New Store Europe legt ook bij ons boeken neer | RetailDetail

New Store Europe legt ook bij ons boeken neer

New Store Europe legt ook bij ons boeken neer

Na het faillissement van het Noorse moederbedrijf hebben nu ook de Belgische en de Nederlandse tak van winkelinrichter New Store Europe de boeken neergelegd.

"Grote geldschieters hebben zich teruggetrokken"

New Store Europe is met vestigingen in 12 Europese landen en 700 werknemers geen kleine speler op de Europese winkelinrichtingmarkt, maar operationeel had de groep het toch moeilijk. De omzet liep vorig jaar terug tot 177 miljoen euro en New Store Europe eindigde het boekjaar met een operationeel verlies van 11 miljoen euro.

 

"Het bedrijf had een vrij specifieke business en grote klanten, maar het huidige businessmodel blijkt niet opgewassen tegen de realiteit van vandaag, met nog een deel de crisis. Bedrijven stellen orders uit", zegt Joeri Saenen van de christelijke vakbond LBC aan persbureau Belga.

 

Volgens de vakbond hebben twee grote geldschieters, de investeerder Hercules en een bank, zich teruggetrokken: "Hierdoor zagen alle entiteiten in Europa hun kredietlijn opgeschort."

 

Domino-effect

Het faillissement van het Noorse moederbedrijf anderhalve week geleden heeft ook gevolgen voor de dochterbedrijven. Bij de vestiging in Grobbendonk, die onder meer Proximus, JBC en Lola & Liza in zijn klantenportefeuille heeft, staan 55 banen op de tocht. De vestiging zou volgens zakenkrant De Tijd "in 2013 een nettoverlies van 800.000 euro op een omzet van 8 miljoen" hebben geleden.

 

Ook in Nederland is het bedrijf in surseance gegaan. Hoeveel banen er sneuvelen in de vestigingen van 's-Hertogenbosch en Zoetermeer is niet duidelijk. Bij New Store Europe UK zijn op de hoofdzetel in Harlow en in de bijhuizen in Corby, Bicester en Leicester dan weer liefst 300 banen bedreigd.

 

New Store Europe ontstond in 2007 door een fusie van twee grote Scandinavische concurrenten. Sinds de Noorse investeringsmaatschappij Herkules in 2010 een meerderheidsbelang verwierf, ging het bedrijf op overnamepad en kocht onder meer het Britse Kleerex Retail en het Nederlandse Shopex uit Den Bosch, maar zelfs die schaalgrootte kon het bedrijf niet redden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.

"Krantenwinkels moeten uitbreiden om te overleven"

15/05/2018

Vier op de tien krantenwinkels zijn verlieslatend. Krantenwinkels moeten diversifiëren en hun assortiment uitbreiden, zegt Luc Ardies van Unizo. De zelfstandigenorganisatie start dan ook een experiment in die zin.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.