Nieuwe eigenaar en nieuwe CEO voor Vivarte

Nieuwe eigenaar en nieuwe CEO voor Vivarte

De Franse kledingreus Vivarte is gered na een grootscheepse schuldherschikking en een miljoeneninvestering. Tegelijk wordt CEO Marc Lelandais bedankt voor bewezen diensten.

2,8 miljard euro schulden

De holding boven onder meer Naf Naf, Kookaï, André en La Halle zat al langer in de hoek waar de klappen vallen en leed zwaar onder de concurrentie van goedkopere ketens en e-commercespelers. De schuldenberg was intussen al opgelopen tot een slordige 2,8 miljard euro, zodat een financiële reorganisatie van de groep onafwendbaar was geworden.

 

Die reorganisatie is deze week officieel beklonken en voorziet in de omzetting van liefst 2 miljard euro aan schulden in aandelen én in een bijkomende investering van 500 miljoen euro. "Vanaf vandaag zijn Alcentra, Bason, GoldenTree en Oaktree onze referentie-aandeelhouders", laat Vivarte weten. Zij vervangen investeringsfondsen Charterhouse, Chequers en Sagard.

 

"Nu de groep verlost is van een flink pak schulden, de balans gesaneerd is en het aantal schuldeisers teruggebracht is van 160 naar 113 beschikt de groep weer over de nodige financiële middelen voor zijn ontwikkeling en strategische transformatie", aldus nog Vivarte.

 

Exit Marc Lelandais

Zes van de negen leden van de nieuw samen te stellen raad van bestuur zullen aangeduid worden door de referentie-aandeelhouders. Aan die tafel is alvast geen plaats meer voor CEO Marc Lelandais. Die was pas in 2012 overgekomen van bij Lancel (van de Zwitserse groep Richemont) om de neergang van Vivarte te stoppen.

 

Zijn strategie om zwaar te investeren in La Halle en die keten (oorspronkelijk La Halle Aux Chaussures en La Halle Aux Vêtements) om te vormen tot één enkel warenhuis voor alle B-merken van Vivarte, draaide echter uit op een mislukking. Lelandais zal worden opgevolgd door Richard Simonin, die eind september al door de investeringsfondsen naar voren werd geschoven.

 

De vakbonden zijn er intussen niet echt gerust op: "We maken ons geen illusies over de intenties van de overnemers: het zijn financiers en geen industriëlen", zegt CFDT-vakbondsman Jean-Louis Alfred aan persbureau Reuters. Hij verwacht dat flink wat vestigingen van La Halle de deuren zullen moeten sluiten en vreest dat de groep de winstgevende enseignes zoals Minelli of Caroll zal verkopen.

 

Vivarte telt in Frankrijk alles samen 4.500 verkooppunten en 22.000 medewerkers. De groep realiseerde vorig jaar een omzet van zo'n 3 miljard euro.

Tags: