Verkoop herfst- en wintercollectie gedaald bij 6 op de 10 modeboetieks

Verkoop herfst- en wintercollectie gedaald bij 6 op de 10 modeboetieks

Het aanhoudend mooie weer, de aangekondigde besparingsmaatregelen van de nieuwe regeringen en het wankele consumentenvertrouwen laten zich voelen in de modeboetieks: bijna 6 op de 10 zagen hun omzet de voorbije maanden afnemen, gemiddeld met 4%.

Amper 8% ziet omzet groeien

"Voor de modedetailhandel mogen de temperaturen snel een diepe duik nemen", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws na een bevraging bij 288 detailhandelaars in de modebranche. Daaruit blijkt dat 58% van de boetieks zijn omzet de voorbije twee maanden zag dalen tegenover dezelfde maanden een jaar eerder. Slechts 8% meldt een omzetstijging, terwijl de resterende 34% het op een status quo houdt.

 

Vooral de warmere kledingstukken blijven massaal in de rekken liggen. De modedetailhandel wijst het zachte weer aan als grote boosdoener, al merken de winkeliers ook dat de consument de vinger op de knip blijft houden. De aangekondigde besparingsmaatregelen van de nieuwe regeringen zitten daar voor veel tussen, klinkt het.

 

Om de teleurstellende verkoop goed te maken, grijpen steeds meer modewinkels naar het wapen van de 'mid season sales', aldus nog het NSZ. De zelfstandigenorganisatie geeft geen specifieke cijfers om die stelling te staven, maar ziet wel een verklaring: "Het is volkomen begrijpelijk dat handelaars de slechte herfst proberen weg te werken door fraaie kortingen te geven", zegt Christine Mattheeuws.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zalando maakt aankoop inruilen nog eenvoudiger

18/12/2017

Zalando heeft met de Order Exchange Service een manier gevonden om het inruilen van een kledingstuk nog eenvoudiger te maken. Klanten kunnen via de dienst in een stap een kledingstuk terugsturen en een nieuw in een andere maat krijgen.

COS mag dan toch winkel openen op Dansaertstraat

18/12/2017

Na jaren van problemen en protesten mag de Zweedse modeketen COS, dat onderdeel is van de H&M Group, volgend jaar dan toch een vestiging openen op de Dansaertstraat in Brussel.

H&M wil Brusselse vestiging sluiten

18/12/2017

De Zweedse modegroep H&M heeft bij de bekendmaking van de resultaten van het vierde kwartaal laten verstaan dat het meer winkels wil sluiten. Een van die vestigingen bevindt zich in het winkelcentrum City 2 in Brussel.

Persoonlijke webwinkel voor elke Zalando-klant op komst

15/12/2017

Bij Zalando zijn liefst 600 medewerkers bezig met artificiële intelligentie. De online moderetailer wil zijn shopomgeving op die manier volledig personaliseren: binnen de 18 maanden moeten alle klanten er een eigen aanbod op maat aantreffen. 

Minder klanten en dus minder omzet voor H&M

15/12/2017

De Zweedse H&M Group heeft in het vierde kwartaal de omzet met 4 procent zien dalen. Die daling is te wijten aan het feit dat de winkels van het modebedrijf minder klanten over de vloer hebben gekregen.

Zo verbetert JBC de winkelervaring

14/12/2017

JBC opent vandaag haar Innovation Lab op de Corda Campus in Hasselt. De kledingketen experimenteert er met bewegingssensoren, gepersonaliseerde in-store boodschappen, een pop-up printshop en een feedbacktotem.

Back to top