Wissel aan de top bij modeconcern Gap | RetailDetail

Wissel aan de top bij modeconcern Gap

Wissel aan de top bij modeconcern Gap

Na zeven jaar aan het hoofd van het Amerikaanse kledingconcern Gap geeft Glenn Murphy (51) de fakkel door aan Art Peck (58), tot nog toe verantwoordelijk voor innovatie, groei en e-commerce. De overdracht van de macht vindt plaats in februari.

"Om persoonlijke redenen"

"Murphy en Peck hebben het grootste deel van de voorbije 10 jaar samengewerkt bij Gap en bijgedragen tot het drastisch verbeteren van de financiële prestaties en tot de ontwikkeling van de groep wereldwijd", schrijft de firma met hoofdzetel in San Francisco in een persbericht. Glenn Murphy stapt op "om persoonlijke redenen".

 

Eerder had Murphy nog de resultaten toegelicht voor de maand september, die hij omschreef als "moeilijker dan voorzien". De groep kondigde weliswaar een nettogroei van zijn verkoop aan met 1% tot 1,48 miljard dollar (1,2 miljard euro), maar ziet de omzet op vergelijkbare basis wel stagneren. Daarbij doet de daling bij Gap (-3%) de groei van zusterketens Banana Republic (+2%) en Old Navy (+1%) teniet.

 

Over de eerste helft van zijn gebroken boekjaar (tot en met de maand augustus) realiseerde Gap Inc. een omzet van 7,75 miljard dollar, 2% beter dan in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst viel in diezelfde zes maanden wel met 6,9% terug tot 592 miljoen dollar.

 

Buitenlandse expansie

Murphy wordt opgevolgd door de 58-jarige Peck, die tot nog toe verantwoordelijk was voor innovatie, groei en e-commerce. Hij hield zich de voorbije jaren als topman van de Noord-Amerikaanse divisie (goed voor driekwart van de jaaromzet) ook bezig met het op de kaart zetten van de nieuwe merken Piperlime, Athleta en Intermix.

 

De Amerikaanse modegroep is in 90 landen actief, met 3.200 eigen winkels, 400 franchisezaken en eigen webshops, en zet de laatste tijd vooral in op buitenlandse expansie om minder afhankelijk te worden van de thuismarkt. Zo kondigde de groep in augustus nog aan 40 winkels te willen openen in India en 30 extra in China (eind 2013 waren dat er nog maar 80).

 

Op de beurs werd het nieuws van Murphy's vertrek slecht onthaald: het aandeel boette prompt 8,6% aan waarde in. Niet onbegrijpelijk: sinds 2007, het jaar waarin Murphy de touwtjes in handen kreeg bij Gap, is de beurswaarde van het bedrijf verdrievoudigd. Wel zijn analisten er gerust in dat Peck de lijn van zijn voorganger grotendeels zal voortzetten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Thuismarkt drukt resultaten Nike

23/03/2018

Het Amerikaanse sportmerk Nike heeft in het derde kwartaal een omzetstijging gekend van 7%, maar het moest daarbij wel toekijken hoe de resultaten in de Verenigde Staten terugvielen ten opzichte van een jaar eerder.

Winkels Supertrash blijven voorlopig open

23/03/2018

De winkels van het failliete Supertrash blijven open, terwijl de curator op zoek gaat naar geïnteresseerde partijen die werk willen maken van een doorstart. Supertrash heeft twaalf winkels in België en Nederland.

H&M opent webshop op Tmall

22/03/2018

Het Zweedse H&M heeft er een moeilijk jaar opzitten, waarbij het de omzet zag dalen. Daarbij werd een nieuwe strategie naar voren gebracht, met meer focus op e-commerce. Een eerste stap binnen die strategie is een webshop op het Chinese Tmall.

Guess krikt omzet op, maar maakt verlies

22/03/2018

Modebedrijf Guess is er in geslaagd om in 2017 de omzet op te krikken, maar het leed wel een verlies van net geen 8 miljoen dollar. Een jaar eerder werd er nog bijna 25 miljoen dollar winst gemaakt.

Vlaamse handelaars willen sperperiode behouden, Waalse niet

22/03/2018

Terwijl 68% van de Vlaamse handelaars de sperperiode wil behouden, denkt slechts 35% van hun Waalse collega’s er ook zo over. Ook in Brussel is 61% vóór, blijkt uit een enquête in opdracht van economieminister Kris Peeters.

C&A rolt webshop uit in 11 nieuwe landen

22/03/2018

Kledingketen C&A heeft haar webshop uitgerold naar elf nieuwe landen. Daarmee wordt het aantal landen waarin de keten online actief is, in één klap meer dan verdubbeld.

Back to top