Verkoop herfst- en wintercollectie gedaald bij 6 op de 10 modeboetieks

Verkoop herfst- en wintercollectie gedaald bij 6 op de 10 modeboetieks

Het aanhoudend mooie weer, de aangekondigde besparingsmaatregelen van de nieuwe regeringen en het wankele consumentenvertrouwen laten zich voelen in de modeboetieks: bijna 6 op de 10 zagen hun omzet de voorbije maanden afnemen, gemiddeld met 4%.

Amper 8% ziet omzet groeien

"Voor de modedetailhandel mogen de temperaturen snel een diepe duik nemen", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws na een bevraging bij 288 detailhandelaars in de modebranche. Daaruit blijkt dat 58% van de boetieks zijn omzet de voorbije twee maanden zag dalen tegenover dezelfde maanden een jaar eerder. Slechts 8% meldt een omzetstijging, terwijl de resterende 34% het op een status quo houdt.

 

Vooral de warmere kledingstukken blijven massaal in de rekken liggen. De modedetailhandel wijst het zachte weer aan als grote boosdoener, al merken de winkeliers ook dat de consument de vinger op de knip blijft houden. De aangekondigde besparingsmaatregelen van de nieuwe regeringen zitten daar voor veel tussen, klinkt het.

 

Om de teleurstellende verkoop goed te maken, grijpen steeds meer modewinkels naar het wapen van de 'mid season sales', aldus nog het NSZ. De zelfstandigenorganisatie geeft geen specifieke cijfers om die stelling te staven, maar ziet wel een verklaring: "Het is volkomen begrijpelijk dat handelaars de slechte herfst proberen weg te werken door fraaie kortingen te geven", zegt Christine Mattheeuws.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Brugse flagshipstore zet ambities vanHaren Schoenen kracht bij

20/10/2017

Met een paradepaardje van 547 vierkante meter op twee verdiepingen in de Brugse Steenstraat bevestigt schoenretailer vanHaren z’n grote ambities op de Belgische markt. Ook volgend jaar staat expansie op de agenda.

Amazon werkt aan eigen sportkleding

17/10/2017

Amazon zou momenteel werken aan eigen collecties sportkleding en daarvoor al contact hebben met producenten die ook al werken voor ketens als Gap en Uniqlo. Momenteel produceren ze wel nog maar kleine aantallen.

Doorstart McGregor komt er niet

16/10/2017

De doorstart van modeketens McGregor en Gaastra gaat dan toch niet door. Het failliete bedrijf werd enkele weken geleden overgenomen door Rens van der Schoor, maar die ziet een doorstart niet meer zitten.

H&M investeert in recyclage van oude kleding

12/10/2017

Het Zweedse H&M heeft een minderheidsaandeel genomen in Re:newcell, dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van een duurzame mode-industrie. De technologie van Re:newcell mikt op de recyclage van oude kleding.

Winst Uniqlo meer dan verdubbeld

12/10/2017

Het Japanse Uniqlo heeft in het voorbije boekjaar zijn winst meer dan verdubbeld. De omzet ging er nochtans maar met iets meer dan 4% op vooruit. De modeketen verwacht dat de internationale verkoop binnenkort groter is dan die in Japan.

Ook Gucci stopt nu met bont

12/10/2017

Modemerk Gucci gaat geen bont meer verwerken in zijn kleding en accessoires. Dat heeft CEO Marco Bizzarri aangekondigd tijdens een toespraak in het London College of Fashion, bij de uitreiking van de Kering Award voor duurzame mode.

Back to top