AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals

AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals

Onder meer de Belgische brouwer AB InBev heeft sterk geprofiteerd van de ‘excess profit rulings’, die de voorbije tien jaar door de Belgische staat werden besproken tussen multinationals en de Belgische staat.

 

293 miljoen euro onbelaste winst

Die rulings hielden in dat Belgische bedrijven geen belastingen moesten betalen op de winst die in het buitenlands werd gemaakt. Hoe groot dat deel van de winst was, werd onderling besproken door de Belgische fiscus en de bedrijven. Sommige bedrijven konden hun winst zo met 88 procent terugdringen. Dat blijkt uit een lijst die De Tijd kon inkijken. AB InBev was één van de bedrijven dat het grootste voordeel haalde uit de regeling. Het Belgische bierbedrijf kon zo maar liefst 293 miljoen euro onbelast winst maken.

 

Europa heeft echter geoordeeld dat de regeling ongeoorloofde staatssteun betrof en dat de multinationals de kwijtgescholden belastingen alsnog moet betalen. Alles samen realiseerden de bedrijven meer dan 2 miljard euro overwinsten, goed voor een achterstallige belasting van ongeveer 700 miljoen euro.

 

De regering Michel heeft weliswaar al besloten om in beroep te gaan tegen de uitspraak van Europa, al werkt dat niet opschortend. De bedrijven van hun kant kunnen de regering dan weer in gebreke stellen, want die beloofde tien jaar lang dat de regeling veilig was.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Beate Uhse vraagt faillissement aan

15/12/2017

Het Duitse eroticabedrijf Beate Uhse heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf had al langer problemen om in een digitale wereld de omzet op peil te houden. De winkels blijven open. 

Filet Pur: Hallucinante waanbeelden? Eén adres!

15/12/2017

Jef Colruyt is een onverstoorbaar toonbeeld van sereniteit, en de pata negra ham is de bitcoin van de charcuterie. Slechts twee conclusies uit een alweer leerrijke FMCG-week, voor u op smaak gebracht door RetailDetail Food!

Deze retailers pakken uit met knappe kerstcommercials

15/12/2017

Heel wat internationale retailers pakken in de aanloop naar de eindejaarsfeesten uit met ambitieuze kerstcommercials. RetailDetail selecteerde twaalf opmerkelijke reclamespots. Laat u ook een traantje van ontroering?

Unizo wil geen verbod op plastic zakjes

15/12/2017

In tegenstelling tot Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, is Unizo een verbod op plastic zakjes in de retail niet genegen. De organisatie pleit voor een systeem waarbij de klant moet betalen voor elk zakje.

Gent lanceert visienota voor handelsvestigingsbeleid

14/12/2017

Gent is naar eigen zeggen de eerste centrumstad (die in navolging van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van het Vlaams Parlement) een eigen visienota heeft opgesteld voor de toekomst van handelsvestigingen in de stad.

Alweer 10% meer online uitgaven in ons land

14/12/2017

Alle Belgen samen spendeerden de voorbije drie kwartalen liefst 7,35 miljard euro online, 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voorspelde kaap van tien miljard euro bestedingen is volgens GfK dan ook nog steeds haalbaar.

Back to top