Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden | RetailDetail

Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden

Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden

Het leven is in januari goedkoper geworden in alle 19 eurolanden, zo meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. De inflatie zakte vorige maand met 1,6%, op jaarbasis was dat 0,6%: meteen het laagste percentage sinds juli 2009.

Tweede maand op rij

Het is voor de eurozone meteen de tweede daling op jaarbasis in evenveel maanden, want in december zakte de inflatie ook al met -0,2%. De prijsdalingen waren het sterkst in Griekenland (-2,8%), gevolgd door Spanje (-1,5%).

 

Ons land klopt pal op het gemiddelde af (-0,6%), Nederland eindigt op -0,7% (al is dat cijfer nog voorwaardelijk). Binnen de eurozone werd het leven enkel in Oostenrijk en Malta duurder (respectievelijk +0,5% en +0,8%), maar op maandbasis werd het leven ook daar ruim een percent goedkoper.

 

In de hele Europese Unie kwam de inflatie vorige maand uit op -1,3% (-0,5% op jaarbasis).

 

Energieprijzen drukken inflatie onder nul

De prijsdalingen zijn vooral op rekening te schrijven van de brandstoffen: zo werd huisbrandolie liefst 26,8% goedkoper, terwijl motorbrandstoffen 15,8% in prijs daalden. Exclusief de energiekosten zou er een inflatie geweest zijn van +0,4%. Voorts ging ook de telecomfactuur omlaag, en wel met -2,5%.

 

De grootste prijsstijgingen waren er dan weer voor tabak (+2,2%), huurprijzen (+1,4%) en restaurant- en cafébezoek (+1,3%).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.