LuxLeaks brengt nu ook enkele retailers in opspraak | RetailDetail

LuxLeaks brengt nu ook enkele retailers in opspraak

LuxLeaks brengt nu ook enkele retailers in opspraak

Een nieuw lek over verregaande belastingdeals tussen de Luxemburgse fiscus en multinationals brengt nu ook een aantal retailers en FMCG-fabrikanten in opspraak.

Nog eens 35 topbedrijven 'gebrandmerkt'

Het regent nieuwe onthullingen in de LuxLeaks-affaire rond de zeer verregaande 'geheime' belastingdeals die multinationals sloten met de Luxemburgse fiscus en waarmee ze voor miljarden aan belastingen konden ontwijken in eigen land.

 

Bij de bekende topbedrijven die dit keer in opspraak komen, zitten er een aantal uit onze sector, zoals de internetgiganten eBay en Skype, Hutchison Whompoa (de holding boven bekende winkelketens als ICI Paris XL en Kruidvat), Colony Capital (de belangrijkste aandeelhouder van supermarktketen Carrefour), Black & Decker, Walt Disney en Reckitt Benckiser (bekend van o.m. Vanish, Calgon, Clearasil en Airwick).

 

Tweede salvo sinds november

Begin november had het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten al een eerste reeks namen van liefst 340 multinationals en rijke families bekendgemaakt. Toen ging het onder meer om PepsiCo, Ikea, Amazon en Procter & Gamble.

 

Na die onthullingen kreeg Luxemburg bakken kritiek over zich heen. De regelingen met de Luxemburgse fiscus mogen dan al legaal zijn, moreel worden er wel meer en meer vraagtekens bij geplaatst. Bovendien werkt het 'geheime' karakter van die deals concurrentievervalsend voor wie er geen aanspraak op kan maken.

 

De nieuwe onthullingen bewijzen alvast dat de belastingontwijking in Luxemburg op een wereldwijd ongeziene schaal gebeurt, en dat al meer dan tien jaar lang. Of dat alles ook gevolgen zal hebben voor de bedrijven in kwestie en, zo ja, welke, is vooralsnog niet duidelijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

21/02/2018

Als het van het Brugse Open VLD Plus afhangt, komt er een verbod op nieuwe winkeltjes die mikken op toeristen in de binnenstad. Brugge zou zo een voorbeeld nemen aan Amsterdam.

Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon

21/02/2018

De Amerikaanse retailer Albertsons heeft zijn sectorgenoot Rite Aid overgenomen, nadat die laatste eerder ook al een flink aantal winkels verkocht aan Walgreens. De overnames zijn vooral een reactie tegen de opmars van Amazon en andere online spelers.

Thierry Moubax (bpost): "Het businessmodel van de retail zal ingrijpend veranderen"

21/02/2018

Omnichannel is wat anders dan de optelsom van offline en online. Zijn retailers klaar voor een realiteit waarin de meeste aankoopbeslissingen genomen worden door digitale assistenten?

Walmart denkt aan nieuwe keten in India

21/02/2018

De onderhandelingen van de Amerikaanse warenhuisketen Walmart en de Indische e-commercespeler Flipkart gaan mogelijk over meer dan enkel online retail. De kans bestaat dat er ook een fysieke keten komt.

bpost vergroot zijn netwerk aan afhaalpunten

20/02/2018

(publireportage) Gemak speelt een steeds grotere rol bij online shopping en de huidige consument weet exact wat hij wil: zelf bepalen waar en wanneer zijn aankopen geleverd worden. bpost blijft dan ook zijn netwerk aan afhaalpunten verder uitbreiden.

Dit zijn de genomineerden voor de bpost Omnichannel Award 2018

20/02/2018

De jury heeft haar keuze gemaakt uit de longlist van kandidaten: JBC, Sissy-Boy en ZEB maken kans om op 1 maart de bpost Omnichannel Award in de wacht te slepen. Ook uw stem telt mee!

Back to top