Delhaize nam zelf initiatief tot gesprekken met Ahold | RetailDetail

Delhaize nam zelf initiatief tot gesprekken met Ahold

Delhaize nam zelf initiatief tot gesprekken met Ahold

Supermarktketen Delhaize zou zelf de stap gezet hebben om gesprekken rond een fusie aan te knopen met Ahold. Dat deed ze omwille van steeds groter wordende concurrentie met discountketens Aldi en Lidl. Ook kwam er steeds meer druk op de marges.

Fusie tussen gelijken

Delhaize zou bij een fusie online een grote sprong voorwaarts kunnen maken: de keten heeft wel een eigen online supermarkt, maar Ahold staat op dat vlak veel verder - zeker sinds de overname van bol.com.

 

CEO Frans Muller van Delhaize wilde zo snel mogelijk de gesprekken met Ahold aanknopen, omdat beide bedrijven momenteel nog min of meer als gelijkwaardig kunnen worden beschouwd. "Een of twee jaar wachten en ondertussen tegenvallende resultaten boeken zou de onderhandelingspositie van de Belgen immers ondermijnen", schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf.

 

Een fusie zou voor beide bedrijven ook een betere optie zijn dan een overname. Ahold moet dan immers geen groot bedrag betalen aan de aandeelhouders van Delhaize, terwijl de vakbonden van Delhaize een fusie sneller zullen aanvaarden dan een overname.

 

Momenteel wordt er overigens nog altijd ontkend dat er daadwerkelijk gesprekken zijn rond een fusie. Er wordt enkel gesproken over 'verkennende gesprekken' tussen beide partijen. In 2007 en in 2012 waren er ook al fusiepogingen tussen de twee ketens, maar die draaiden op niets uit.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.