Hema wil winkels aan franchisenemers verpatsen

Foto: ingehogenbijl / Shutterstock.com

Marcel Boekhoorn, de nieuwe eigenaar van Hema, wil een deel van de vestigingen in Nederland verkopen aan de franchisenemers die ze nu uitbaten. Ook de tompouce-bakkerijen van de keten wil Boekhoorn kwijt.

 

Winkels en bakkerijen in de etalage

Hema wil op korte termijn een deel van de Nederlandse winkels verkopen aan franchisenemers van de warenhuisketen. Dat moet nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn financiële slagkracht geven om de uitbreiding van Hema in het buitenland verder te zetten en zelfs te versnellen, vertellen anonieme bronnen uit de financiële sector aan het Financieele Dagblad.

 

Een andere manier om meer geld in het laatje te krijgen, ziet Boekhoorn in de verkoop van de eigen bakkerij-afdeling van Hema. Verschillende soorten gebak worden bij Hema nog binnenshuis gemaakt, waaronder de bekende roze tompouce van de keten. De eigen bakkerijen zijn op dit moment nog op zeven locaties in Nederland te vinden, maar daar wil de eigenaar nu vanaf. Er zouden in de bakkerijen zo’n 350 mensen werken.

 

Plooien gladstrijken bij de franchisenemers

Vooral de verkoop aan de zelfstandige ondernemers is verrassend, gezien de gespannen relaties die een hele tijdl heersten tussen de franchisenemers en voormalige eigenaar Lion Capital. De spanningen, die vooral over de toewijzing van de online opbrengsten gingen, liepen zelfs zo hoog op dat het moederbedrijf deze zomer liefst 24 franchisenemers uit de onderneming zette. De geviseerde ondernemers waren niet toevallig ook de bestuursleden van de franchisevereniging, die eerder twee rechtszaken aanspande tegen Hema.

 

Van bij zijn aantreden is Boekhoorn bij de franchisenemers de plooien echter aan het gladstrijken. Ook het conflict rond de webshop zou ondertussen eindelijk zijn opgelost. De nieuwe eigenaar maakte al wel schoon schip binnen de eigen directie: vier van de acht directieleden worden de laan uitgestuurd.