Rana Plaza Fonds bereikt doelstelling van 30 miljoen dollar | RetailDetail

Rana Plaza Fonds bereikt doelstelling van 30 miljoen dollar

Rana Plaza Fonds bereikt doelstelling van 30 miljoen dollar

Meer dan twee jaar na de instorting van het Rana Plaza-complex in Bangladesh kunnen de slachtoffers en hun familieleden vergoed worden. Dankzij een anonieme schenking is de beoogde 30 miljoen dollar bereikt, zo meldt de Schone Kleren Campagne.

"Slachtoffers eindelijk vergoed"

Het Rana Plaza Donors Trust Fund werd opgericht door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) om de medische kosten en het inkomensverlies van de slachtoffers van Rana Plaza en hun families te vergoeden. In november 2014 maakte het coördinatiecomité van het Fonds bekend dat er 30 miljoen dollar nodig was om de 5.000 claims te dekken.

 

Doordat de bijdragen van merken en ketens echter lang op zich lieten wachten, was er exact twee jaar na de instorting nog 2,4 miljoen dollar tekort om de doelstelling van 30 miljoen dollar te bereiken. Een anonieme schenking heeft dat tekort nu bijgepast.

 

"Meer dan twee jaar na de instorting van het Rana Plaza complex kunnen de slachtoffers en hun familieleden eindelijk vergoed worden. Dit is een grote overwinning, maar het heeft veel te lang geduurd", zegt Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne in Vlaanderen. "Dat merken en ketens die samen jaarlijks meer dan 20 miljard dollar winst maken er twee jaar over doen om pas na immense druk 30 miljoen dollar te verzamelen toont aan dat we het initiatief om ethisch te ondernemen niet kunnen blijven overlaten aan de sector. Toegang tot remediëring voor slachtoffers moet een vanzelfsprekendheid zijn, niet een gevolg van publieke druk."

 

Ook juridisch komt er eindelijk schot in de zaak: begin juni werden nog 41 mensen doorverwezen naar de rechter. Bij hen ook de eigenaar van het complex. Bij de ramp in Bangladesh kwamen ruim 1.100 mensen om het leven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nieuwe CEO van Esprit komt van New Look

21/03/2018

Modeketen Esprit krijgt een nieuwe CEO: Jose Manuel Martínez verlaat het bedrijf en geeft de fakkel door aan Anders Kristiansen. De voormalige topman van New Look moet Esprit in een nieuwe groeifase brengen, met vooral ambitieuze plannen in China.

Supertrash nu toch failliet

21/03/2018

Het Nederlandse modebedrijf Supertrash, opgericht door ontwerpster Olcay Gulsen, heeft dan toch het faillissement aangevraagd. Een jaar geleden leek het nog dat het bedrijf gered was dankzij een nieuwe groep investeerders.

Dior ruilt Belgisch creatief directeur in voor Brit

19/03/2018

De Belg Kris Van Assche was elf jaar lang creatief directeur van Dior Homme, maar verlaat nu het modehuis om nieuwe uitdagingen aan te gaan. In zijn plaats komt Brits ontwerper Kim Jones.

Koffermerk Rimowa zet alle dealercontracten stop

19/03/2018

Het koffermerk Rimowa, onderdeel van luxeconcern LVMH, heeft alle dealercontracten stopgezet. Het gaat binnenkort een volledig nieuwe procedure opstarten, waarbij slechts een deel van de dealers opnieuw een contract krijgt.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Back to top