Lage prijs chrysanten doet telers stoppen

Lage prijs chrysanten doet telers stoppen
Aldi

Tegen het eind van de maand oktober zijn chrysanten traditioneel erg in trek. De erg scherpe aanbiedingen waarmee tuincentra en supermarkten momenteel uitpakken, brengen sommige telers echter in de problemen.

 

Afspraken met telers

Bij Aldi zijn de chrysanten deze week in de aanbieding (foto) voor 1,99 euro, Floralux verkoopt ze zelfs aan 1,75 euro. Ook andere tuincentra en supermarkten pakken uit met uiterst scherpe prijzen. Ze kunnen de prijzen laag houden omdat ze grote aantallen afnemen en met de kwekers op voorhand afspraken maken. Die zijn daardoor verzekerd dat de bloemen ook daadwerkelijk verkocht zijn.

 

Een aantal kwekers komt door de extreem lage prijzen in de problemen, omdat er niet veel meer verdiend kan worden aan de bloemen. "Wij zijn al 29 jaar bezig en in die periode is de prijs altijd hetzelfde gebleven", zegt kweker Dirk Talpe aan VRT. Hij wijst erop dat de transportkosten intussen wel fel zijn gestegen, en bovendien is er de kilometerheffing bijgekomen. “Het probleem is dat we dat niet kunnen verhalen op onze klant zelf, mede door die heel lage prijzen van die discounters." Talpe stopt na dit jaar dan ook met de teelt van chrysanten, omdat het de moeite niet meer loont.

 

Pieter Van Oost van de sierteelt- en groenfederatie nuanceert: "Het klopt dat sommige chrysantentelers stoppen, maar andere telers groeien. De prijsdruk is het resultaat van vraag en aanbod. Het is aan de teler om ondernemend genoeg te zijn om te proberen zijn product op een correcte manier in de markt te zetten."