New Store Europe legt ook bij ons boeken neer | RetailDetail

New Store Europe legt ook bij ons boeken neer

New Store Europe legt ook bij ons boeken neer

Na het faillissement van het Noorse moederbedrijf hebben nu ook de Belgische en de Nederlandse tak van winkelinrichter New Store Europe de boeken neergelegd.

"Grote geldschieters hebben zich teruggetrokken"

New Store Europe is met vestigingen in 12 Europese landen en 700 werknemers geen kleine speler op de Europese winkelinrichtingmarkt, maar operationeel had de groep het toch moeilijk. De omzet liep vorig jaar terug tot 177 miljoen euro en New Store Europe eindigde het boekjaar met een operationeel verlies van 11 miljoen euro.

 

"Het bedrijf had een vrij specifieke business en grote klanten, maar het huidige businessmodel blijkt niet opgewassen tegen de realiteit van vandaag, met nog een deel de crisis. Bedrijven stellen orders uit", zegt Joeri Saenen van de christelijke vakbond LBC aan persbureau Belga.

 

Volgens de vakbond hebben twee grote geldschieters, de investeerder Hercules en een bank, zich teruggetrokken: "Hierdoor zagen alle entiteiten in Europa hun kredietlijn opgeschort."

 

Domino-effect

Het faillissement van het Noorse moederbedrijf anderhalve week geleden heeft ook gevolgen voor de dochterbedrijven. Bij de vestiging in Grobbendonk, die onder meer Proximus, JBC en Lola & Liza in zijn klantenportefeuille heeft, staan 55 banen op de tocht. De vestiging zou volgens zakenkrant De Tijd "in 2013 een nettoverlies van 800.000 euro op een omzet van 8 miljoen" hebben geleden.

 

Ook in Nederland is het bedrijf in surseance gegaan. Hoeveel banen er sneuvelen in de vestigingen van 's-Hertogenbosch en Zoetermeer is niet duidelijk. Bij New Store Europe UK zijn op de hoofdzetel in Harlow en in de bijhuizen in Corby, Bicester en Leicester dan weer liefst 300 banen bedreigd.

 

New Store Europe ontstond in 2007 door een fusie van twee grote Scandinavische concurrenten. Sinds de Noorse investeringsmaatschappij Herkules in 2010 een meerderheidsbelang verwierf, ging het bedrijf op overnamepad en kocht onder meer het Britse Kleerex Retail en het Nederlandse Shopex uit Den Bosch, maar zelfs die schaalgrootte kon het bedrijf niet redden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Omnichannel in retail: Hoe maak je de marketingafdeling echt omnichannel?

15/02/2018

De transitie naar een omnichannelorganisatie is cruciaal én dringend in de retailsector, ziet Peter Desmyttere, oprichter en CEO van Husky Marketing Planner: “In retail werken organisaties nog vaak in silo’s.” Hij geeft een concreet stappenplan op het Omnichannel Congress.

Amazon rekruteert 2.000 medewerkers in Frankrijk

15/02/2018

Het Franse filiaal van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon is op zoek naar 2.000 medewerkers om de sterke groei te kunnen bijbenen. Amazon.fr is niet alleen bij onze zuiderburen, maar ook in ons land de populairste webshop.

Gino Van Ossel: “Omnichannel kan wél rendabel zijn”

15/02/2018

Omnichannel is nog geen verworvenheid in retail: veel ketens blijven vasthangen aan hun fysieke winkelnetwerk en hebben niet de volledige klantreis in kaart. Toch zijn er ook inspirerende voorbeelden.

Prima jaar voor Decathlon dankzij sterke expansie

15/02/2018

In 2016 rondde Decathlon voor  het eerst de kaap van de 10 miljard euro omzet. Vorig jaar werd ook de grens van 11 miljard gesloopt, met dank aan een sterke internationale expansie.

Generatiewissel bij BIC op moeilijk moment

15/02/2018

Wissel aan de top bij Bic, de Franse specialist van wegwerpartikelen: huidig CEO Bruno Bich geeft de touwtjes in handen van zijn 39-jarige zoon Gonzalve. Die staat voor de moeilijke opdracht om de winstdaling een halt toe te roepen.

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op

15/02/2018

Medewerkers van Carrefour hebben opgeroepen om selfscankassa’s te boycotten, uit protest tegen de geplande ontslagen bij de keten. Het blijft echter niet bij woorden: actievoerders hebben de selfscankassa’s in de hypermarkt in Bergen gesaboteerd.

Back to top