LBC: "WE Fashion wil 1 op 5 jobs weg" | RetailDetail

LBC: "WE Fashion wil 1 op 5 jobs weg"

LBC: "WE Fashion wil 1 op 5 jobs weg"

Volgens de christelijke vakbond LBC-NVK staat het komende halfjaar tot 20% van de Belgische banen bij WE Fashion op de helling. Het Nederlandse hoofdkantoor ontkent in alle toonaarden en betreurt de speculatie die nu de kop opsteekt.

20% minder personeelsbudget

WE Fashion telt in ons land een dertigtal vestigingen en zo'n 300 werknemers, maar de Nederlandse modeketen heeft het lastig: "Het middensegment in de modesector staat onder druk. Er is enerzijds het succes van goedkopere ketens als H&M en Primark, en anderzijds de concurrentie van duurdere boetieks", zegt vakbondsecretaris Lieveke Norga in Het Laatste Nieuws.

 

Norga vreest dat WE Fashion in ons land dezelfde weg opgaat als het ter ziele gegane Mexx. De modegroep heeft sinds begin dit jaar een nieuwe topman, de 46-jarige Joris Aperghis, en die is flink aan het besparen: "WE Fashion heeft in ons landvoor de komende zes maanden 10 tot 20% minder personeelsbudget voorzien, terwijl er nu al sprake was van een minimale bezetting. Dat wil dus zo goed als zeker zeggen dat er ook 10 tot 20% van het personeel moet afvloeien."

 

"Winkelomzet onder druk"

De directie in Utrecht ontkent echter in alle toonaarden dat er ontslagen staan aan te komen. "Het klopt dat de retailmarkt onder druk staat. Onze winkelomzet in België is in bepaalde winkels dan ook iets teruggelopen, in lijn met de markt. Maar onze online omzet stijgt met meerdere tientallen procenten", zegt een woordvoerder van WE Fashion in dezelfde krant.

 

In een persbericht, later deze namiddag, zet de directie de puntjes op de i: "WE Fashion wil haar aanwezigheid op de Belgische markt in stand houden en verder versterken. Hiervoor investeert het bedrijf momenteel in het merk, de optimalisatie van de bedrijfsprocessen, winkels én een nieuw e-commerce platform."

 

"Dit houdt echter niet in dat er op het niveau van de winkels in België plannen bestaan voor een ingrijpende herstructurering, sluiting van winkels of structurele afvloeiing van medewerkers. Wel bekijkt WE Fashion continu hoe het de productiviteit van het personeel in de winkels beter in lijn kan brengen met andere landen en de veranderende markt", aldus WE.

 

"Al 5% banen afgebouwd"

Volgens de vakbond is er echter meer aan de hand: in januari sloot WE Fahsion al zijn Belgische zetel in Wijnegem - waarbij tien banen verloren gingen - en vorige week werden drie filiaalhoudsters aan de deur gezet. LBC-NVK beschuldigt de directie ervan een strategie te hanteren "die elke verplichting tot collectieve onderhandelingen tracht te ontlopen. Alle ingrepen in het personeelsbestand bij elkaar opgeteld, werd sinds begin 2015 ondertussen 5% van de tewerkgestelde hoeveelheid personeel afgebouwd, op twee maanden tijd. Door zo onopvallend mogelijk mensen te ontslaan, proberen ze de kritische drempel voor collectief ontslag en dus ook de daarmee samenhangende gesprekken te ontlopen", aldus Norga.

 

De directie van WE Fashion betreurt "de speculatie door recente persberichten over de vrees voor de werkgelegenheid in België. Deze vertalen de rendabiliteitsdoelstellingen van het bedrijf naar naakte ontslagen en winkelsluitingen en stroken niet met de werkelijkheid. Ook het verband tussen vermeende nakende ontslagen en de recente overplaatsing van een tiental administratieve functies vanuit de kantoren te Wommelgem naar de hoofdzetel te Utrecht is onterecht. Deze maatregel kadert in het versterken van de efficiëntie van de administratieve diensten waarbij alle operationele functies in België behouden bleven."

 

"Deze maatregel heeft dus verder geen impact op de tewerkstelling van de bijna 400 werknemers in België. Het is dus volstrekt onjuist om hieruit af te leiden dat het globale personeelsbestand in België sterk zal inkrimpen of dat winkels zouden worden gesloten", aldus nog de directie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Afound, het eerste outletplatform van H&M, van start in Zweden

15/06/2018

Afound, een nieuwe multimerk- en outletformule van de H&M Group, is deze week van start gegaan in Zweden. De winkels, waarvan de eerste twee openden in Stockholm en Malmö, en het webplatform zijn een outletmarktplaats voor modekoopjes.

Eerste Vlaamse Kiabi komt in Brugge

14/06/2018

Amper twee jaar nadat Kiabi de grens met ons land overstak, opent het Franse confectiemerk dit najaar al zijn zesde Belgische winkel. Die komt in Brugge en wordt meteen de allereerste vestiging op Vlaamse bodem.

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

Supertrash na nog geen twee maanden alweer doorverkocht

14/06/2018

Nog geen twee maanden nadat het failliete kledinglabel Supertrash was gekocht door een investeerdersgroep, is het geesteskind van Olcay Gulsen alweer doorverkocht. De merkrechten zijn nu in handen van Unlimited Footwear Group.

Peek & Cloppenburg sluit in Wijnegem Shopping Center

14/06/2018

Multimerkketen Peek & Cloppenburg sluit op 14 juli haar vestiging in Wijnegem Shopping Center: alle veertig medewerkers verliezen hun job. De winkel op de Antwerpse Meir blijft als laatste Belgische vestiging open.