Brits congres kiest Roeselare als voorbeeld shoppingstad

Brits congres kiest Roeselare als voorbeeld shoppingstad

Vandaag vindt in Londen een congres plaats waar een vijftigtal Britse academici het model van Roeselare bespreken als de toekomst van een winkelstad. Er is namelijk overal wifi, de stad heeft een eigen app en er is binnenkort handsfree shopping aanwezig.

Kernplan

De vijftig experts zullen Roeselare gebruiken als voorbeeld in de strijd tegen leegstand. Net als in België ondervinden de Britse steden steeds meer last van dat probleem en het congres hoopt in het Roeselaarse 'smart city'-model een oplossing te vinden.

 

Bovendien heeft Roeselare ook een kernplan waarin het zichzelf vijftig concrete doelstellingen oplegt. "Roeselare probeert niet op de trends mee te surfen, we proberen de trend te zetten", zegt burgemeester Kris Declercq. "En dat doen we door over alle beleidsdomeinen heen te denken. Een winkelstad aantrekkelijk maken, is niet louter een economisch verhaal. Het draait om innovatie, om mobiliteit, ruimtelijke ordening, enzovoort. Als stad pak je dat probleem alleen met een totaalplan aan."

 

Kenniscentrum ARhus

Het Kenniscentrum ARhus in Roeselare werd ook genomineerd als één van de beste praktijkvoorbeelden ter wereld van een stadsproject.

 

“Gemiddeld staan in de dertien Vlaamse centrumsteden 8,9% van de handelszaken in de binnenstad leeg. In Roeselare was dat begin dit jaar 8,4%. Het plan blijkt langzaam maar zeker te werken. Het beste voorbeeld daarvan is het De Munt-plein waar ook het Kenniscentrum gevestigd is. Het plein bestaat nog maar amper twee jaar, maar vandaag passeren er dagelijks zes procent meer kooplustige Vlamingen dan in de gemiddelde Belgische winkelstraat”, zegt Ward Van Gorp, projectontwikkelaar van het De Munt-plein.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Amazon bijna klaar om kassaloze Go te lanceren"

20/11/2017

Volgens sommige bronnen werft Amazon momenteel bouwmanagers en marketeers aan voor zijn Amazon Go-team. Dat wijst er mogelijk op dat de supermarkt zonder personeel nu ook echt in de startblokken staat.

Mark Thomson (Zebra): "De tools voor de toekomst zijn al voorhanden"

17/11/2017

Volgens Mark Thomson, Director of Retail Industry Solutions bij Zebra, verandert de retail in de nabije toekomst ingrijpender dan in de voorbije vijftig jaar bij elkaar opgeteld.

Qrf Beste Winkelketen van België en Qrf Webshop Awards: spanning stijgt!

16/11/2017

Op donderdag 23 november is het zover: op die avond worden de winnaars van de ‘Qrf Beste Winkelketen van België’ en ‘Qrf Webshop Awards’ bekendgemaakt tijdens de RetailDetail Night. 

Omzet 100 grootste webshops in België stijgt 13,5%

16/11/2017

De omzet van de top 100 webshops in België is van 3,7 miljard euro toegenomen naar 4,2 miljard euro, een stijging met 13,5%. Vooral voedingsmiddelen en huishoudelijke artikelen gaan vlotter over de digitale toonbank.

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout

16/11/2017

Grootwarenhuizen kunnen niet langer uitbreiden of nieuwe filialen openen in de stadsregio Turnhout. De maatregel moet de lokale handel in Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout een duwtje in de rug geven.

Topman Horeca Vlaanderen nieuwe baas Unizo

16/11/2017

Als de raad van bestuur van Unizo op 7 december het licht op groen zet, wordt Danny Van Assche de opvolger van Karel Van Eetvelt als topman bij ondernemersorganisatie. Voor de 45-jarige Van Assche zou dat een terugkeer naar de roots zijn.

Back to top