Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden | RetailDetail

Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden

Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden

Het leven is in januari goedkoper geworden in alle 19 eurolanden, zo meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. De inflatie zakte vorige maand met 1,6%, op jaarbasis was dat 0,6%: meteen het laagste percentage sinds juli 2009.

Tweede maand op rij

Het is voor de eurozone meteen de tweede daling op jaarbasis in evenveel maanden, want in december zakte de inflatie ook al met -0,2%. De prijsdalingen waren het sterkst in Griekenland (-2,8%), gevolgd door Spanje (-1,5%).

 

Ons land klopt pal op het gemiddelde af (-0,6%), Nederland eindigt op -0,7% (al is dat cijfer nog voorwaardelijk). Binnen de eurozone werd het leven enkel in Oostenrijk en Malta duurder (respectievelijk +0,5% en +0,8%), maar op maandbasis werd het leven ook daar ruim een percent goedkoper.

 

In de hele Europese Unie kwam de inflatie vorige maand uit op -1,3% (-0,5% op jaarbasis).

 

Energieprijzen drukken inflatie onder nul

De prijsdalingen zijn vooral op rekening te schrijven van de brandstoffen: zo werd huisbrandolie liefst 26,8% goedkoper, terwijl motorbrandstoffen 15,8% in prijs daalden. Exclusief de energiekosten zou er een inflatie geweest zijn van +0,4%. Voorts ging ook de telecomfactuur omlaag, en wel met -2,5%.

 

De grootste prijsstijgingen waren er dan weer voor tabak (+2,2%), huurprijzen (+1,4%) en restaurant- en cafébezoek (+1,3%).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.

"Krantenwinkels moeten uitbreiden om te overleven"

15/05/2018

Vier op de tien krantenwinkels zijn verlieslatend. Krantenwinkels moeten diversifiëren en hun assortiment uitbreiden, zegt Luc Ardies van Unizo. De zelfstandigenorganisatie start dan ook een experiment in die zin.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.