Verontrustende etiketten in kleding Primark

Verontrustende etiketten in kleding Primark

Twee klanten van Primark hebben etiketten gevonden in hun kleding met daarop boodschappen die lijken te komen van arbeiders die de kleding hebben gemaakt. Er wordt gedacht aan een protestactie van activisten.

"Weet niet of ik hier nog kleren zal kopen"

De twee labels in de kleding lezen "forced to worked exhausting hours" (gedwongen om uitputtend aantal uren te werken) en "degrading sweatshop conditions" (onterende sweatshop-omstandigheden). Het eerste etiket werd begin deze week gevonden en enkele dagen later kwam ook een tweede vrouw met een extra label op de proppen.

 

"Ik ben het gewoon om hier kleren te kopen, maar ik weet niet of ik het nog zal doen. Het etiket deed me nadenken over de omstandigheden waarin sommige mensen moeten werken", zegt de klant in kwestie, Rebecca Williams, aan The Daily Mail.

 

Bij de vondst van het eerste etiket werd nog gedacht aan een protestactie van een arbeider die meewerkt aan de productie van de kledij van Primark, maar nu er zo snel een tweede etiket werd gevonden – in dezelfde winkel – wordt er vermoed dat het hier gaat om een protestactie van activisten die de werkomstandigheden van textielarbeiders willen aanklagen.

 

Zogezegde dwangarbeid

Naast de twee labels werd in een jeansbroek van een Primark in Belfast ook nog een brief gevonden met bijhorende identiteitskaart. In de brief staat te lezen dat de broek werd gemaakt door gevangenen die elke dag vijftien uur dwangarbeid moeten verrichten.

 

Primark ontkent dat hun kledij door dwangarbeiders wordt gemaakt en stelt een onderzoek in naar de brief en de labels. Een woordvoerder voegde daar aan toe dat in de gedragscode van de keten staat dat fabrieken goede werkomstandigheden moeten hebben en dat de arbeiders een eerlijk loon moeten krijgen.

Tags: