Nieuwe eigenaar en nieuwe CEO voor Vivarte | RetailDetail

Nieuwe eigenaar en nieuwe CEO voor Vivarte

Nieuwe eigenaar en nieuwe CEO voor Vivarte

De Franse kledingreus Vivarte is gered na een grootscheepse schuldherschikking en een miljoeneninvestering. Tegelijk wordt CEO Marc Lelandais bedankt voor bewezen diensten.

2,8 miljard euro schulden

De holding boven onder meer Naf Naf, Kookaï, André en La Halle zat al langer in de hoek waar de klappen vallen en leed zwaar onder de concurrentie van goedkopere ketens en e-commercespelers. De schuldenberg was intussen al opgelopen tot een slordige 2,8 miljard euro, zodat een financiële reorganisatie van de groep onafwendbaar was geworden.

 

Die reorganisatie is deze week officieel beklonken en voorziet in de omzetting van liefst 2 miljard euro aan schulden in aandelen én in een bijkomende investering van 500 miljoen euro. "Vanaf vandaag zijn Alcentra, Bason, GoldenTree en Oaktree onze referentie-aandeelhouders", laat Vivarte weten. Zij vervangen investeringsfondsen Charterhouse, Chequers en Sagard.

 

"Nu de groep verlost is van een flink pak schulden, de balans gesaneerd is en het aantal schuldeisers teruggebracht is van 160 naar 113 beschikt de groep weer over de nodige financiële middelen voor zijn ontwikkeling en strategische transformatie", aldus nog Vivarte.

 

Exit Marc Lelandais

Zes van de negen leden van de nieuw samen te stellen raad van bestuur zullen aangeduid worden door de referentie-aandeelhouders. Aan die tafel is alvast geen plaats meer voor CEO Marc Lelandais. Die was pas in 2012 overgekomen van bij Lancel (van de Zwitserse groep Richemont) om de neergang van Vivarte te stoppen.

 

Zijn strategie om zwaar te investeren in La Halle en die keten (oorspronkelijk La Halle Aux Chaussures en La Halle Aux Vêtements) om te vormen tot één enkel warenhuis voor alle B-merken van Vivarte, draaide echter uit op een mislukking. Lelandais zal worden opgevolgd door Richard Simonin, die eind september al door de investeringsfondsen naar voren werd geschoven.

 

De vakbonden zijn er intussen niet echt gerust op: "We maken ons geen illusies over de intenties van de overnemers: het zijn financiers en geen industriëlen", zegt CFDT-vakbondsman Jean-Louis Alfred aan persbureau Reuters. Hij verwacht dat flink wat vestigingen van La Halle de deuren zullen moeten sluiten en vreest dat de groep de winstgevende enseignes zoals Minelli of Caroll zal verkopen.

 

Vivarte telt in Frankrijk alles samen 4.500 verkooppunten en 22.000 medewerkers. De groep realiseerde vorig jaar een omzet van zo'n 3 miljard euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nieuwe generatie aan het roer van schoenenketen Maniet

18/06/2018

De 28-jarige Allison Vanderplancke neemt het roer over van haar vader als CEO van schoenenketen Maniet. Het is al de vijfde generatie aan het hoofd van het Waalse familiebedrijf.

Afound, het eerste outletplatform van H&M, van start in Zweden

15/06/2018

Afound, een nieuwe multimerkenformule van de H&M Group, is deze week van start gegaan in Zweden. De eerste twee winkels openden in Stockholm en Malmö: samen met het webplatform zijn ze een outletmarktplaats voor modekoopjes.

Eerste Vlaamse Kiabi komt in Brugge

14/06/2018

Amper twee jaar nadat Kiabi de grens met ons land overstak, opent het Franse confectiemerk dit najaar al zijn zesde Belgische winkel. Die komt in Brugge en wordt meteen de allereerste vestiging op Vlaamse bodem.

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.

Supertrash na nog geen twee maanden alweer doorverkocht

14/06/2018

Nog geen twee maanden nadat het failliete kledinglabel Supertrash was gekocht door een investeerdersgroep, is het geesteskind van Olcay Gulsen alweer doorverkocht. De merkrechten zijn nu in handen van Unlimited Footwear Group.