AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals | RetailDetail

AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals

AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals

Onder meer de Belgische brouwer AB InBev heeft sterk geprofiteerd van de ‘excess profit rulings’, die de voorbije tien jaar door de Belgische staat werden besproken tussen multinationals en de Belgische staat.

 

293 miljoen euro onbelaste winst

Die rulings hielden in dat Belgische bedrijven geen belastingen moesten betalen op de winst die in het buitenlands werd gemaakt. Hoe groot dat deel van de winst was, werd onderling besproken door de Belgische fiscus en de bedrijven. Sommige bedrijven konden hun winst zo met 88 procent terugdringen. Dat blijkt uit een lijst die De Tijd kon inkijken. AB InBev was één van de bedrijven dat het grootste voordeel haalde uit de regeling. Het Belgische bierbedrijf kon zo maar liefst 293 miljoen euro onbelast winst maken.

 

Europa heeft echter geoordeeld dat de regeling ongeoorloofde staatssteun betrof en dat de multinationals de kwijtgescholden belastingen alsnog moet betalen. Alles samen realiseerden de bedrijven meer dan 2 miljard euro overwinsten, goed voor een achterstallige belasting van ongeveer 700 miljoen euro.

 

De regering Michel heeft weliswaar al besloten om in beroep te gaan tegen de uitspraak van Europa, al werkt dat niet opschortend. De bedrijven van hun kant kunnen de regering dan weer in gebreke stellen, want die beloofde tien jaar lang dat de regeling veilig was.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.