Jonge ondernemers nemen intrek op Antwerpse Abdijstraat

Jonge ondernemers nemen intrek op Antwerpse Abdijstraat

De Abdijstraat in Antwerpen is de voorbije jaren flink van gezicht veranderd: de oude traditiezaken verdwijnen er meer en meer uit het straatbeeld en worden vaak vervangen door ondernemers van Turkse of Marokkaanse origine.

Jonger publiek aantrekken

“De autochtone bevolking op het Kiel werd geleidelijk aan vervangen door allochtone inwijkelingen”, zegt optieker Karl Van Bael, die zijn zaak al 35 jaar runt, aan de Gazet van Antwerpen. “Dat weerspiegelt zich ook in de zaken in de buurt. Persoonlijk heb ik er niet echt een probleem mee, want ook mensen van andere origine hebben een bril nodig.” Voor andere zaakvoerders is het veranderde straatbeeld wel een probleem: zo is een slager heel wat van zijn klanten verloren, omdat hij geen halalvlees aanbiedt.

 

De plek van de traditiezaken wordt ingenomen door pitazaken en internetwinkels, maar ook door meer stijlvolle kledingwinkels of eethuisjes. Zo opende onder andere het voorbije weekend de Gala Store, een initiatief van vier jonge ondernemers waar uitsluitend galakledij voor vrouwen wordt verkocht. De initiatiefnemers hopen zelf om zo opnieuw een jonger publiek te trekken naar de Abdijstraat. “De laatste jaren zijn hier heel wat grote winkelketens vertrokken, maar wij hopen andere unieke zaken te overtuigen om de straat opnieuw een kans te geven”, aldus de woordvoerder van Gala Store.