Verontrustende etiketten in kleding Primark

Verontrustende etiketten in kleding Primark

Twee klanten van Primark hebben etiketten gevonden in hun kleding met daarop boodschappen die lijken te komen van arbeiders die de kleding hebben gemaakt. Er wordt gedacht aan een protestactie van activisten.

"Weet niet of ik hier nog kleren zal kopen"

De twee labels in de kleding lezen "forced to worked exhausting hours" (gedwongen om uitputtend aantal uren te werken) en "degrading sweatshop conditions" (onterende sweatshop-omstandigheden). Het eerste etiket werd begin deze week gevonden en enkele dagen later kwam ook een tweede vrouw met een extra label op de proppen.

 

"Ik ben het gewoon om hier kleren te kopen, maar ik weet niet of ik het nog zal doen. Het etiket deed me nadenken over de omstandigheden waarin sommige mensen moeten werken", zegt de klant in kwestie, Rebecca Williams, aan The Daily Mail.

 

Bij de vondst van het eerste etiket werd nog gedacht aan een protestactie van een arbeider die meewerkt aan de productie van de kledij van Primark, maar nu er zo snel een tweede etiket werd gevonden – in dezelfde winkel – wordt er vermoed dat het hier gaat om een protestactie van activisten die de werkomstandigheden van textielarbeiders willen aanklagen.

 

Zogezegde dwangarbeid

Naast de twee labels werd in een jeansbroek van een Primark in Belfast ook nog een brief gevonden met bijhorende identiteitskaart. In de brief staat te lezen dat de broek werd gemaakt door gevangenen die elke dag vijftien uur dwangarbeid moeten verrichten.

 

Primark ontkent dat hun kledij door dwangarbeiders wordt gemaakt en stelt een onderzoek in naar de brief en de labels. Een woordvoerder voegde daar aan toe dat in de gedragscode van de keten staat dat fabrieken goede werkomstandigheden moeten hebben en dat de arbeiders een eerlijk loon moeten krijgen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Brugse flagshipstore zet ambities vanHaren Schoenen kracht bij

20/10/2017

Met een paradepaardje van 547 vierkante meter op twee verdiepingen in de Brugse Steenstraat bevestigt schoenretailer vanHaren z’n grote ambities op de Belgische markt. Ook volgend jaar staat expansie op de agenda.

Amazon werkt aan eigen sportkleding

17/10/2017

Amazon zou momenteel werken aan eigen collecties sportkleding en daarvoor al contact hebben met producenten die ook al werken voor ketens als Gap en Uniqlo. Momenteel produceren ze wel nog maar kleine aantallen.

Doorstart McGregor komt er niet

16/10/2017

De doorstart van modeketens McGregor en Gaastra gaat dan toch niet door. Het failliete bedrijf werd enkele weken geleden overgenomen door Rens van der Schoor, maar die ziet een doorstart niet meer zitten.

H&M investeert in recyclage van oude kleding

12/10/2017

Het Zweedse H&M heeft een minderheidsaandeel genomen in Re:newcell, dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van een duurzame mode-industrie. De technologie van Re:newcell mikt op de recyclage van oude kleding.

Winst Uniqlo meer dan verdubbeld

12/10/2017

Het Japanse Uniqlo heeft in het voorbije boekjaar zijn winst meer dan verdubbeld. De omzet ging er nochtans maar met iets meer dan 4% op vooruit. De modeketen verwacht dat de internationale verkoop binnenkort groter is dan die in Japan.

Ook Gucci stopt nu met bont

12/10/2017

Modemerk Gucci gaat geen bont meer verwerken in zijn kleding en accessoires. Dat heeft CEO Marco Bizzarri aangekondigd tijdens een toespraak in het London College of Fashion, bij de uitreiking van de Kering Award voor duurzame mode.

Back to top