HAL brengt kwart Grandvision naar de beurs

HAL brengt kwart Grandvision naar de beurs

De Nederlandse holding HAL gaat een vijfde tot een kwart van de Grandvision-aandelen naar de Amsterdamse beurs brengen. Dat zal gebeuren "in de loop van 2015". Grandvision is het optiekconcern waartoe brillenketen Pearle behoort.

4,76 miljard euro waard

In augustus zei HAL nog dat die beursgang "op zijn vroegst eind november 2014 zijn beslag zou kunnen krijgen". Nu zegt de Nederlandse holding dat de voorbereidende fase vrijwel afgerond is: "Wij verwachten nu dat, onder meer afhankelijk van marktomstandigheden, deze beursgang in 2015 plaats zou kunnen vinden".

 

Met zo'n 5.000 winkels in 41 landen is Grandvision een van de grootste optiekketens ter wereld. Bij ons is de groep op de markt met brillenketen Pearle, met 200 vestigingen de onbetwiste marktleider en twee keer zo groot als 'challenger' Hans Anders (ook al uit Nederland). KBC Securities raamt de waarde van Grandvision op zo'n 4,76 miljard euro.

 

Flinke groeispurt

In de eerste negen maanden van dit jaar steeg de omzet van de optiekdivisie van HAL (met ook nog de kleinere keten Safilo) met 6,2% tot 2,14 miljard euro, zo laat de groep weten in een trading update. In het derde kwartaal groeide de verkoop zelfs met 8,1%. De operationele winst klokte af op 265 miljoen euro (+18,8%).

 

De beursgenoteerde holding HAL is grotendeels in handen van de familie Van der Vorm, met een geschat vermogen van 6,2 miljard euro (+21,6%) de op een na rijkste familie van Nederland, na de Brenninkmeijers van kledingketen C&A.

Tags: