Elektronisch afronden nu ook mogelijk

Elektronisch afronden nu ook mogelijk

De ministerraad heeft besloten dat handelaars voortaan ook bij elektronische betalingen mogen afronden op 5 cent. Voorheen was dat enkel mogelijk bij contante betalingen, maar dat vonden handelaars onhandig.

Lagere administratieve kost

Zowel de grote winkelketens als zelfstandige handelaars hadden al laten verstaan dat ze geen investeringen zouden doen om af te ronden, zolang het maar mogelijk was bij één type betalingen. Ze moeten daar immers hun kassasysteem voor aanpassen. De handelaars zagen het bovendien niet zitten om steeds op voorhand aan de klant te vragen of hij met contant geld of met de bankkaart ging betalen, zodat ze konden bepalen of een eindbedrag al dan niet afgerond moest worden.

 

De regering verwacht dat het systeem nu echter beter ingeburgerd zal geraken. "Deze maatregel sluit perfect aan bij de fiscale aftrek voor digitale investeringen, die handelaars moet overtuigen om te investeren in elektronische betaalsystemen. Het is dus het moment om te investeren in het aanpassen of het installeren van elektronische betaalsystemen", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt aan De Tijd.


Handelaars zullen volgens de minister ook geld besparen door een verminderd gebruik van 1 en 2 eurocentjes. Die administratieve kost wordt jaarlijks op 44 miljard euro geschat.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


De pioniersrol van merchandisingketen Shop For Geek

11/12/2017

Een mok van Game of Thrones, een paraplu van Harry Potter, een T-shirt van Assassin’s Creed? Die vind je bij Shop For Geek, de eerste Belgische winkelketen voor merchandisingartikelen. De franchiseformule opende al tien winkels en heeft ambitie. 

Stockpots heeft al meer dan 100 opslagplaatsen in de aanbieding

11/12/2017

Enkele maanden na de lancering hebben al meer dan 100 warenhuizen zich aangesloten bij Stockspots, het online platform waar bedrijven op een eenvoudige manier tijdelijk ruimte kunnen huren.

Vijf nieuwe winkels voor A12 Shopping

08/12/2017

In het winkelgebied A12 Shopping, langs de Boomsesteenweg in Schelle, openen de komende weken vijf nieuwe winkels. Ze vervoegen er onder andere Decathlon, dat al langer aanwezig is op het winkelgebied.

Belg interim-topman bij speelgoedketen Intertoys

07/12/2017

Stefaan Vansteenkiste is de nieuwe topman bij speelgoedketen Intertoys. Die aanstelling gebeurt in het kader van de overname van Intertoys door Alteri eerder deze week. Vansteenkiste zal het bedrijf nu leiden tot er een permanente CEO is gevonden. 

Hema maakt eindelijk weer winst

07/12/2017

Hema weet weer wat winst is: nadat het de voorbije kwartalen het nettoverlies al had kunnen drukken, is de Nederlandse keten er in het derde kwartaal in geslaagd om voor het eerst sinds lang een nettowinst op te tekenen.

Winkeldiefstallen pieken na zonsondergang

07/12/2017

Tijdens de ‘donkere’ maanden november tot maart ligt het aantal winkeldiefstallen bij valavond gemiddeld 13% hoger dan in de maanden waarin het zomeruur nog geldt. Handelaars vragen dan ook meer politie in de winkelstraat en een snelle invoering van de ‘winkeldiefstalboete’ naar Nederlands voorbeeld.

Back to top