AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals | RetailDetail

AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals

AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals

Onder meer de Belgische brouwer AB InBev heeft sterk geprofiteerd van de ‘excess profit rulings’, die de voorbije tien jaar door de Belgische staat werden besproken tussen multinationals en de Belgische staat.

 

293 miljoen euro onbelaste winst

Die rulings hielden in dat Belgische bedrijven geen belastingen moesten betalen op de winst die in het buitenlands werd gemaakt. Hoe groot dat deel van de winst was, werd onderling besproken door de Belgische fiscus en de bedrijven. Sommige bedrijven konden hun winst zo met 88 procent terugdringen. Dat blijkt uit een lijst die De Tijd kon inkijken. AB InBev was één van de bedrijven dat het grootste voordeel haalde uit de regeling. Het Belgische bierbedrijf kon zo maar liefst 293 miljoen euro onbelast winst maken.

 

Europa heeft echter geoordeeld dat de regeling ongeoorloofde staatssteun betrof en dat de multinationals de kwijtgescholden belastingen alsnog moet betalen. Alles samen realiseerden de bedrijven meer dan 2 miljard euro overwinsten, goed voor een achterstallige belasting van ongeveer 700 miljoen euro.

 

De regering Michel heeft weliswaar al besloten om in beroep te gaan tegen de uitspraak van Europa, al werkt dat niet opschortend. De bedrijven van hun kant kunnen de regering dan weer in gebreke stellen, want die beloofde tien jaar lang dat de regeling veilig was.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Coolblue doet z’n stinkende best om klanten blij te maken”

23/02/2018

Een retailer die met humor het verschil maakt: het kan. Als je erin slaagt klanten blij te maken, hoef je nauwelijks in reclame te investeren, zegt Matthias De Clercq, manager van Coolblue België. Hij spreekt op het RetailDetail Omnichannel Congress.

150e Belgische Action opent de deuren

23/02/2018

Winkelketen Action opent op 24 februari haar 150e Belgische vestiging, in Nieuwpoort. De eerste Belgische winkel van Action opende in 2005, vorig jaar werden er nog zeventien nieuwe vestigingen neergepoot.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Nieuwe Europese garantierichtlijnen niet overal goed onthaald

23/02/2018

Het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel goedgekeurd om de garantieregels voor heel Europa te harmoniseren. Die beslissing wordt door Comeos op applaus onthaald, maar Unizo ziet het dan weer als een gemiste kans.

Handelaars richten eigen netwerk op tegen winkelcriminaliteit

23/02/2018

Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, heeft in samenwerking met de politie het Commerce Information Network (COMIN) opgericht. Dat moet handelaars helpen georganiseerde winkelcriminaliteit aan te pakken.

Blokker wil in 2019 opnieuw winst maken

23/02/2018

Met de Nederlandse winkelketen Blokker gaat het stilaan de juiste kant op, althans volgens CEO Casper Meijer. Hij verwacht wel dat Blokker dit jaar nog een verlies zal moeten slikken, maar mikt op winst in 2019.

Back to top