Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden | RetailDetail

Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden

Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden

Het leven is in januari goedkoper geworden in alle 19 eurolanden, zo meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. De inflatie zakte vorige maand met 1,6%, op jaarbasis was dat 0,6%: meteen het laagste percentage sinds juli 2009.

Tweede maand op rij

Het is voor de eurozone meteen de tweede daling op jaarbasis in evenveel maanden, want in december zakte de inflatie ook al met -0,2%. De prijsdalingen waren het sterkst in Griekenland (-2,8%), gevolgd door Spanje (-1,5%).

 

Ons land klopt pal op het gemiddelde af (-0,6%), Nederland eindigt op -0,7% (al is dat cijfer nog voorwaardelijk). Binnen de eurozone werd het leven enkel in Oostenrijk en Malta duurder (respectievelijk +0,5% en +0,8%), maar op maandbasis werd het leven ook daar ruim een percent goedkoper.

 

In de hele Europese Unie kwam de inflatie vorige maand uit op -1,3% (-0,5% op jaarbasis).

 

Energieprijzen drukken inflatie onder nul

De prijsdalingen zijn vooral op rekening te schrijven van de brandstoffen: zo werd huisbrandolie liefst 26,8% goedkoper, terwijl motorbrandstoffen 15,8% in prijs daalden. Exclusief de energiekosten zou er een inflatie geweest zijn van +0,4%. Voorts ging ook de telecomfactuur omlaag, en wel met -2,5%.

 

De grootste prijsstijgingen waren er dan weer voor tabak (+2,2%), huurprijzen (+1,4%) en restaurant- en cafébezoek (+1,3%).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Walmart kan online groei niet aanhouden

21/02/2018

De Amerikaanse retailreus Walmart heeft in het laatste kwartaal van 2017 een teleurstellende online groei gekend. De online omzet steeg nog wel met een kwart, maar dat was een stuk minder dan verwacht.

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

21/02/2018

Als het van het Brugse Open VLD Plus afhangt, komt er een verbod op nieuwe winkeltjes die mikken op toeristen in de binnenstad. Brugge zou zo een voorbeeld nemen aan Amsterdam.

Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon

21/02/2018

De Amerikaanse retailer Albertsons heeft zijn sectorgenoot Rite Aid overgenomen, nadat die laatste eerder ook al een flink aantal winkels verkocht had aan Walgreens. De overnames zijn vooral een reactie op de opmars van Amazon en andere online spelers.

Thierry Moubax (bpost): "Het businessmodel van de retail zal ingrijpend veranderen"

21/02/2018

Omnichannel is wat anders dan de optelsom van offline en online. Zijn retailers klaar voor een realiteit waarin de meeste aankoopbeslissingen genomen worden door digitale assistenten?

Walmart denkt aan nieuwe keten in India

21/02/2018

De onderhandelingen van de Amerikaanse warenhuisketen Walmart en de Indische e-commercespeler Flipkart gaan mogelijk over meer dan enkel online retail. De kans bestaat dat er ook een fysieke keten komt.

bpost vergroot zijn netwerk aan afhaalpunten

20/02/2018

(publireportage) Gemak speelt een steeds grotere rol bij online shopping en de huidige consument weet exact wat hij wil: zelf bepalen waar en wanneer zijn aankopen geleverd worden. bpost blijft dan ook zijn netwerk aan afhaalpunten verder uitbreiden.

Back to top