Hutchison Whampoa valt Britse telecommarkt aan

Hutchison Whampoa valt Britse telecommarkt aan

Hutchison Whampoa, de groep achter onder meer Kruidvat, wil de Britse mobiele telecomonderneming O2 overnemen van het Spaanse Telefónica. Het heeft er zo'n 13 miljard euro voor veil om de grootste Britse mobiele telecomondernemer te worden.

Hutchison plant machtsgreep

In een eerste fase is kandidaat-overnemer Hutchison bereid om 9,25 miljard pond (zowat 11,8 miljard euro) voor O2 op tafel te leggen, later kan daar nog 1 miljard pond (circa 1,3 miljard euro) bijkomen. Telefónica, dat O2 in 2006 opkocht, wil met de opbrengst zijn schuldenlast verminderen.

 

Het Aziatische concern wil O2 samenvoegen met zijn eigen Britse dochterbedrijf Three. Samen zouden ze de grootste mobiele telefoonoperator in het Verenigd Koninkrijk vormen met 31 miljoen klanten, waarvan er 22 miljoen worden aangebracht door O2. De bedoeling is de fusie tegen midden 2016 rond te hebben.

 

Three staat bekend om zijn lage prijzen. De vrees bestaat echter dat de nieuwe combinatie een dergelijke marktpositie krijgt dat het zijn tarieven kan optrekken. Het is dan ook nog verre van zeker dat de concurrentieautoriteiten hun goedkeuring zullen geven.

 

Ook BT speelt mee in consolidatie

De greep van Hutchison Whampoa op O2 is overigens niet de enige beweging op de Britse markt: sinds midden december praat BT over de overname van EE, dat momenteel nog marktleider is in de mobiele telecommunicatie. Het concern wil er 12,5 miljard pond (16,7 miljard euro) voor neertellen. EE behoort toe aan Deutsche Telekom en Orange.

 

Maar ook elders beweegt er wat: Hutchison zou meer plannen hebben dan alleen een meesterzet op de Britse markt. Zo is er ook sprake van belangstelling van het Aziatische concern voor expansie op de Italiaanse markt. Hutchison is een gigantisch conglomeraat, dat ook gekend is als eigenaar van de retailmerken Kruidvat, ICI Paris XL en The Perfume Shop. Sterke man achter de bedrijvengroep is Li Ka-shing.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Colruyt Group: omzet stijgt, winst daalt

12/12/2017

De toegenomen promotiedruk op de Belgische foodretailmarkt weegt op de resultaten van Colruyt Group, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. Met de concurrentiepositie van de retailer is niets mis, maar de marges krimpen.

De toekomst van het winkelen: waar iedereen retailer is

12/12/2017

Waarom gingen Mexx en vele anderen ten onder, wat bezielt Amazon en kunnen kleine handelaars morgen nog overleven? RetailDetails eigen Jorg Snoeck en Pauline Neerman leggen het uit in hun eerste boek The Future of Shopping: Waar iedereen retailer is.

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden

12/12/2017

Fietsenketen Fiets! heeft een nieuwe CEO, die de keten terug op het juiste spoor moet zetten na een moeilijk jaar waarin oprichter Hendrik Winkelmans meer naar de achtergrond verdween.

De pioniersrol van merchandisingketen Shop For Geek

11/12/2017

Een mok van Game of Thrones, een paraplu van Harry Potter, een T-shirt van Assassin’s Creed? Die vind je bij Shop For Geek, de eerste Belgische winkelketen voor merchandisingartikelen. De franchiseformule opende al tien winkels en heeft ambitie. 

Stockpots heeft al meer dan 100 opslagplaatsen in de aanbieding

11/12/2017

Enkele maanden na de lancering hebben al meer dan 100 warenhuizen zich aangesloten bij Stockspots, het online platform waar bedrijven op een eenvoudige manier tijdelijk ruimte kunnen huren.

Back to top