Belastingen van 11 grote bedrijven onder de loep bij Europese Unie

Belastingen van 11 grote bedrijven onder de loep bij Europese Unie

De Europese Unie gaat de belastingen van 11 grote bedrijven bekijken. Daarbij zal nagegaan worden of ze oneerlijke overeenkomsten hebben gesloten met bepaalde regeringen, om minder belastingen te moeten betalen.

Enkel Wal-Mart weigert uitnodiging

Bij die 11 bedrijven zijn verschillende grote namen, zoals Amazon, Facebook, McDonald's, Fiat Chrysler en Starbucks. Eerder was er al eens een poging gedaan om de bedrijven verantwoording te laten afleggen voor een speciaal comité. Toen weigerden de meeste bedrijven echter in te gaan op de uitnodiging. Nu zal er op 16 november toch een verhoor komen. Het enige bedrijf dat weigert op te dagen, is de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart.


"Ik ben tevreden dat deze keer de meeste bedrijven besloten hebben om de mogelijkheid te grijpen om hun mening te geven over de huidige ontwikkelingen in de bedrijfswereld op vlak van belastingen", zegt Alain Lamassoure, voorzitter van het comité.


Het speciale comité werd opgericht nadat er meerdere documenten naar buiten kwamen waaruit bleek dat de Luxemburgse regering honderden deals had gesloten met bedrijven, waarbij die minder belastingen moesten betalen in het land.

Tags: