Aantal krantenwinkels daalt snel | RetailDetail

Aantal krantenwinkels daalt snel

Aantal krantenwinkels daalt snel

Het aantal krantenwinkels is in 2014 in België met 5 procent afgenomen, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Die daling betekent dat er wekelijks 3 tot 4 krantenwinkels de deuren moeten sluiten.

Externe concurrentie

Eind 2013 waren er in België 3.606 krantenwinkels te vinden, een jaar later waren er dat nog maar 3.424. Dat is niet enkel een daling van vijf procent, het is ook 17 procent minder dan in 2009, toen er nog 4.132 krantenwinkels te vinden in België.


De krantenwinkels hebben het naar eigen zeggen vooral moeilijk met het contract tussen de overheid en bpost over de postbedeling van kranten en magazines. Daardoor zijn niet alleen de krantenrondes flink afgenomen, maar ook de losse verkoop in de winkels. Volgens de ondernemers gaat het daarbij om oneerlijke concurrentie. Het contract met bpost loopt nog tot en met 2021, en levert het postbedrijf een jaarlijkse vergoeding van 170 miljoen euro op.


Ook de evolutie van de Nationale Loterij, om steeds meer op onlineverkoop te mikken, is slecht nieuws voor de krantenverkopers. Een derde van hun omzet komt immers uit de verkoop van loterijproducten.

 

Vernieuwen

"De klassieke krantenwinkel raakt door al die evoluties stilaan in de verdrukking en zal sowieso moeten vernieuwen om te overleven", stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast.

 

"Omdat de aankoop van producten via webwinkels in de lift zit, is het bijvoorbeeld raadzaam om als afhaalpunt te fungeren. Daarnaast kan ook het productgamma uitgebreid worden met speelgoed, boeken, wenskaarten of papierwaren. Zo'n breder aanbod zal sowieso meer klanten aantrekken."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Amazon zoekt extra besparingen bij producenten

21/03/2018

Amazon wil besparen en gaat daarom producenten sneller logistieke kosten aanrekenen. Tot nu toe nam de Amerikaanse online retailer die kosten vaak op zich, maar dat blijkt niet langer rendabel.

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

21/03/2018

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Back to top