EK met Rode Duivels zorgt voor enorme omzetboost | RetailDetail

EK met Rode Duivels zorgt voor enorme omzetboost

EK met Rode Duivels zorgt voor enorme omzetboost

De horeca en de supermarkten doen tijdens grote tornooien gouden zaken, zo lang de Rode Duivels het goed doen. De kwalificatie voor het EK 2016 is dan ook een mooie opportuniteit voor veel handelaars.

Productie bier kan niet volgen

Zo stelde Carrefour in het jaarrapport van 2014 dat de verkoop tijdens het WK in België met 3,9% was gestegen, volgens de keten grotendeels dankzij acties die verbonden waren aan het WK voetbal. De groei in België was dan ook meer dan dubbel zo groot als de wereldwijde groei van Carrefour.

 

"In Nederland gaan onderzoekers ervan uit dat supermarkten 10 miljoen euro extra omzet draaien per wedstrijd. Op wat dat cijfer gebaseerd is, weet ik niet", zegt Jos Verschueren, directeur sportmanagement aan de VUB, tegenover Sporza. "Maar als ik de denkoefening maak, zou dat bedrag hoger kunnen liggen. Stel dat elke Belg 1 euro extra uitgeeft, dan zit je snel aan 11 miljoen euro. En 1 euro lijkt me eerder weinig."

 

Ook de horeca boert tijdens die piekmomenten heel sterk: volgens Verscheuren geven consumenten dan meer uit dan ze gewend zijn en merken ze pas later dat ze hun uitgaveplafond hebben overschreden. Dat gaat zover dat zelfs de bierbrouwers in ons land in de problemen zouden kunnen komen. "Uit goede bron weten we dat als België op het WK nog één ronde verder geraakt was, voorbij Argentinië, dan zou ons land zonder Jupiler hebben gezeten. De productie zou dan niet hebben kunnen volgen." Bij AB InBev wordt dat laatste evenwel ontkend.

 

Er is wel een keerzijde...

Gemiddeld zou de Belg 12 euro uit aan supportersartikelen, goed voor een bedrag van 132 miljoen euro. In andere landen ligt dat gemiddelde wel een stuk hoger, maar dat is deels te verklaren door de enorme hoeveelheid gadgets die bedrijven tijdens grote tornooien uitdelen. Als die uitgaven voor gratis gadgets worden bijgeteld, stijgt het gemiddelde bedrag per persoon eerder naar zowat 20 euro.

 

Sportmarketeer Wim Lagae van de KU Leuven voegt wel de bedenking toe dat consumenten misschien wel meer uitgeven aan de Rode Duivels, maar dat geld dan besparen op andere uitgaven: zo kan het bijvoorbeeld dat mensen in de aanloop naar het EK de aankoop van een vaatwasmachine uitstellen en dat geld gebruiken om een nieuwe tv te kopen. Cafés worden dan misschien druk bezocht, maar restaurants en bioscopen veel minder", aldus Lagae aan Sporza.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.