Verkoop herfst- en wintercollectie gedaald bij 6 op de 10 modeboetieks

Verkoop herfst- en wintercollectie gedaald bij 6 op de 10 modeboetieks

Het aanhoudend mooie weer, de aangekondigde besparingsmaatregelen van de nieuwe regeringen en het wankele consumentenvertrouwen laten zich voelen in de modeboetieks: bijna 6 op de 10 zagen hun omzet de voorbije maanden afnemen, gemiddeld met 4%.

Amper 8% ziet omzet groeien

"Voor de modedetailhandel mogen de temperaturen snel een diepe duik nemen", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws na een bevraging bij 288 detailhandelaars in de modebranche. Daaruit blijkt dat 58% van de boetieks zijn omzet de voorbije twee maanden zag dalen tegenover dezelfde maanden een jaar eerder. Slechts 8% meldt een omzetstijging, terwijl de resterende 34% het op een status quo houdt.

 

Vooral de warmere kledingstukken blijven massaal in de rekken liggen. De modedetailhandel wijst het zachte weer aan als grote boosdoener, al merken de winkeliers ook dat de consument de vinger op de knip blijft houden. De aangekondigde besparingsmaatregelen van de nieuwe regeringen zitten daar voor veel tussen, klinkt het.

 

Om de teleurstellende verkoop goed te maken, grijpen steeds meer modewinkels naar het wapen van de 'mid season sales', aldus nog het NSZ. De zelfstandigenorganisatie geeft geen specifieke cijfers om die stelling te staven, maar ziet wel een verklaring: "Het is volkomen begrijpelijk dat handelaars de slechte herfst proberen weg te werken door fraaie kortingen te geven", zegt Christine Mattheeuws.

Tags: