NXT Fashion (Miss Etam, Steps) vraagt uitstel van betaling

Shutterstock.com

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse modeketens Miss Etam en Steps. Eigenaar NXT Fashion kan de lonen niet langer betalen nu de winkels verplicht gesloten zijn. Het bedrijf kan bovendien geen gebruik maken van steunmaatregelen.

 

“Onvermijdelijk”

Het nieuws komt niet als een grote verrassing: het is al onrustig bij beide winkelketens sinds ondernemer Martijn Rozenboom ze overnam van de failliete modegroep FNG. Verschillende keren dreigden de personeelsleden met een faillissementsaanvraag omdat ze hun loon niet of niet tijdig op de rekening kregen. Ook maandagochtend was dat opnieuw het geval. Nu ziet NXT Fashion geen andere uitweg dan het aanvragen van uitstel van betaling. De 44 winkels zijn dicht door de lockdown. Bovendien kan de retailer geen beroep doen op steunmaatregelen voor getroffen bedrijven.
 

Ontzettend triest voor de werknemers”, reageert Martijn Rozenboom in het AD. “Dit was echt niet nodig. Maar het aanvragen van surseance is nu onvermijdelijk. Ik heb deze merken juist gekocht omdat ik een goede toekomst voor ze zag. Door de lockdown moesten plotseling alle winkels dicht. Voor een bedrijf dat uit het dal omhoog krabbelt, komt die klap extra hard aan.”

 

340 jobs

Volgens vakbond AVV verschuilt de ondernemer zich echter achter de coronacrisis en is hij onbetrouwbaar. “Het deugt niet wat hij doet, honderden mensen zijn de dupe van zijn werkwijze. Hij had wat ons betreft nooit de intentie om de winkels weer gezond te maken”, zegt AVV-bestuurder Martin Pikaart. “De medewerkers hebben een zware tijd achter de rug en willen zo snel mogelijk van Rozenboom af. Velen komen financieel in de knel aangezien ze al weken geen loon hebben gehad.”
 

Rozenboom heeft in Nederland geen al te beste reputatie. Hij was in het verleden betrokken bij mislukte doorstartpogingen voor onder andere Free Record Shop en McGregor en wordt wel eens omschreven als een zogenaamde ‘bedrijvendokter’ die failliete bedrijven voor een habbekrats opkoopt en ze vervolgens leegzuigt. Toch kon hij de Nederlandse tak van FNG overnemen. Twee ketens, Expresso en Claudia Sträter, verkocht hij intussen aan Van Uffelen Groep, en plussizemerk Promiss ging naar het Belgische Paprika.  Of er voor de twee overblijvende modeketens nog een valabele overnamekandidaat kan worden gevonden, is zeer de vraag. Het bedrijf stelt 340 mensen te werk.