LuxLeaks brengt nu ook enkele retailers in opspraak

LuxLeaks brengt nu ook enkele retailers in opspraak

Een nieuw lek over verregaande belastingdeals tussen de Luxemburgse fiscus en multinationals brengt nu ook een aantal retailers en FMCG-fabrikanten in opspraak.

Nog eens 35 topbedrijven 'gebrandmerkt'

Het regent nieuwe onthullingen in de LuxLeaks-affaire rond de zeer verregaande 'geheime' belastingdeals die multinationals sloten met de Luxemburgse fiscus en waarmee ze voor miljarden aan belastingen konden ontwijken in eigen land.

 

Bij de bekende topbedrijven die dit keer in opspraak komen, zitten er een aantal uit onze sector, zoals de internetgiganten eBay en Skype, Hutchison Whompoa (de holding boven bekende winkelketens als ICI Paris XL en Kruidvat), Colony Capital (de belangrijkste aandeelhouder van supermarktketen Carrefour), Black & Decker, Walt Disney en Reckitt Benckiser (bekend van o.m. Vanish, Calgon, Clearasil en Airwick).

 

Tweede salvo sinds november

Begin november had het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten al een eerste reeks namen van liefst 340 multinationals en rijke families bekendgemaakt. Toen ging het onder meer om PepsiCo, Ikea, Amazon en Procter & Gamble.

 

Na die onthullingen kreeg Luxemburg bakken kritiek over zich heen. De regelingen met de Luxemburgse fiscus mogen dan al legaal zijn, moreel worden er wel meer en meer vraagtekens bij geplaatst. Bovendien werkt het 'geheime' karakter van die deals concurrentievervalsend voor wie er geen aanspraak op kan maken.

 

De nieuwe onthullingen bewijzen alvast dat de belastingontwijking in Luxemburg op een wereldwijd ongeziene schaal gebeurt, en dat al meer dan tien jaar lang. Of dat alles ook gevolgen zal hebben voor de bedrijven in kwestie en, zo ja, welke, is vooralsnog niet duidelijk.

Tags: