New Store Europe legt ook bij ons boeken neer

New Store Europe legt ook bij ons boeken neer

Na het faillissement van het Noorse moederbedrijf hebben nu ook de Belgische en de Nederlandse tak van winkelinrichter New Store Europe de boeken neergelegd.

"Grote geldschieters hebben zich teruggetrokken"

New Store Europe is met vestigingen in 12 Europese landen en 700 werknemers geen kleine speler op de Europese winkelinrichtingmarkt, maar operationeel had de groep het toch moeilijk. De omzet liep vorig jaar terug tot 177 miljoen euro en New Store Europe eindigde het boekjaar met een operationeel verlies van 11 miljoen euro.

 

"Het bedrijf had een vrij specifieke business en grote klanten, maar het huidige businessmodel blijkt niet opgewassen tegen de realiteit van vandaag, met nog een deel de crisis. Bedrijven stellen orders uit", zegt Joeri Saenen van de christelijke vakbond LBC aan persbureau Belga.

 

Volgens de vakbond hebben twee grote geldschieters, de investeerder Hercules en een bank, zich teruggetrokken: "Hierdoor zagen alle entiteiten in Europa hun kredietlijn opgeschort."

 

Domino-effect

Het faillissement van het Noorse moederbedrijf anderhalve week geleden heeft ook gevolgen voor de dochterbedrijven. Bij de vestiging in Grobbendonk, die onder meer Proximus, JBC en Lola & Liza in zijn klantenportefeuille heeft, staan 55 banen op de tocht. De vestiging zou volgens zakenkrant De Tijd "in 2013 een nettoverlies van 800.000 euro op een omzet van 8 miljoen" hebben geleden.

 

Ook in Nederland is het bedrijf in surseance gegaan. Hoeveel banen er sneuvelen in de vestigingen van 's-Hertogenbosch en Zoetermeer is niet duidelijk. Bij New Store Europe UK zijn op de hoofdzetel in Harlow en in de bijhuizen in Corby, Bicester en Leicester dan weer liefst 300 banen bedreigd.

 

New Store Europe ontstond in 2007 door een fusie van twee grote Scandinavische concurrenten. Sinds de Noorse investeringsmaatschappij Herkules in 2010 een meerderheidsbelang verwierf, ging het bedrijf op overnamepad en kocht onder meer het Britse Kleerex Retail en het Nederlandse Shopex uit Den Bosch, maar zelfs die schaalgrootte kon het bedrijf niet redden.

Tags: