HAL brengt kwart Grandvision naar de beurs

HAL brengt kwart Grandvision naar de beurs

De Nederlandse holding HAL gaat een vijfde tot een kwart van de Grandvision-aandelen naar de Amsterdamse beurs brengen. Dat zal gebeuren "in de loop van 2015". Grandvision is het optiekconcern waartoe brillenketen Pearle behoort.

4,76 miljard euro waard

In augustus zei HAL nog dat die beursgang "op zijn vroegst eind november 2014 zijn beslag zou kunnen krijgen". Nu zegt de Nederlandse holding dat de voorbereidende fase vrijwel afgerond is: "Wij verwachten nu dat, onder meer afhankelijk van marktomstandigheden, deze beursgang in 2015 plaats zou kunnen vinden".

 

Met zo'n 5.000 winkels in 41 landen is Grandvision een van de grootste optiekketens ter wereld. Bij ons is de groep op de markt met brillenketen Pearle, met 200 vestigingen de onbetwiste marktleider en twee keer zo groot als 'challenger' Hans Anders (ook al uit Nederland). KBC Securities raamt de waarde van Grandvision op zo'n 4,76 miljard euro.

 

Flinke groeispurt

In de eerste negen maanden van dit jaar steeg de omzet van de optiekdivisie van HAL (met ook nog de kleinere keten Safilo) met 6,2% tot 2,14 miljard euro, zo laat de groep weten in een trading update. In het derde kwartaal groeide de verkoop zelfs met 8,1%. De operationele winst klokte af op 265 miljoen euro (+18,8%).

 

De beursgenoteerde holding HAL is grotendeels in handen van de familie Van der Vorm, met een geschat vermogen van 6,2 miljard euro (+21,6%) de op een na rijkste familie van Nederland, na de Brenninkmeijers van kledingketen C&A.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

LensGroup neemt twee Duitse webwinkels over

18/01/2018

Het Belgische LensGroup, moederbedrijf van online lenzenverkoper LensOnline, heeft twee Duitse webwinkels overgenomen. Het betreedt zo voor de eerste keer de Duitse markt, het vijfde Europese land voor de groep.

Wint jouw bedrijf de bpost Omnichannel Award 2018?

18/01/2018

Welke retailer volgt in 2018 Juttu op als winnaar van de bpost Omnichannel Award? Kandidaten kunnen zich nu aanmelden. De award wordt uitgereikt tijdens het Omnichannel Congress op 1 maart.

"Vijfde van alle aankopen wordt gedaan via digitale spraakassistenten”

17/01/2018

Kopen via spraakassistenten zoals Siri of Amazon Alexa wordt heel groot, meent Capgemini. Al 35% van de consumenten zou aan zogeheten ‘conversational commerce’ doen: kopen of bestellen via zo’n digitale spraakassistent.

Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

Wibra weet weer wat winst is

17/01/2018

Budgetketen Wibra heeft in 2016 opnieuw winst weten te maken, nadat het de voorbije jaren vooral verliezen had moeten slikken. De omzet blijft wel in dalende lijn en voorlopig lijkt het er niet op dat die trend gaat keren.

Back to top