Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden

Leven is in januari goedkoper geworden in de eurolanden

Het leven is in januari goedkoper geworden in alle 19 eurolanden, zo meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. De inflatie zakte vorige maand met 1,6%, op jaarbasis was dat 0,6%: meteen het laagste percentage sinds juli 2009.

Tweede maand op rij

Het is voor de eurozone meteen de tweede daling op jaarbasis in evenveel maanden, want in december zakte de inflatie ook al met -0,2%. De prijsdalingen waren het sterkst in Griekenland (-2,8%), gevolgd door Spanje (-1,5%).

 

Ons land klopt pal op het gemiddelde af (-0,6%), Nederland eindigt op -0,7% (al is dat cijfer nog voorwaardelijk). Binnen de eurozone werd het leven enkel in Oostenrijk en Malta duurder (respectievelijk +0,5% en +0,8%), maar op maandbasis werd het leven ook daar ruim een percent goedkoper.

 

In de hele Europese Unie kwam de inflatie vorige maand uit op -1,3% (-0,5% op jaarbasis).

 

Energieprijzen drukken inflatie onder nul

De prijsdalingen zijn vooral op rekening te schrijven van de brandstoffen: zo werd huisbrandolie liefst 26,8% goedkoper, terwijl motorbrandstoffen 15,8% in prijs daalden. Exclusief de energiekosten zou er een inflatie geweest zijn van +0,4%. Voorts ging ook de telecomfactuur omlaag, en wel met -2,5%.

 

De grootste prijsstijgingen waren er dan weer voor tabak (+2,2%), huurprijzen (+1,4%) en restaurant- en cafébezoek (+1,3%).

Tags: