Rana Plaza Fonds bereikt doelstelling van 30 miljoen dollar

Rana Plaza Fonds bereikt doelstelling van 30 miljoen dollar

Meer dan twee jaar na de instorting van het Rana Plaza-complex in Bangladesh kunnen de slachtoffers en hun familieleden vergoed worden. Dankzij een anonieme schenking is de beoogde 30 miljoen dollar bereikt, zo meldt de Schone Kleren Campagne.

"Slachtoffers eindelijk vergoed"

Het Rana Plaza Donors Trust Fund werd opgericht door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) om de medische kosten en het inkomensverlies van de slachtoffers van Rana Plaza en hun families te vergoeden. In november 2014 maakte het coördinatiecomité van het Fonds bekend dat er 30 miljoen dollar nodig was om de 5.000 claims te dekken.

 

Doordat de bijdragen van merken en ketens echter lang op zich lieten wachten, was er exact twee jaar na de instorting nog 2,4 miljoen dollar tekort om de doelstelling van 30 miljoen dollar te bereiken. Een anonieme schenking heeft dat tekort nu bijgepast.

 

"Meer dan twee jaar na de instorting van het Rana Plaza complex kunnen de slachtoffers en hun familieleden eindelijk vergoed worden. Dit is een grote overwinning, maar het heeft veel te lang geduurd", zegt Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne in Vlaanderen. "Dat merken en ketens die samen jaarlijks meer dan 20 miljard dollar winst maken er twee jaar over doen om pas na immense druk 30 miljoen dollar te verzamelen toont aan dat we het initiatief om ethisch te ondernemen niet kunnen blijven overlaten aan de sector. Toegang tot remediëring voor slachtoffers moet een vanzelfsprekendheid zijn, niet een gevolg van publieke druk."

 

Ook juridisch komt er eindelijk schot in de zaak: begin juni werden nog 41 mensen doorverwezen naar de rechter. Bij hen ook de eigenaar van het complex. Bij de ramp in Bangladesh kwamen ruim 1.100 mensen om het leven.

Tags: