New Store Europe legt ook bij ons boeken neer

New Store Europe legt ook bij ons boeken neer

Na het faillissement van het Noorse moederbedrijf hebben nu ook de Belgische en de Nederlandse tak van winkelinrichter New Store Europe de boeken neergelegd.

"Grote geldschieters hebben zich teruggetrokken"

New Store Europe is met vestigingen in 12 Europese landen en 700 werknemers geen kleine speler op de Europese winkelinrichtingmarkt, maar operationeel had de groep het toch moeilijk. De omzet liep vorig jaar terug tot 177 miljoen euro en New Store Europe eindigde het boekjaar met een operationeel verlies van 11 miljoen euro.

 

"Het bedrijf had een vrij specifieke business en grote klanten, maar het huidige businessmodel blijkt niet opgewassen tegen de realiteit van vandaag, met nog een deel de crisis. Bedrijven stellen orders uit", zegt Joeri Saenen van de christelijke vakbond LBC aan persbureau Belga.

 

Volgens de vakbond hebben twee grote geldschieters, de investeerder Hercules en een bank, zich teruggetrokken: "Hierdoor zagen alle entiteiten in Europa hun kredietlijn opgeschort."

 

Domino-effect

Het faillissement van het Noorse moederbedrijf anderhalve week geleden heeft ook gevolgen voor de dochterbedrijven. Bij de vestiging in Grobbendonk, die onder meer Proximus, JBC en Lola & Liza in zijn klantenportefeuille heeft, staan 55 banen op de tocht. De vestiging zou volgens zakenkrant De Tijd "in 2013 een nettoverlies van 800.000 euro op een omzet van 8 miljoen" hebben geleden.

 

Ook in Nederland is het bedrijf in surseance gegaan. Hoeveel banen er sneuvelen in de vestigingen van 's-Hertogenbosch en Zoetermeer is niet duidelijk. Bij New Store Europe UK zijn op de hoofdzetel in Harlow en in de bijhuizen in Corby, Bicester en Leicester dan weer liefst 300 banen bedreigd.

 

New Store Europe ontstond in 2007 door een fusie van twee grote Scandinavische concurrenten. Sinds de Noorse investeringsmaatschappij Herkules in 2010 een meerderheidsbelang verwierf, ging het bedrijf op overnamepad en kocht onder meer het Britse Kleerex Retail en het Nederlandse Shopex uit Den Bosch, maar zelfs die schaalgrootte kon het bedrijf niet redden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


De pioniersrol van merchandisingketen Shop For Geek

11/12/2017

Een mok van Game of Thrones, een paraplu van Harry Potter, een T-shirt van Assassin’s Creed? Die vind je bij Shop For Geek, de eerste Belgische winkelketen voor merchandisingartikelen. De franchiseformule opende al tien winkels en heeft ambitie. 

Stockpots heeft al meer dan 100 opslagplaatsen in de aanbieding

11/12/2017

Enkele maanden na de lancering hebben al meer dan 100 warenhuizen zich aangesloten bij Stockspots, het online platform waar bedrijven op een eenvoudige manier tijdelijk ruimte kunnen huren.

Vijf nieuwe winkels voor A12 Shopping

08/12/2017

In het winkelgebied A12 Shopping, langs de Boomsesteenweg in Schelle, openen de komende weken vijf nieuwe winkels. Ze vervoegen er onder andere Decathlon, dat al langer aanwezig is op het winkelgebied.

Belg interim-topman bij speelgoedketen Intertoys

07/12/2017

Stefaan Vansteenkiste is de nieuwe topman bij speelgoedketen Intertoys. Die aanstelling gebeurt in het kader van de overname van Intertoys door Alteri eerder deze week. Vansteenkiste zal het bedrijf nu leiden tot er een permanente CEO is gevonden. 

Hema maakt eindelijk weer winst

07/12/2017

Hema weet weer wat winst is: nadat het de voorbije kwartalen het nettoverlies al had kunnen drukken, is de Nederlandse keten er in het derde kwartaal in geslaagd om voor het eerst sinds lang een nettowinst op te tekenen.

Winkeldiefstallen pieken na zonsondergang

07/12/2017

Tijdens de ‘donkere’ maanden november tot maart ligt het aantal winkeldiefstallen bij valavond gemiddeld 13% hoger dan in de maanden waarin het zomeruur nog geldt. Handelaars vragen dan ook meer politie in de winkelstraat en een snelle invoering van de ‘winkeldiefstalboete’ naar Nederlands voorbeeld.

Back to top