Elektronisch afronden nu ook mogelijk

Elektronisch afronden nu ook mogelijk

De ministerraad heeft besloten dat handelaars voortaan ook bij elektronische betalingen mogen afronden op 5 cent. Voorheen was dat enkel mogelijk bij contante betalingen, maar dat vonden handelaars onhandig.

Lagere administratieve kost

Zowel de grote winkelketens als zelfstandige handelaars hadden al laten verstaan dat ze geen investeringen zouden doen om af te ronden, zolang het maar mogelijk was bij één type betalingen. Ze moeten daar immers hun kassasysteem voor aanpassen. De handelaars zagen het bovendien niet zitten om steeds op voorhand aan de klant te vragen of hij met contant geld of met de bankkaart ging betalen, zodat ze konden bepalen of een eindbedrag al dan niet afgerond moest worden.

 

De regering verwacht dat het systeem nu echter beter ingeburgerd zal geraken. "Deze maatregel sluit perfect aan bij de fiscale aftrek voor digitale investeringen, die handelaars moet overtuigen om te investeren in elektronische betaalsystemen. Het is dus het moment om te investeren in het aanpassen of het installeren van elektronische betaalsystemen", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt aan De Tijd.


Handelaars zullen volgens de minister ook geld besparen door een verminderd gebruik van 1 en 2 eurocentjes. Die administratieve kost wordt jaarlijks op 44 miljard euro geschat.

Tags: