Elektronisch afronden nu ook mogelijk | RetailDetail

Elektronisch afronden nu ook mogelijk

Elektronisch afronden nu ook mogelijk

De ministerraad heeft besloten dat handelaars voortaan ook bij elektronische betalingen mogen afronden op 5 cent. Voorheen was dat enkel mogelijk bij contante betalingen, maar dat vonden handelaars onhandig.

Lagere administratieve kost

Zowel de grote winkelketens als zelfstandige handelaars hadden al laten verstaan dat ze geen investeringen zouden doen om af te ronden, zolang het maar mogelijk was bij één type betalingen. Ze moeten daar immers hun kassasysteem voor aanpassen. De handelaars zagen het bovendien niet zitten om steeds op voorhand aan de klant te vragen of hij met contant geld of met de bankkaart ging betalen, zodat ze konden bepalen of een eindbedrag al dan niet afgerond moest worden.

 

De regering verwacht dat het systeem nu echter beter ingeburgerd zal geraken. "Deze maatregel sluit perfect aan bij de fiscale aftrek voor digitale investeringen, die handelaars moet overtuigen om te investeren in elektronische betaalsystemen. Het is dus het moment om te investeren in het aanpassen of het installeren van elektronische betaalsystemen", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt aan De Tijd.


Handelaars zullen volgens de minister ook geld besparen door een verminderd gebruik van 1 en 2 eurocentjes. Die administratieve kost wordt jaarlijks op 44 miljard euro geschat.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.

"Krantenwinkels moeten uitbreiden om te overleven"

15/05/2018

Vier op de tien krantenwinkels zijn verlieslatend. Krantenwinkels moeten diversifiëren en hun assortiment uitbreiden, zegt Luc Ardies van Unizo. De zelfstandigenorganisatie start dan ook een experiment in die zin.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.