Aantal krantenwinkels daalt snel | RetailDetail

Aantal krantenwinkels daalt snel

Aantal krantenwinkels daalt snel

Het aantal krantenwinkels is in 2014 in België met 5 procent afgenomen, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Die daling betekent dat er wekelijks 3 tot 4 krantenwinkels de deuren moeten sluiten.

Externe concurrentie

Eind 2013 waren er in België 3.606 krantenwinkels te vinden, een jaar later waren er dat nog maar 3.424. Dat is niet enkel een daling van vijf procent, het is ook 17 procent minder dan in 2009, toen er nog 4.132 krantenwinkels te vinden in België.


De krantenwinkels hebben het naar eigen zeggen vooral moeilijk met het contract tussen de overheid en bpost over de postbedeling van kranten en magazines. Daardoor zijn niet alleen de krantenrondes flink afgenomen, maar ook de losse verkoop in de winkels. Volgens de ondernemers gaat het daarbij om oneerlijke concurrentie. Het contract met bpost loopt nog tot en met 2021, en levert het postbedrijf een jaarlijkse vergoeding van 170 miljoen euro op.


Ook de evolutie van de Nationale Loterij, om steeds meer op onlineverkoop te mikken, is slecht nieuws voor de krantenverkopers. Een derde van hun omzet komt immers uit de verkoop van loterijproducten.

 

Vernieuwen

"De klassieke krantenwinkel raakt door al die evoluties stilaan in de verdrukking en zal sowieso moeten vernieuwen om te overleven", stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast.

 

"Omdat de aankoop van producten via webwinkels in de lift zit, is het bijvoorbeeld raadzaam om als afhaalpunt te fungeren. Daarnaast kan ook het productgamma uitgebreid worden met speelgoed, boeken, wenskaarten of papierwaren. Zo'n breder aanbod zal sowieso meer klanten aantrekken."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.