Brits congres kiest Roeselare als voorbeeld shoppingstad | RetailDetail

Brits congres kiest Roeselare als voorbeeld shoppingstad

Brits congres kiest Roeselare als voorbeeld shoppingstad

Vandaag vindt in Londen een congres plaats waar een vijftigtal Britse academici het model van Roeselare bespreken als de toekomst van een winkelstad. Er is namelijk overal wifi, de stad heeft een eigen app en er is binnenkort handsfree shopping aanwezig.

Kernplan

De vijftig experts zullen Roeselare gebruiken als voorbeeld in de strijd tegen leegstand. Net als in België ondervinden de Britse steden steeds meer last van dat probleem en het congres hoopt in het Roeselaarse 'smart city'-model een oplossing te vinden.

 

Bovendien heeft Roeselare ook een kernplan waarin het zichzelf vijftig concrete doelstellingen oplegt. "Roeselare probeert niet op de trends mee te surfen, we proberen de trend te zetten", zegt burgemeester Kris Declercq. "En dat doen we door over alle beleidsdomeinen heen te denken. Een winkelstad aantrekkelijk maken, is niet louter een economisch verhaal. Het draait om innovatie, om mobiliteit, ruimtelijke ordening, enzovoort. Als stad pak je dat probleem alleen met een totaalplan aan."

 

Kenniscentrum ARhus

Het Kenniscentrum ARhus in Roeselare werd ook genomineerd als één van de beste praktijkvoorbeelden ter wereld van een stadsproject.

 

“Gemiddeld staan in de dertien Vlaamse centrumsteden 8,9% van de handelszaken in de binnenstad leeg. In Roeselare was dat begin dit jaar 8,4%. Het plan blijkt langzaam maar zeker te werken. Het beste voorbeeld daarvan is het De Munt-plein waar ook het Kenniscentrum gevestigd is. Het plein bestaat nog maar amper twee jaar, maar vandaag passeren er dagelijks zes procent meer kooplustige Vlamingen dan in de gemiddelde Belgische winkelstraat”, zegt Ward Van Gorp, projectontwikkelaar van het De Munt-plein.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Amazon zoekt extra besparingen bij producenten

21/03/2018

Amazon wil besparen en gaat daarom producenten sneller logistieke kosten aanrekenen. Tot nu toe nam de Amerikaanse online retailer die kosten vaak op zich, maar dat blijkt niet langer rendabel.

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

21/03/2018

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Back to top