New Store Europe legt ook bij ons boeken neer | RetailDetail

New Store Europe legt ook bij ons boeken neer

New Store Europe legt ook bij ons boeken neer

Na het faillissement van het Noorse moederbedrijf hebben nu ook de Belgische en de Nederlandse tak van winkelinrichter New Store Europe de boeken neergelegd.

"Grote geldschieters hebben zich teruggetrokken"

New Store Europe is met vestigingen in 12 Europese landen en 700 werknemers geen kleine speler op de Europese winkelinrichtingmarkt, maar operationeel had de groep het toch moeilijk. De omzet liep vorig jaar terug tot 177 miljoen euro en New Store Europe eindigde het boekjaar met een operationeel verlies van 11 miljoen euro.

 

"Het bedrijf had een vrij specifieke business en grote klanten, maar het huidige businessmodel blijkt niet opgewassen tegen de realiteit van vandaag, met nog een deel de crisis. Bedrijven stellen orders uit", zegt Joeri Saenen van de christelijke vakbond LBC aan persbureau Belga.

 

Volgens de vakbond hebben twee grote geldschieters, de investeerder Hercules en een bank, zich teruggetrokken: "Hierdoor zagen alle entiteiten in Europa hun kredietlijn opgeschort."

 

Domino-effect

Het faillissement van het Noorse moederbedrijf anderhalve week geleden heeft ook gevolgen voor de dochterbedrijven. Bij de vestiging in Grobbendonk, die onder meer Proximus, JBC en Lola & Liza in zijn klantenportefeuille heeft, staan 55 banen op de tocht. De vestiging zou volgens zakenkrant De Tijd "in 2013 een nettoverlies van 800.000 euro op een omzet van 8 miljoen" hebben geleden.

 

Ook in Nederland is het bedrijf in surseance gegaan. Hoeveel banen er sneuvelen in de vestigingen van 's-Hertogenbosch en Zoetermeer is niet duidelijk. Bij New Store Europe UK zijn op de hoofdzetel in Harlow en in de bijhuizen in Corby, Bicester en Leicester dan weer liefst 300 banen bedreigd.

 

New Store Europe ontstond in 2007 door een fusie van twee grote Scandinavische concurrenten. Sinds de Noorse investeringsmaatschappij Herkules in 2010 een meerderheidsbelang verwierf, ging het bedrijf op overnamepad en kocht onder meer het Britse Kleerex Retail en het Nederlandse Shopex uit Den Bosch, maar zelfs die schaalgrootte kon het bedrijf niet redden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.