Koning Aap zwaait nu met Duitse vlag

Koning Aap zwaait nu met Duitse vlag

De Duitse groep REWE neemt de Europese reisactiviteiten van het Zwitserse Kuoni over. Het gaat onder meer over de reisorganisaties Koning Aap, Shoestring en YourWay2Go, die gespecialiseerd zijn in avontuurlijke reizen.

Kuoni stopt als touroperator

De transactie komt niet als een verrassing: Kuoni liet immers begin dit jaar al weten te willen stoppen als touroperator en uitbater van reisagentschappen. Het Zwitserse concern wil zich concentreren op zijn activiteiten als dienstverlener aan de reisindustrie.

 

DER Touristik, de toeristische tak van het REWE-concern, is de nieuwe eigenaar van de reisorganisaties van Kuoni in de Benelux, Groot-Brittannië, Scandinavië en Zwitserland, de Scandinavische luchtvaartmaatschappij Novair en het familie- en sportverblijf Las Playitas op Fuerteventura. De 2.350 betrokken werknemers verhuizen mee. Kuoni boekt op de verkoop aan REWE een verlies van zowat 180 miljoen Zwitserse frank of omgerekend 172 miljoen euro.

 

De transactie moet nog wel goedgekeurd worden door de Zwitserse en Europese mededingingsautoriteiten. Verwacht wordt dat alles in het derde kwartaal van 2015 afgerond kan worden.

 

REWE bedient nu 7,7 miljoen passagiers

Na de afronding van de transactie zal de omzet van DER Touristik stijgen van vijf tot zeven miljard euro. De Duitsers verwachten dat de acquisitie hen een grotere aankoopkracht en dus schaalvoordelen zal geven. Het aantal reizigers dat het bedrijf bedient, stijgt tot 7,7 miljoen.

 

REWE mag de merknaam Kuoni gebruiken in Zwitserland en Groot-Brittannië, maar de Zwitserse groep blijft er wel eigenaar van. De andere merken worden volledig eigendom van REWE. Kuoni kijkt nu uit naar een kandidaat-koper voor de reisactiviteiten in India, China en Hongkong.

Tags: