Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden

Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden

Het leven is in januari goedkoper geworden in alle 19 eurolanden, zo meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. De inflatie zakte vorige maand met 1,6%, op jaarbasis was dat 0,6%: meteen het laagste percentage sinds juli 2009.

Tweede maand op rij

Het is voor de eurozone meteen de tweede daling op jaarbasis in evenveel maanden, want in december zakte de inflatie ook al met -0,2%. De prijsdalingen waren het sterkst in Griekenland (-2,8%), gevolgd door Spanje (-1,5%).

 

Ons land klopt pal op het gemiddelde af (-0,6%), Nederland eindigt op -0,7% (al is dat cijfer nog voorwaardelijk). Binnen de eurozone werd het leven enkel in Oostenrijk en Malta duurder (respectievelijk +0,5% en +0,8%), maar op maandbasis werd het leven ook daar ruim een percent goedkoper.

 

In de hele Europese Unie kwam de inflatie vorige maand uit op -1,3% (-0,5% op jaarbasis).

 

Energieprijzen drukken inflatie onder nul

De prijsdalingen zijn vooral op rekening te schrijven van de brandstoffen: zo werd huisbrandolie liefst 26,8% goedkoper, terwijl motorbrandstoffen 15,8% in prijs daalden. Exclusief de energiekosten zou er een inflatie geweest zijn van +0,4%. Voorts ging ook de telecomfactuur omlaag, en wel met -2,5%.

 

De grootste prijsstijgingen waren er dan weer voor tabak (+2,2%), huurprijzen (+1,4%) en restaurant- en cafébezoek (+1,3%).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Beate Uhse vraagt faillissement aan

15/12/2017

Het Duitse eroticabedrijf Beate Uhse heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf had al langer problemen om in een digitale wereld de omzet op peil te houden. De winkels blijven open. 

Deze retailers pakken uit met knappe kerstcommercials

15/12/2017

Heel wat internationale retailers pakken in de aanloop naar de eindejaarsfeesten uit met ambitieuze kerstcommercials. RetailDetail selecteerde twaalf opmerkelijke reclamespots. Laat u ook een traantje van ontroering?

Unizo wil geen verbod op plastic zakjes

15/12/2017

In tegenstelling tot Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, is Unizo een verbod op plastic zakjes in de retail niet genegen. De organisatie pleit voor een systeem waarbij de klant moet betalen voor elk zakje.

Gent lanceert visienota voor handelsvestigingsbeleid

14/12/2017

Gent is naar eigen zeggen de eerste centrumstad (die in navolging van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van het Vlaams Parlement) een eigen visienota heeft opgesteld voor de toekomst van handelsvestigingen in de stad.

Alweer 10% meer online uitgaven in ons land

14/12/2017

Alle Belgen samen spendeerden de voorbije drie kwartalen liefst 7,35 miljard euro online, 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voorspelde kaap van tien miljard euro bestedingen is volgens GfK dan ook nog steeds haalbaar.

Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Back to top