AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals

AB InBev en anderen genoten van Belgische fiscale deals

Onder meer de Belgische brouwer AB InBev heeft sterk geprofiteerd van de ‘excess profit rulings’, die de voorbije tien jaar door de Belgische staat werden besproken tussen multinationals en de Belgische staat.

 

293 miljoen euro onbelaste winst

Die rulings hielden in dat Belgische bedrijven geen belastingen moesten betalen op de winst die in het buitenlands werd gemaakt. Hoe groot dat deel van de winst was, werd onderling besproken door de Belgische fiscus en de bedrijven. Sommige bedrijven konden hun winst zo met 88 procent terugdringen. Dat blijkt uit een lijst die De Tijd kon inkijken. AB InBev was één van de bedrijven dat het grootste voordeel haalde uit de regeling. Het Belgische bierbedrijf kon zo maar liefst 293 miljoen euro onbelast winst maken.

 

Europa heeft echter geoordeeld dat de regeling ongeoorloofde staatssteun betrof en dat de multinationals de kwijtgescholden belastingen alsnog moet betalen. Alles samen realiseerden de bedrijven meer dan 2 miljard euro overwinsten, goed voor een achterstallige belasting van ongeveer 700 miljoen euro.

 

De regering Michel heeft weliswaar al besloten om in beroep te gaan tegen de uitspraak van Europa, al werkt dat niet opschortend. De bedrijven van hun kant kunnen de regering dan weer in gebreke stellen, want die beloofde tien jaar lang dat de regeling veilig was.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuwe cao bij Belgische brouwerijen AB InBev

17/10/2017

Bij de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Jupille en Hoegaarden is een einde gekomen aan de onrusten, nu de vakbonden en de directie een akkoord hebben bereikt over een deel van de nieuwe cao voor de medewerkers.

Richemont verwacht forse winststijging voor eerste halfjaar

17/10/2017

Luxebedrijf Richemont, eigenaar van onder andere horlogemerk Cartier, verwacht dat de winst voor de eerste helft van het boekjaar met maar liefst 80 procent de hoogte in gaat. Ook de omzet gaat met meer dan 10 procent vooruit.

“Klantenkaarten leveren amper iets op”

17/10/2017

Klantenkaarten leveren trouwe klanten amper iets op: dat is de conclusie die Het Belang van Limburg trekt na een onderzoek bij twintig grote ketens. Die ketens zeggen dan weer dat de krant te weinig rekening houdt met persoonlijke promoties.

Safe.Shop is nieuw wereldwijd e-commercekeurmerk

16/10/2017

Met Safe.Shop is het eerste wereldwijde keurmerk voor de e-commercesector gelanceerd. Momenteel zijn er nog maar twaalf landen aangesloten, maar dat aantal moet in de toekomst flink uitgebreid worden.

Oxfam denkt aan sluiting dertig wereldwinkels

16/10/2017

Door een gebrek aan vrijwilligers moeten binnenkort waarschijnlijk een dertigtal Oxfam Wereldwinkels de deuren sluiten. De voorbije drie jaar werden er al zeven gesloten. In totaal telt de keten ongeveer 230 vestigingen.

“Vergrijzende arbeidsmarkt? Niet voor retailers!”

13/10/2017

Retail blijft een van de belangrijkste sectoren voor de tewerkstelling van jongeren, zegt SD Worx: er werken dubbel zoveel dertigers als vijftigers in de sector. De vergrijzing vormt dus niet meteen een bedreiging. 

Back to top