Belg nieuwe baas van Internationale Cacao Organisatie

Shutterstock

De gewezen EU-ambassadeur Michel Arrion komt aan het hoofd van de ICCO, de Internationale Cacao Organisatie. De opdracht van de Belg luidt: de uitdagingen waar de sector mee kampt ‑ denk aan ontbossing en kinderarbeid ‑ aanpakken.

 

Afrika-kenner

Arrion zal de komende vijf jaar de Internationale Cacao Organisatie leiden, die in 1973 werd opgericht om de samenwerking tussen in- en uitvoerende cacaolanden te versterken. Daartoe verzamelt, verwerkt en publiceert de organisatie statistieken en informatie over de cacaomarkt. Dat gebeurt in samenwerking met de industrie en ngo's. Bedoeling: de cacaomarkt duurzamer en transparanter maken, met onder meer een hoger inkomen voor de kleine cacaoboeren.

 

Als voormalig ambassadeur voor de Europese Unie in landen als Nigeria, Rwanda en Ivoorkust is Arrion alvast goed vertrouwd met Afrika. Hi volgt de Ivoriaan Jean Marc Anga op, die de ICCO sinds 2010 leidde en het hoofdkwartier van de organisatie vorig jaar naar zijn thuisland Ivoorkust (met name Abidjan) verhuisde. Dat land is de belangrijkste cacaoproducent ter wereld en verhoogde eerder deze week het loon van de boeren, nu de cacaoprijzen wereldwijd wat hersteld zijn.