Hutchison Whampoa valt Britse telecommarkt aan

Hutchison Whampoa valt Britse telecommarkt aan

Hutchison Whampoa, de groep achter onder meer Kruidvat, wil de Britse mobiele telecomonderneming O2 overnemen van het Spaanse Telefónica. Het heeft er zo'n 13 miljard euro voor veil om de grootste Britse mobiele telecomondernemer te worden.

Hutchison plant machtsgreep

In een eerste fase is kandidaat-overnemer Hutchison bereid om 9,25 miljard pond (zowat 11,8 miljard euro) voor O2 op tafel te leggen, later kan daar nog 1 miljard pond (circa 1,3 miljard euro) bijkomen. Telefónica, dat O2 in 2006 opkocht, wil met de opbrengst zijn schuldenlast verminderen.

 

Het Aziatische concern wil O2 samenvoegen met zijn eigen Britse dochterbedrijf Three. Samen zouden ze de grootste mobiele telefoonoperator in het Verenigd Koninkrijk vormen met 31 miljoen klanten, waarvan er 22 miljoen worden aangebracht door O2. De bedoeling is de fusie tegen midden 2016 rond te hebben.

 

Three staat bekend om zijn lage prijzen. De vrees bestaat echter dat de nieuwe combinatie een dergelijke marktpositie krijgt dat het zijn tarieven kan optrekken. Het is dan ook nog verre van zeker dat de concurrentieautoriteiten hun goedkeuring zullen geven.

 

Ook BT speelt mee in consolidatie

De greep van Hutchison Whampoa op O2 is overigens niet de enige beweging op de Britse markt: sinds midden december praat BT over de overname van EE, dat momenteel nog marktleider is in de mobiele telecommunicatie. Het concern wil er 12,5 miljard pond (16,7 miljard euro) voor neertellen. EE behoort toe aan Deutsche Telekom en Orange.

 

Maar ook elders beweegt er wat: Hutchison zou meer plannen hebben dan alleen een meesterzet op de Britse markt. Zo is er ook sprake van belangstelling van het Aziatische concern voor expansie op de Italiaanse markt. Hutchison is een gigantisch conglomeraat, dat ook gekend is als eigenaar van de retailmerken Kruidvat, ICI Paris XL en The Perfume Shop. Sterke man achter de bedrijvengroep is Li Ka-shing.

Tags: