Uniqlo opent eerste Belgische winkel in Antwerpen | RetailDetail

Uniqlo opent eerste Belgische winkel in Antwerpen

Uniqlo opent eerste Belgische winkel in Antwerpen

Vandaag opent de Japanse modeketen Uniqlo haar eerste Belgische winkel in Antwerpen, maar "bijkomende vestigingen in België behoren zeker tot de mogelijkheden”, zegt de ambitieuze COO Takao Kuwahara in een gesprek met onze redactie.

Unieke ervaring en lokale gezichten

De eerste Uniqlo-winkel in de Benelux (in Europa zijn er enkel al negen Britse, acht Franse, acht Russische en één Duitse winkel) vond een stekje op de Meir, waar een pand van 1320 m² (over twee verdiepingen en een mezzanine) een complete collectie aanbiedt, voor mannen, vrouwen én kinderen. De keten hoopt een unieke winkelervaring te bieden met onder andere een trap die van kleur verandert, ronddraaiende paspoppen en streaming-ledboodschappen.

 

Hoewel Uniqlo-eigenaar Fast Retailing de op drie na grootste moderetailer ter wereld is (na Zara-eigenaar Inditex, H&M en Gap), is de naamsbekendheid buiten Japan nog een werkpunt. Daarom zette de keten in Antwerpen alvast een campagne op met zes lokale ambassadeurs: zanger Bent Van Looy, bloemist Marc Colle, studente en model Helena Eeckeleers, Caffènation-barista Joke De Coninck, hockeyspeler Felix Denayer en bakkerijmedewerkster Francine Martens.

 

De COO wijst erop dat zijn keten met die campagne ook uitdraagt dat iedereen welkom is: “We richten ons tot iedereen, dus zowel kinderen, dames als heren. De leeftijd speelt geen rol. Dat is een van de verschilpunten met Zara, dat zich vooral tot jongeren richt.”

 

Ambitie om de grootste te worden

Hoewel Uniqlo buiten Japan nog moet werken aan de naamsbekendheid (de keten heeft een verkoopnetwerk met zo’n 1.600 winkels, waarvan een kleine meerderheid in Japan), wordt toch al verwacht dat volgend jaar het aantal winkels buiten het thuisland belangrijker zal zijn dan dat in eigen land. “In Japan werken we via franchising, in het buitenland niet omdat het in dat geval moeilijker zou zijn om onze filosofie over te brengen”, aldus COO Kuwahara.

 

Die internationale expansie moet de snelgroeiende groep Fast Retailing, waarvan ook GU, Helmut Lang, J Brand, Princesse tam tam, Comptoir des Cottoniers en Theory deel uitmaken, helpen om een brandende ambitie te verwezenlijken: met een omzet van 1,38 biljoen yen (10 miljard euro) in het boekjaar 2014/15 is Fast Retailing nu de vierde grootste mondiale moderetailer, maar tegen 2020 wil het zelf de grootste moderetailer ter wereld worden.

 

Online is Uniqlo voorlopig in Europa alleen actief in het Verenigd Koninkrijk, maar vanaf volgend jaar wordt ook een Engelstalige website gelanceerd voor de rest van Europa, “maar later zal die in de nationale talen beschikbaar zijn.” Dat sluit echter de offline groei niet uit, integendeel zelfs: "Onze expansie blijft op twee benen lopen. Wij willen in alle belangrijke Europese steden aanwezig zijn. Mensen die kleding willen kopen, willen die kunnen voelen en dat kan alleen in de winkel. Bovendien kan je online weinig beleving creëren, wat in de winkel wel kan.”

 

De prijzen online en in de winkels zijn dezelfde. “Anders zou het zeer verwarrend zijn”, aldus Kuwahara. En ook tussen de winkels zijn de prijzen gelijk: eenzelfde trui kost in Antwerpen dus evenveel als in Parijs of op de webshop.

 

Bewust geen 'eigen' winkels

Volgens Kuwahara is het bedrijfsmodel van Uniqlo gebouwd op zes pijlers, waarvan de belangrijkste uiteraard de focus op kleding van goede kwaliteit aan een redelijke prijs is. Een ander aandachtspunt is de wereldwijde expansie (België is het 17e land waar de keten actief wordt, maar volgens Kuwahara zullen meer landen snel volgen). Daarnaast is er ook het feit dat Uniqlo alle winkels huurt en geen panden koopt, uit overwegingen van kostenbewustzijn en flexibiliteit.

 

De producten worden ook steeds ontwikkeld met het oog op een wereldwijde verkoop, “maar we zullen wel lokaal aanpassingen doen. Zo zal de kleding voor de Westerse winkels doorgaans groter zijn dan die voor Azië”, aldus Kuwahara. Uniqlo werkt voor de uitbouw van zijn gamma onder meer samen met externe designers. Zo wordt momenteel onder meer een collectie van Lemaire aangeboden: “Het stelt ons in staat om een nieuw publiek aan te trekken dat we anders niet zouden bereiken.”

 

 

De volledige versie van het interview kan u lezen in de novembereditie van het RetailDetail-magazine.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zalando breidt samenwerking met Duitse retailers uit

16/02/2018

Zalando heeft de samenwerking met fysieke retailers in Duitsland verder uitgebreid. Schoenwinkels konden al bestellingen versturen via Zalando en nu is dat ook het geval voor winkels die kleding verkopen.

Kiabi opent grootste Belgische winkel in Westland Shopping Center

15/02/2018

De Franse kledingketen Kiabi opent zijn vijfde Belgische winkel in het Westland Shopping Center in Anderlecht. Het is meteen de grootste vestiging van de familieketen in ons land, met een oppervlakte van ruim 1.800 m².

H&M waarschuwt voor moeilijk 2018

15/02/2018

De Zweedse modegroep H&M waarschuwt dat ook 2018 nog een moeilijk jaar kan worden voor het bedrijf. Het maakt dan wel werk van de online verkoop, de omzet in de winkels zal het komende jaar waarschijnlijk verder dalen.

Kindermodemerk Tumble ’n Dry heeft nieuwe CEO

14/02/2018

Het Nederlandse kinderkledingmerk Tumble ’n Dry heeft met Leonie Grunder een nieuwe CEO aangesteld. Zij neemt de fakkel over van Petra Vos, die besloten heeft het modebedrijf te verlaten.

Monki na Antwerpen ook naar Gent

13/02/2018

Monki, een van de ketens van de Zweedse H&M-groep, opent nog voor de zomer een tweede vestiging in België. Na Antwerpen komt de keten ook naar Gent, waar ze haar intrek neemt in de Veldstraat.

Juttu steekt de taalgrens over

13/02/2018

Juttu, de zusterketen van A.S. Adventure, is klaar om heel België te veroveren. Na winkels in Antwerpen, Roeselare en Brugge komt er volgende maand een vestiging in Brussel en een Franstalige webshop. Ook Gent krijgt binnenkort een eigen vestiging.

Back to top