Delhaize haalt consumentenvertrouwen onderuit

Delhaize haalt consumentenvertrouwen onderuit

De aankondiging van een grootschalige reorganisatie bij Delhaize heeft de Belgische consument doen schrikken. Zijn vertrouwen in de economie is in juli teruggevallen tot het niveau van september 2013.

Barometer valt terug tot peil september 2013

De consumentenbarometer van de Nationale Bank van België gaat zo al twee maanden naeen achteruit. In juni zakte hij van -6 naar -7, in juli schoof hij verder door naar -10: de slechtste score sinds september 2013. De consumenten hadden het vooral moeilijk met de vooruitzichten voor de Belgische economie en met de prognoses voor de werkloosheid.

 

Volgens de Nationale Bank was dat “mogelijk het gevolg van de aangekondigde herstructureringen en ontslagen in de grootdistributie.” Half juni maakte Delhaize immers bekend veertien supermarkten te willen sluiten, waardoor 2.500 banen op de tocht staan.

 

Opmerkelijk is trouwens dat de consumenten hiervan geen negatieve impact verwachten op hun spaarvermogen of hun persoonlijke financiële situatie. Beide zaken zagen ze de komende twaalf maanden namelijk nog verbeteren.

Tags: