Limburgers ontwikkelen 3D-geprinte brillen

Limburgers ontwikkelen 3D-geprinte brillen

Twee Limburgse bedrijven hebben een subsidie van 135.000 euro gekregen om 3D-geprinte brillen te ontwikkelen. De bedoeling is dat opticiens in de toekomst op maat gemaakte brillen kunnen aanbieden.

 

Titaniummontuur na 3D-scan

Metaalbedrijf Esma uit Maasmechelen en Special Platings uit Stein worden gescheiden door de Maas en de landsgrens, maar verenigd in een project dat de optiekwereld op zijn kop wil zetten: dankzij 3D-printing willen ze gepersonaliseerde brillen uit titanium creëren die perfect passen op het hoofd van de brildrager. De service wil klanten van opticiens tevreden stellen: eerst wordt een professionele scan van het hoofd gemaakt, waarna de bril wordt ontworpen en geprint.

 

Het voordeel van 3D-printen is volgens de initiatiefnemers dat het de precieze maten, zoals de afstand van de oren tot de neus, bewaart. Door het montuur in titanium te printen, krijgen klanten ook een zeer lichte maar toch sterke bril. 

 

Een subsidie van 135.000 euro van subsidieproject CrossRoads2, dat innovatieve kmo’s ondersteunt, moet de ontwikkeling in een stroomversnelling brengen, schrijft Made in Limburg. Toch zal het volgens Esma nog enige tijd duren vooraleer ze de service aan optiekketens kunnen presenteren.