Zomersolden halfweg: omzet 4% lager

Zomersolden halfweg: omzet 4% lager

De zomersolden hebben er een slechte eerste helft opzitten: uit een rondvraag bij 436 modewinkels blijkt dat de omzet gemiddeld 4% lager ligt dan in dezelfde periode een jaar eerder.

"Zwakke start niet meer goedgemaakt"

Tijdens de eerste dagen van de zomerkoopjes wordt normaal gezien meteen 7% van de volledige lente- en zomercollectie verkocht. Dat was dit jaar allerminst het geval: uit een rondvraag bij 436 kleding- en schoenenwinkels blijkt dat zij hun omzet gedurende de eerste twee soldenweken zagen dalen met gemiddeld 4%, zo meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

 

Die lagere omzet is haast volledig te wijten aan de hittegolf die ons land tijdens de eerste week van juli overspoelde. Temperaturen die opliepen tot 35 graden zorgden ervoor dat de winkelstraten grotendeels leeg bleven. "Opvallend: tijdens de dagen dat de temperaturen onder of rond de 25 graden bleven, deden modehandelaars veel betere zaken. Maar de slechte eerste dagen konden niet meer worden goedgemaakt", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

 

Nog voor de start van de solden waren de modehandelaars al pessimistisch gestemd: slechts 21% dacht dat de verkoop tijdens deze koopjesperiode ging toenemen tegenover de vorige solden, 48% ging uit van een status quo en 31% vreesde voor een dalende verkoop.

Tags: