Brits congres kiest Roeselare als voorbeeld shoppingstad

Brits congres kiest Roeselare als voorbeeld shoppingstad

Vandaag vindt in Londen een congres plaats waar een vijftigtal Britse academici het model van Roeselare bespreken als de toekomst van een winkelstad. Er is namelijk overal wifi, de stad heeft een eigen app en er is binnenkort handsfree shopping aanwezig.

Kernplan

De vijftig experts zullen Roeselare gebruiken als voorbeeld in de strijd tegen leegstand. Net als in België ondervinden de Britse steden steeds meer last van dat probleem en het congres hoopt in het Roeselaarse 'smart city'-model een oplossing te vinden.

 

Bovendien heeft Roeselare ook een kernplan waarin het zichzelf vijftig concrete doelstellingen oplegt. "Roeselare probeert niet op de trends mee te surfen, we proberen de trend te zetten", zegt burgemeester Kris Declercq. "En dat doen we door over alle beleidsdomeinen heen te denken. Een winkelstad aantrekkelijk maken, is niet louter een economisch verhaal. Het draait om innovatie, om mobiliteit, ruimtelijke ordening, enzovoort. Als stad pak je dat probleem alleen met een totaalplan aan."

 

Kenniscentrum ARhus

Het Kenniscentrum ARhus in Roeselare werd ook genomineerd als één van de beste praktijkvoorbeelden ter wereld van een stadsproject.

 

“Gemiddeld staan in de dertien Vlaamse centrumsteden 8,9% van de handelszaken in de binnenstad leeg. In Roeselare was dat begin dit jaar 8,4%. Het plan blijkt langzaam maar zeker te werken. Het beste voorbeeld daarvan is het De Munt-plein waar ook het Kenniscentrum gevestigd is. Het plein bestaat nog maar amper twee jaar, maar vandaag passeren er dagelijks zes procent meer kooplustige Vlamingen dan in de gemiddelde Belgische winkelstraat”, zegt Ward Van Gorp, projectontwikkelaar van het De Munt-plein.