten af

15/09/2017

De vernieuwing van schoenketen Brantano onder de paraplu van de FNG Groep werpt zijn vruchten af: al meer dan de helft van de winkels is vernieuwd en die nieuwe winkels draaien gemiddeld 20% meer omzet.

Back to top