Delhaize haalt consumentenvertrouwen onderuit

Delhaize haalt consumentenvertrouwen onderuit

De aankondiging van een grootschalige reorganisatie bij Delhaize heeft de Belgische consument doen schrikken. Zijn vertrouwen in de economie is in juli teruggevallen tot het niveau van september 2013.

Barometer valt terug tot peil september 2013

De consumentenbarometer van de Nationale Bank van België gaat zo al twee maanden naeen achteruit. In juni zakte hij van -6 naar -7, in juli schoof hij verder door naar -10: de slechtste score sinds september 2013. De consumenten hadden het vooral moeilijk met de vooruitzichten voor de Belgische economie en met de prognoses voor de werkloosheid.

 

Volgens de Nationale Bank was dat “mogelijk het gevolg van de aangekondigde herstructureringen en ontslagen in de grootdistributie.” Half juni maakte Delhaize immers bekend veertien supermarkten te willen sluiten, waardoor 2.500 banen op de tocht staan.

 

Opmerkelijk is trouwens dat de consumenten hiervan geen negatieve impact verwachten op hun spaarvermogen of hun persoonlijke financiële situatie. Beide zaken zagen ze de komende twaalf maanden namelijk nog verbeteren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Blind naar de supermarkt: AH en Carrefour werken aan toegankelijkheid

23/01/2018

Een supermarkt is een doolhof als je slecht ziet. Albert Heijn neemt daarom deel aan een ‘hackathon’ om boodschappen doen voor blinde of slechtziende shoppers toegankelijker te maken, terwijl bij Carrefour in Mons medewerkers zijn opgeleid om te helpen.

Analyse: Bompard maakt slechts een beetje komaf met taboes bij Carrefour

23/01/2018

Carrefour-CEO Alexandre Bompard wond er geen doekjes om tijdens de presentatie van zijn transformatieplan: de groep staat voor een culturele omwenteling. Daarbij moeten alle taboes van tafel. Echte verrassingen blijven echter uit en over België is er voorlopig geen nieuws…

Dochterbedrijf Alibaba op weg naar België

23/01/2018

Het Chinese Alibaba bekijkt de mogelijkheid om een filiaal van dochterbedrijf Ant Financial te openen in Brussel. Dat bedrijf is gespecialiseerd in financiële producten, zoals Alipay. Een definitieve beslissing over het filiaal is er nog niet genomen.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zes Limburgse gemeenten willen handelskern versterken

22/01/2018

De Limburgse gemeenten Beringen, Bilzen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren lanceren een nieuw plan dat de handelskern in die gemeenten moet versterken Lokale handelaars zullen zelf kunnen meedenken rond de nieuwe strategie.

Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

Back to top