LuxLeaks brengt nu ook enkele retailers in opspraak

LuxLeaks brengt nu ook enkele retailers in opspraak

Een nieuw lek over verregaande belastingdeals tussen de Luxemburgse fiscus en multinationals brengt nu ook een aantal retailers en FMCG-fabrikanten in opspraak.

Nog eens 35 topbedrijven 'gebrandmerkt'

Het regent nieuwe onthullingen in de LuxLeaks-affaire rond de zeer verregaande 'geheime' belastingdeals die multinationals sloten met de Luxemburgse fiscus en waarmee ze voor miljarden aan belastingen konden ontwijken in eigen land.

 

Bij de bekende topbedrijven die dit keer in opspraak komen, zitten er een aantal uit onze sector, zoals de internetgiganten eBay en Skype, Hutchison Whompoa (de holding boven bekende winkelketens als ICI Paris XL en Kruidvat), Colony Capital (de belangrijkste aandeelhouder van supermarktketen Carrefour), Black & Decker, Walt Disney en Reckitt Benckiser (bekend van o.m. Vanish, Calgon, Clearasil en Airwick).

 

Tweede salvo sinds november

Begin november had het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten al een eerste reeks namen van liefst 340 multinationals en rijke families bekendgemaakt. Toen ging het onder meer om PepsiCo, Ikea, Amazon en Procter & Gamble.

 

Na die onthullingen kreeg Luxemburg bakken kritiek over zich heen. De regelingen met de Luxemburgse fiscus mogen dan al legaal zijn, moreel worden er wel meer en meer vraagtekens bij geplaatst. Bovendien werkt het 'geheime' karakter van die deals concurrentievervalsend voor wie er geen aanspraak op kan maken.

 

De nieuwe onthullingen bewijzen alvast dat de belastingontwijking in Luxemburg op een wereldwijd ongeziene schaal gebeurt, en dat al meer dan tien jaar lang. Of dat alles ook gevolgen zal hebben voor de bedrijven in kwestie en, zo ja, welke, is vooralsnog niet duidelijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


De pioniersrol van merchandisingketen Shop For Geek

11/12/2017

Een mok van Game of Thrones, een paraplu van Harry Potter, een T-shirt van Assassin’s Creed? Die vind je bij Shop For Geek, de eerste Belgische winkelketen voor merchandisingartikelen. De franchiseformule opende al tien winkels en heeft ambitie. 

Stockpots heeft al meer dan 100 opslagplaatsen in de aanbieding

11/12/2017

Enkele maanden na de lancering hebben al meer dan 100 warenhuizen zich aangesloten bij Stockspots, het online platform waar bedrijven op een eenvoudige manier tijdelijk ruimte kunnen huren.

Vijf nieuwe winkels voor A12 Shopping

08/12/2017

In het winkelgebied A12 Shopping, langs de Boomsesteenweg in Schelle, openen de komende weken vijf nieuwe winkels. Ze vervoegen er onder andere Decathlon, dat al langer aanwezig is op het winkelgebied.

Belg interim-topman bij speelgoedketen Intertoys

07/12/2017

Stefaan Vansteenkiste is de nieuwe topman bij speelgoedketen Intertoys. Die aanstelling gebeurt in het kader van de overname van Intertoys door Alteri eerder deze week. Vansteenkiste zal het bedrijf nu leiden tot er een permanente CEO is gevonden. 

Hema maakt eindelijk weer winst

07/12/2017

Hema weet weer wat winst is: nadat het de voorbije kwartalen het nettoverlies al had kunnen drukken, is de Nederlandse keten er in het derde kwartaal in geslaagd om voor het eerst sinds lang een nettowinst op te tekenen.

Winkeldiefstallen pieken na zonsondergang

07/12/2017

Tijdens de ‘donkere’ maanden november tot maart ligt het aantal winkeldiefstallen bij valavond gemiddeld 13% hoger dan in de maanden waarin het zomeruur nog geldt. Handelaars vragen dan ook meer politie in de winkelstraat en een snelle invoering van de ‘winkeldiefstalboete’ naar Nederlands voorbeeld.

Back to top